KA_logo_v2

Faglige ressurser

Forprogram

Velkommen til Kulturakademiets faglige forprogram for studenter på programmet i Filosofi, samfunn og språk!

Forprogrammet består av et sett oppgaver som må besvares før avreise til studiestedet. Målet er at du i løpet av ukene frem mot semesterstart på studiestedet skal bli introdusert for sentrale temaer ved emnene, og komme godt i gang med lesingen. Programmet vurderes som bestått eller ikke-bestått, og teller ikke på karakteren din. Du kan gjennomføre forprogrammet hvor som helst, altså på det stedet du måtte befinne deg. Innleveringen blir automatisk vurdert som ikke-bestått dersom én eller flere oppgaver ikke er besvart.

Generelt

Spørsmålene skal besvares med ca. en halv side per spørsmål. Bruk halvannen linjeavstand og Times New Roman, skriftstørrelse 12. Oppgavene i de tre emnene leveres samlet i ett dokument, i pdf-format.

Før du går i gang med oppgavene bør du gjøre deg kjent med pensum i de tre emnene. Det anbefales at du ser nøye gjennom innholdsfortegnelsene og blar litt i alle bøkene. Merk at i idéhistorie vil storparten av pensum bli publisert i Canvas. Faglige ressurser finner du her.

Innlevering

Våren 2024 leveres svar på spørsmålene i de tre emnene digitalt per e-post til innlevering@kulturakademiet.no innen klokken 12.00 fredag 19. januar. Besvarelsene skal leveres i form av ett pdf-dokument som gis navnet "Forprogram, ditt navn, ditt studiested". Skriv det samme i emnefeltet på e-posten, altså "Forprogram, ditt navn, ditt studiested".

EXPHIL (EX101)

Forprogrammet i exphil (examen facultatum) består av fem oppgaver, som alle er mulig å besvare ved å ha emnets pensumbok, Tenkere og ideer, for hånden. For å få bestått må alle oppgavene besvares, og dessuten skal hver oppgave inneholde minst ett direkte sitat fra denne boken.

1) De greske naturfilosofene diskuterte blant annet spørsmålet «Hva er naturen?». Gi eksempler på ulike svar de kom fram til.

2) Hvorfor var greske filosofer som Sokrates og Platon kritiske til sofistene?

3) Gjør rede for enkelte grunnleggende forskjeller mellom metafysikken til Platon og Aristoteles.

4) Hva betegner "ondskapens problem" i kristen tenkning, og hva er Augustins løsning?

5) Hva er Kierkegaards "tre stadier på livets vei"? Gi en kort beskrivelse av de tre ulike stadiene.

EXFAC (EX102)

Forprogrammet i Examen Facultatum (exfac) består av fem oppgaver, som omhandler begge de to delene som emnet består i: faghistorie og etikk. Med hovedbøkene på pensum for hånden, vil du være i stand til å besvare oppgavene: Samfunnsvitenskapenes forutsetninger, Vitenskap og språk og Handling, valg og ansvar.

1) Hva forbinder du med ordet «vitenskap», og hvilken betydning tenker du vitenskapen har i dagens moderne samfunn?

2) Hva er vitenskapsfilosofi, og hvilken posisjon har den ovenfor vitenskapen?

3) Vitenskapsfilosofer har gitt ulike svar på spørsmålet: «Hva kjennetegner ekte vitenskap?» Redegjør for enkelte svar på dette spørsmålet med utgangspunkt i kapittel 3 og 4 av Samfunnsvitenskapenes forutsetninger.

4) Diskuter om hvorvidt vitenskaper kan gjøre objektive fremskritt. Bruk minst ett sitat fra kapittel 5 av Samfunnsvitenskapenes forutsetninger som del av svaret ditt.

5) Hva kjennetegner etikken som fagfelt, samt de to hovedretningene som har preget den normative etikken i moderne tid?

MODERNITETENS IDÉHISTORIE (REL170)

I det følgende presenterer vi et opplegg som skal forberede og kvalifisere deg for studier i idéhistorie. Utvalget som presenteres i idéhistoriekurset, hjelper dere med å etablere de idéhistoriske rammene for tenkere og ideer som presenteres i exphil og exfac. Spørsmålene skal kunne besvares ved å ha oversiktslitteraturen for hånden. Det finner du i et digitalt kompendium i Canvas, som består av utdrag fra fire bøker: Undringens labyrinter: Forelesninger over filosofiens historie, Den moderne verdens idéhistorie: I skyggen av fremtiden, De europæiske ideers historie og Cosmopolis: The Hidden Agenda of Modernity.

1) Hva er idéhistorie?

2) Hva forbinder du med begrepet fremskritt?

3) Nevn enkelte kjennetegn på overgangen fra førmoderne tid til moderniteten?

4) Beskriv kort opplysningsprosjektet og drøft om hvorvidt det ennå er relevant.

5) Hva ligger i betegnelsene hard og myk opplysning, slik Liedman beskriver det i Den moderne verdens idéhistorie: I skyggen av fremtiden?


LYKKE TIL!