Vanlige spørsmål

Hvilke forkunnskaper må jeg ha for å kunne studere ved Kulturakademiet?


Du må ha generell studiekompetanse, det vil si ha fullført videregående utdanning eller tilsvarende. Les gjerne mer om hva generell studiekompetanse er her.

Når er søknadsfristen?
Det er fortløpende opptak på skolene våre, helt opp til studiestart. Siden vi bare har et visst antall plasser, er imidlertid sjansen for å komme med større jo tidligere du søker.

Hvilket språk foregår undervisningen på?
All undervisning foregår på norsk. Språkundervisningen i spansk og tysk er imidlertid i regi av lokale lærere og foregår derfor i utgangspunktet på henholdsvis spansk og tysk (engelsk kun ved behov), noe som gjør læringen mer effektiv. Kurset i italiensk er i regi av en norsk lærer.

Hvordan søker jeg opptak ved Kulturakademiet?
Du fyller ut søknadsskjemaet som du finner her.

Hvor lang tid tar det før jeg får svar på søknaden min?
Vanligvis behandler vi søknader ganske raskt, slik at du får svar på mail i løpet av 2-5 dager.

Er det flest jenter eller gutter som reiser?
Normalt er det flest jenter, men vi ønsker at det skal være like mange gutter som jenter.

Kan jeg bli kjent med de jeg skal studere sammen med før avreise?
Vi pleier å etablere facebook-grupper for studenter i Roma, Barcelona og Berlin. Når du har fått studieopptak, kan du melde deg inn i din gruppe, hvilket gir deg muligheten til å bli kjent med medstudenter allerede før avreise til studiestedet. 

Når er avreise til og hjemreise fra studiestedet?
Om høsten er avreise til studiestedet i slutten av august og hjemreise litt ut i november. Om våren er avreise litt ut i februar og hjemreise i mai.

Jeg er kommet inn på et bachelorprogram, men ønsker å studere et semester ved Kulturakademiet først. Kan jeg det?
Ja, det kan du. Det kan være fint for deg å vite at det er mulig å utsette studieopptaket med et semester på de aller fleste bachelorprogrammer. Det eneste du må gjøre, er å fylle et standardisert skjema som du normalt finner på nettsiden til lærestedet. Det vil si at du f.eks. kan starte på bachelorprogrammet etter jul i stedet for til høsten.

Hvor mange studiepoeng får jeg etter et semester ved Kulturakademiet?
Semesterstudiet gir 30 studiepoeng mens årsstudiet gir 60 studiepoeng. Dette tilsvarer normal studieprogresjon. Merk deg at studiepoeng er noe annet enn skolepoeng. 30 studiepoeng gir 1 tilleggspoeng i ordinær kvote, noe du kan lese mer om hos Samordna opptak.

Kan jeg studere ved Kulturakademiet selv om jeg allerede er inne på et studieprogram ved et universitet eller en høgskole?
Ja, det kan du. I de fleste tilfeller kan du søke om utsettelse på studieprogrammet. Exphil og exfac er også obligatorisk del av mange studieprogrammer. Dersom du studerer disse emnene hos oss, kan de derfor ofte inngå i studieprogrammet ditt, slik at du får tilbrakt et semester i utlandet, samtidig som du har full studieprogresjon. De andre fagene kan også ofte gå inn i graden din ved andre universiteter og høgskoler.

Hva dekker kursavgiften?
Kursavgiften dekker innkvartering i flotte leiligheter i Roma, Barcelona og Berlin. Den dekker selvfølgelig også god assistanse før og under oppholdet og all undervisning. 

Kan jeg studere et helt år ved Kulturakademiet?
Det kan du siden vi tilbyr årsstudium både i Roma, Barcelona og Berlin.

Hvor stor vil klassen være?
Det vil variere noe fra semester til semester og fra studiested til studiested, normalt fra 20-50 studenter.

Hva blir man etter studier ved Kulturakademiet?
Studier ved Kulturakademiet innebærer at du  får reist og opplevd verden samtidig som du fordyper deg i spennende humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag. Til sammen gir dette deg videre perspektiver på verden rundt deg som du vil få god bruk for uansett hva du tenker å gjøre videre. På studiestedene er vi også opptatt av å gi deg de verktøyene du trenger videre i studiene,  som god studieteknikk og god skriveteknikk. Studenter ved Kulturakademiet blir lærere, økonomer, jurister, sykepleiere, psykologer, leger, forskere, ingeniører og mye annet. Les mer om hvordan du kan bruke studiepoeng ved Kulturakademiet i graden din.

Kan jeg studere ved Kulturakademiet når jeg kommer fra Sverige, Danmark eller Island?
Ja, det kan du. Du må imidlertid ha fullført videregående skole og dermed ha studiekompetanse. Prosessen er i så fall slik: (1) Du søker og får opptak hos oss; (2) du fyller ut skjema for godkjenning av studiekompetanse/oppmelding til eksamen så snart det blir lagt ut på hjemmesiden vår (ca. 15. juni for høstsemesteret / ca. 15. desember for vårsemesteret) og sender inn vitnemål fra din videregående skole. Du søker om studiestøtte i ditt hjemland. Det sendes bekreftelse fra opptakskontoret på at du er eksamensoppmeldt i emner som gir 30 studiepoeng osv. til de som er ansvarlig for studiestøtte i hjemlandet ditt. Svenske studenter finner nærmere informasjon om krav til tidligere utdanning her. Danske studenter finner nærmere informasjon om krav til tidligere utdanning her.

Kan vi bo sammen?


Hvis du ønsker å reise sammen med venner eller kjæreste, vil det ikke være noe problem å få bo sammen. I Roma, Barcelona og Berlin innkvarteres man i hovedsak fire-seks sammen i leiligheter, to på hvert rom. Gi oss beskjed om hvem du ønsker å bo sammen med enten i søknadsskjema eller per mail, så skal vi forsøke å innfri ønsket. 

Dersom du reiser alene, vil du bli innkvartert sammen med noen som vi mener at du vil passe godt sammen med ut fra den informasjonen vi har mottatt. Det kan være mulig å omrokkere noe underveis dersom det skulle vise seg ønskelig.

Bør jeg ha med meg bærbar pc eller mac?
Vi anbefaler studentene våre å ha med seg datamaskin. Det vil gjøre studiene enklere, særlig med tanke på skriving av obligatoriske semesteroppgaver. Det kan også gjøre det lettere å holde kontakten med venner og familie hjemme.

Er det skummelt å reise alene?
Veldig mange velger å reise alene. Det er ikke noe skummelt. Du vil bo sammen med andre trivelige studenter som er i samme situasjon som deg selv, og møte mange nye mennesker på studiestedet, både blant de andre studentene, lokalbefolkningen og andre reisende. Våre ansatte på studiestedet vil også passe på deg og sørge for at du har det fint. Vi vil alltid være tilgjengelige for en prat dersom det skulle dukke opp noen problemer.

Hva slags klær bør jeg ha med meg?


Det er ingen grunn til å ta med seg for mye klær. I Roma, Barcelona og Berlin kan det være noe kjøligere helt mot slutten av oppholdet om høsten og i begynnelsen av oppholdet om våren, uten at det er snakk om spesielt lave temperaturer. Det er ikke noe problem å finne de klærne du måtte trenge verken i Roma, Barcelona eller Berlin. Ta altså med så lite klær som mulig, også fordi du må få med deg hjem alt det som du har anskaffet deg i løpet av oppholdet.

Vil jeg få tilgang til Internett?


Leilighetene i Roma, Barcelona og Berlin er normalt utstyrt med Internett-tilgang. Det fins også en rekke Internettkafeer, gratis trådløse hotspots osv. 

Hvordan kan jeg ringe hjem fra Italia, Spania og Tyskland?
Vi anbefaler alle å gå til anskaffelse av et nytt SIM-kort til mobiltelefonen i det landet de reiser til. Å bruke et norsk nummer i utlandet kan vise seg å være temmelig dyrt. Det kan være en god idé å besøke en mobilforretning på studiestedet og få et italiensk, spansk eller tysk nummer, slik at det ikke blir for dyrt når du for eksempel vil ringe eller sende melding til de andre studentene. 

Husk å sjekke telefonprisene før du har lange telefonsamtaler til Norge. Det kan være billigere å snakke med de som er hjemme dersom du går til anskaffelse av et telefonkort eller benytter deg av skype. 

Når det gjelder mobiltelefoni, bør du forhøre deg med telefonselskapet ditt om abonnementet ditt fungerer i utlandet. Dersom du nylig har inngått en avtale med telefonselskapet, kan det hende at du må oppheve en sperre på nummeret ditt.

Hvor mye lommepenger bør jeg ha med meg?
Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mye lommepenger det er behov for. Erfaringsmessig viser det seg at studentene har veldig forskjellig forbruksmønster. Noen bruker mye penger, andre er mer forsiktige. Vi mener det burde være mulig å klare seg på studiestedene for kr 5 000 i måneden, men det er selvfølgelig slik at mulighetene dine vil bli langt større dersom du har mer å gå på.

Reiser vi alene fra Gardermoen til studiestedet?
Vi møter deg på Gardermoen, og noen ganger reiser én eller flere av lærerne sammen med deg. Vel fremme på studiestedet møter vi deg på flyplassen.

Kan fag du tar mens du studerer ved Kulturakademiet inngå i graden ved en annen høgskole eller et annet universitet?
Ja. Exphil og exfac er faktisk obligatorisk i veldig mange studieprogrammer og grader. Den samfunnsvitenskapelige varianten av exfac som vi tilbyr, er den exfac-varianten som kan inngå i flest grader (dog ikke alltid i bachelorgrader i språk). Eksamen i exphil og exfac hos oss blir godkjent av andre høgskoler og universiteter. Andre fag vil kunne inngå i graden som frie eller valgfrie emner eller som ordinære emner. De fleste studieprogrammer har rom for enkelte frie emner.

Er det mulig å ordne innkvartering på studiestedet selv?
Ja, det er det, men da er det veldig viktig at du gir oss beskjed så fort som mulig og senest to måneder før avreise.

Må jeg studere alle emnene, eller kan jeg melde meg på bare ett eller to emner?
Man må følge alle emnene som tilhører en studiemodul. Dersom du ikke ønsker å ta eksamen, kan du imidlertid melde deg av den senest en måned før.

Hva slags studiemateriell trenger jeg?
Du trenger pensumbøkene som du finner her. Ellers vil du få utdelt en god del studiemateriell i forkant og etterkant av undervisningen, i form av forelesningsnotater, veiledende arbeidsoppgaver, repetisjonsark, tidligere eksamensoppgaver, skrivetips o.l. Dette materialet vil være til god hjelp i studiene, og vil legges ut på ressurssiden sammen med andre nyttige skriv og lenker til nyttige Internett-ressurser.

Må jeg søke gjennom Samordna opptak for å kunne være med til Roma, Barcelona eller Berlin?
Nei, det er ikke nødvendig. Opptak på programmene som Kulturakademiet tilbyr undervisning i, foregår lokalt uavhengig av Samordna opptak. I prinsippet kan man søke opptak frem til to-tre uker før avreise selv om studieplassene i praksis trolig være besatt på det tidspunktet. Kontakt oss om du har noen spørsmål rundt dette.

Når sender jeg søknad om studiestøtte til Lånekassen?
Behandlingstiden hos Lånekassen er kortet betraktelig ned, så det er mer enn tidsnok å sende søknad et par måneder før avreise. Normalt er behandlingstiden 2-3 dager. Det er viktig at du venter med å sende søknaden til Lånekassen til du har fått beskjed fra oss om hvordan søknaden skal fylles ut.

Hvor lang tid pågår studiet ved Kulturakademiet?
Studiet varer enten i ett semester eller et helt år. Høstsemesteret varer fra august til desember, og vårsemesteret fra februar til juni. Man er bortreist fra henholdsvis slutten av august til midten av november og fra sent i februar til begynnelsen av mai. Siste eksamen avholdes omtrent en måned etter hjemkomst. Vi anbefaler studentene våre å begynne å lese en stund før avreise. Før avreise blir det arrangert en forprogram som kan gjennomføres der man måtte befinne seg. Forprogrammet publiseres normalt seks uker før avreise, og inkluderer en leseplan over tekster som skal leses, og ti oppgaver i hvert emne som skal løses og leveres inn omtrent en uke før avreise.

Hva er gjennomsnittsalderen for studenter ved Kulturakademiet?
De fleste studentene våre er mellom 19 og 22 år gamle, men det er som regel med flere studenter opp til 25-28. Vi har også hatt med oss enkelte studenter over 50.

Kan jeg studere ved Kulturakademiet når jeg er 50+?
Ja, det kan du. Flertallet av studentene våre er tidlig i tjueårene, men du er også hjertelig velkommen som student ved Kulturakademiet. Vi syns det er fint for gruppen at det er med studenter i ulike aldersgrupper, og inntrykket vårt er at studentene over 50 har hatt stort utbytte av studieoppholdet sitt. Vi anbefaler imidlertid at man bor i egen leilighet. Kontakt oss, så kan vi gi deg mailadressen til en tidligere student på din alder som kan fortelle deg om sin erfaring.

Kan jeg studere ved Kulturakademiet når jeg har barn?
Ja, det kan du. Flere av oss som driver skolen har eller har hatt med oss barn til utlandet, og kan gi deg tips om hvordan du best bør ordne deg. Vi vil imidlertid anbefale deg at du bor i en egen leilighet. Kontakt oss hvis du har noen spørsmål om dette.

Kan man ha overnattingsbesøk i leiligheten eller villaen?
Nei, det kan man dessverre ikke. Det har å gjøre med avtalene våre med utleiefirmaene og hensynet til samboere i leiligheten. For andre regler vedrørende leiligheter les studentreglement i Roma og studentreglement i Barcelona.

Får jeg helt sikkert stipend fra Lånekassen?
For å få stipend fra Lånekassen må du være borteboer, noe du er i kraft av å bo i Roma, Barcelona eller Berlin. Pass på at du oppgir semesteradressen din i utlandet i søknaden til Lånekassen. Vi opplyser deg om denne adressen i god tid. Du må også bestå eksamen. Merk deg at støtten fra Lånekassen i utgangspunktet er lån og først blir omgjort til stipend ved bestått eksamen. Det trenger derfor ikke å være noe galt dersom brevet fra Lånekassen ikke nevner at du har fått innvilget stipend. Les mer på Lånekassens side. Merk deg at Lånekassen ikke klassifiserer deg som utenlandsstudent, men som student ved et norsk studiested i og med at Høgskolen i Volda eller NLA er eksamensansvarlig og studiene finner sted innenfor det norske studiesystemet.