Aktiviteter og utflukter i Roma

Informasjon om hva som skjer i Roma til enhver tid finner du hos inromenow.com.

Mange av kunst- og kulturhistoriens fremste severdigheter befinner seg ute i gatene i Roma, slik som Colosseum, Forum Romanum, alle kirkene, Bernini-skulpturene på piazzaene og Englebroen. Noe av det fineste ved å bo i Roma, er nettopp det å kunne bevege seg gatelangs og på piazzaene, å sirkle mellom Piazza Navona, Pantheon, Trevi-fontenen, Piazza del Popolo, Spansketrappen, Campo dei Fiori og Trastevere. Vi kan anbefale et stopp på en av isbarene ved Campo dei Fiori – italiensk is er uten tvil verdens beste. Å drikke et glass vin eller en cappucino på en bar mens man ser på ”livet”, er heller ikke å forakte.

Roma ville ikke ha vært den samme uten alle museene. Blant de viktigste er VatikanmuseeneGalleria BorgheseGalleria Doria PamphiljMusei CapitoliniMuseo Nazionale RomanoMuseo Nazionale Etrusco di Villa GiuliaGalleria Nazionale d’Arte Moderna og MACRO. Roma er også åsted for ny og spennende arkitektur, slik som det neoklassisistiske Palazzo della Civiltà del Lavoro (Colosseo Quadrato) i EUR fra 40-tallet, og samtidsarkitektur som Richard Meiers Museo dell’Ara Pacis og Renzo Pianos Auditorium Parco della Musica.

Fra Roma er det kort vei til sjøen. Kortest er det til Ostia Lido (omtrent en halvtime). Her kan du bade og sole deg langt utover høsten og fra tidlig på våren.

Joggeglade kan glede seg til fine løpeturer i parken Villa Doria Pamphilj på høyden ovenfor Trastevere, i Borgheseparken og over Circo Massimo i retning Caracallas termer. Ønsker du å trene på helsestudio, anbefaler vi Farnese Fitness som ligger et steinkast fra Campo dei Fiori. Tirsdag er vanligvis fast sportsdag for de som har lyst til å spille løkkefotball e.a. Fotballinteresserte bør benytte anledningen til å få med seg en Roma-kamp.

Det blir arrangert en rekke utflukter og andre aktiviteter, som middager, fester og løkkefotball. En av de første dagene om høsten og mot slutten av semesteret om våren tar vi deg med ut til kysten, til Anzio der du kan sole deg og bade i Middelhavet. Utenfor Roma er for øvrig Ostia Antica, havnebyen til det gamle Roma, verdt et besøk. Det er også keiser Hadrians sommerresidens, Villa Adriana i Tivoli. Med Eurostar er det også mulig å komme seg til Firenze på litt over halvannen time. Enkelte av arrangementene vil våre ansatte stå bak, men det vil også bli nedsatt grupper blant studentene som kan komme med forslag til utflukter og arrangere sportslige aktiviteter og fester. Utflukter og arrangementer er generelt ikke inkludert i studieavgiften.

Midt i semesteret får studentene en friuke, hvilket gir en mulighet til å se mer av Italia dersom man ønsker det. Det er en gyllen anledning til for eksempel å besøke Amalfi-kysten, Toscana, Sicilia eller Sardinia.

Palatinhøyden

Palatinhøyden er en av Romas syv høyder og kanskje også den viktigste: Det var her byen hadde sin begynnelse for over tre tusen år siden. Herfra kan du se byen strekke seg i alle retninger, og du kan besøke en rekke ruiner. Her ligger blant annet keiser Augustus’ hus – som var enkelt og beskjedent både i størrelse og utførelse, siden Augustus gjerne ville gå foran med et godt eksempel som en måteholden person. Fra høyden er det en formidabel utsikt til mer storslåtte byggverk – både religiøse, politiske og sportslige: Kapitolhøyden, Forum, Colosseum og den store hesteveddeløpsbanen Circus Maximus.

Palatinhoyden 1

Forum Romanum

Forum var det gamle Romas hjerte og dermed også verdens sentrum i århundre etter århundre. Her lå byens viktigste templer, blant annet tempelet til vestajomfruene som voktet den evige ild. Her møttes politikere i senatet og her paraderte generalene i overdådige triumfprosesjoner. Foruten å være tidenes mest berømte turistattraksjon, fungerer Forum som et fantastisk utendørsmuseum der Romerrikets historie kan leses i søyler, triumfbuer og bygningsrester.

Forum Romanum 2

Badetur til Anzio

Roma er ikke en kystby, men havet og strendene er nærmere enn du tror. Bare en times togtur fra Roma ligger Anzio, med strand, parasoller, iskrembarer, klipper og sjømatrestauranter. Selv om stedet er fredelig og idyllisk i dag, forbindes også Anzio med et berømt slag under andre verdenskrig: Her steg de allierte troppene i land i 1944 og møtte hard motstand. For de interesserte finnes det et militærmuseum til minne om striden.

Badetur til Anzio 1

Vatikanmuseene

Et besøk i Vatikanmuseene er samtidig et besøk i Vatikanstaten, verdens minste stat med sine 850 innbyggere og sine 44 hektar land. På dette ørlille området er også en av verdens mest kostbare og berømte kunstsamlinger, som hvert år besøkes av omkring fem millioner mennesker. Samlingen ble grunnlagt av pave Julius II etter at en antikk skulpturgruppe ble funnet i en vinåker på Esquilinhøyden. Denne skulpturen, kalt Laokoon-gruppen, kan fortsatt beundres i Vatikanmuseet sammen med tusenvis av andre kunstverker som pavekirken har samlet siden renessansen. Et definitivt høydepunkt er det sixtinske kapell der vegger og tak er dekorert med Michelangelos fantastiske freskemalerier.

Vatikanmuseet 3

Ara Pacis

Dette fantastiske alteret ble bygget under keiser Augustus for å feire de vellykkede felttogene mot gallere og spanjoler i det første århundret e.Kr. Bildene og dekorasjonene på veggene til alteret handler om fred snarere enn krig, siden det ble oppført til ære for Pacis, fredens gudinne. Hun skulle våke over det som kom til å bli husket som Pax Romana, fredstiden som varte fra keiser Augustus og nesten to hundre år fremover. Ara Pacis var begravet av jord helt fram til det 20. århundret da en storstilt og komplisert utgravning brakte det frem i dagen.

Ara Pacis 2

4 fantastiske kirker

I Roma er det så mange kirker at du kan se tre nye kirker om dagen i et helt år. Om dette virker overveldende, bør det ikke holde deg fra å oppleve de flotteste. Bli med på vandring til fire utsøkte kirker: Den storslagne Santa Maria Maggiore ligner innendørs mer på et romersk tempel enn en kirke, og ble da også bygget så tidlig som på 400-tallet. Santa Prassede er også en tidlig kirke, bygget til ære for de første martyrene i Roma og dekorert med imponerende mosaikker. San Giovanni in Laterano omtales som den eldste og viktigste kirken av alle og er Romas katedral. Aller mest spennende er kanskje San Clemente, der historien har avleiret seg lag på lag. En gang var San Clemente en privat bolig der de første kristne holdt gudstjenester i all hemmelighet, men også før dette foregikk hemmelighetsfulle ritualer: I kjelleren har det blitt funnet et tempel for den romerske mysterieguden Mithras og dessuten en byste av guden Sol.

4 fantastiske kirker 3

Hadrians villa i Tivoli

En av de fineste dagsutfluktene fra Roma er til den lille byen Tivoli. Her ligger restene av keiser Hadrians villa, som bestod av over 30 bygninger samt parkanlegg og dammer. Her var det biblioteker, badeanlegg, templer og festhaller samt kopier av berømte byggverker fra Egypt og andre steder. Siden Hadrians død i år 138 har mye av bygningsmassen blitt brukt som steinbrudd og forsvunnet inn i bygninger andre steder, men en god del står igjen. Det er en stor opplevelse å vandre omkring her og drømme seg tilbake til fortiden.

640-2-grande-1-villa_adriana_3

Castel Sant’Angelo og Peterskirken

Castel Sant’Angelo, Engleborgen, rager over Tiberen og har gjort det siden den ble bygget som gravmonument for keiser Hadrian. Den gang hadde denne enorme runde bygningen en hage anlagt på toppen. Siden har Sant’Angelo blitt bygget om og blitt brukt som festning, som gemakker for paven og som fengsel. Det er her den berømte tårnarien i Puccinis opera Tosca foregår – og operaen blir i blant også satt opp her fra tid til annen. En tur til Castel Sant’Angelo kombineres med et besøk i Peterskirken. Denne kirken er ikke bare enorm i størrelse, men er også overdådig dekorert og har i århundrer tjent som sentrum for den katolske kirken. Det går også an å bestige dette fjellet av en kirke – og trappeklatringen belønnes med en praktfull utsikt over den evige by.

St.Angelo og Peterskirken 1

Borghesegalleriet

Det lille Borghesegalleriet er en juvel av en kunstutstilling. Denne uvurderlige kunstsamlingen ligger i en barokkvilla som har gitt navn til Villa Borghese, som er et stort parkområde. Det hele ble anlagt av Scipio Borghese som også var kunstsamler og som promoterte den geniale billedhuggeren Bellini. Høydepunktene i Borghesegalleriet er Bellinis skulpturer, blant dem den livaktige statuen av David som kaster stein på kjempen Goliat. Malerisamlingen er også utsøkt, med blant annet flere mesterverker av Caravaggio. Må oppleves!

Borghese-galleriet 2

De kapitolinske museene

Over Forum Romanum ligger den berømte Kapitolhøyden, og på toppen av denne ligger de kapitolinske museene, som huser en av verdens flotteste samlinger av antikke skulpturer. Her kan du beundre den berømte rytterstatuen av Marcus Aurelius, sette deg inn i den greskromerske mytologien, se den kapitolinske ulven som gir melk til Romulus og Remus – og dessuten kan du stirre alle de mest berømte filosofene i øynene.

Kapitol-museene 1

Ostia Lido og Ostia Antica

På en varm sommerdag er Ostia Lido et nærliggende reisemål – også bokstavelig talt. Turen tar i underkant tre kvarter, og her er strender og saltvann nok for alle. Turen kan dessuten kombineres med et besøk til Ostia Antica, som er det gamle Ostia fra antikken. Siden kystlinjen har flyttet seg siden den tid ligger det gamle Ostia tre kilometer innenlands. Her er det en masse levninger etter det som var Romas havneby og første koloni.

Ostia Lido 1

Museo Nazionale Romano

Det nasjonale museet i Roma er egentlig navnet på en rekke museer som kan besøkes med én og samme billett. Blant stedene du kan besøke, er Diocletians termer og det lille eksklusive museet Palazzo Altemps. Det beste og største museet er imidlertid Palazzo Massimo alle Terme, som huser en fantastisk samling over flere etasjer. Øverst er det en rekke veggmalerier og interiører fra romerske villaer, mens de to andre etasjene viser frem skulpturer i marmor og bronse, mesterlig utstilt og belyst. Anbefalt!

Museo Nationale Romano 2

Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia

I renessansebygningen Villa Giulia ligger samlingen av etruskisk kunst. Etruskerne er det mest kjente av de førromerske folkene i Italia og kom til å sette sitt preg på den romerske kulturen.

Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia 1