KA_logo_v2

Barcelona: om oppholdet

Å bo i Barcelona

Her finner du informasjon om noe av hva det å bo i Barcelona og i studentkollektiver innebærer.

På reise med Kulturakademiet, enten til Roma, Barcelona, Berlin, Paris, London eller København, kan du som student ikke bare til å oppleve en ny by med nye mennesker, men også bo i leilighet sammen med medstudenter, en erfaring som kan by både på gleder og uforglemmelige minner, så vel som kollisjoner og problemer i møte med egne og andres vaner og vendinger. Det er derfor lurt å være litt forberedt på hva det å bo i kollektiv sammen med kjente og ukjente mennesker i en ny og annerledes by innebærer.

Kulturakademiet og Studentbolig kan skaffe alle studenter leiligheter og fordele i kollektiv vi tror og håper alle vil trives i. Det første vi derfor gjerne vil gjøre dere oppmerksomme på, er at vi leier leiligheter på vegne av dere, hvilket betyr at vi er avhengig av at dere som bor i leilighetene, behandler disse med respekt og forsiktighet. Er det noe vi ikke syns er morsomt, så er det å krangle med gårdeiere, det er aldri hyggelig for noen. Husk derfor på at dere er gjester både i en leilighet og i en by, så følg de regler og skikker som gjelder for stedet.

Leilighetene vi velger ut, skal holde en god standard jevnt over. Når dere kommer til leilighetene er det viktig at dere går gjennom dem og sjekker at alt er som det skal være samt tar bilder av alle eventuelle skader og slitasjer og sender dem til senterleder. Dette er for å forsikre oss om at det ikke kommer noen erstatningskrav i etterkant. Skulle skader og uhell oppstå underveis, så gi beskjed så fort som mulig. Første uken av oppholdet kommer senterleder innom og sjekker at alt er i orden.

Om det å bo sammen

Å bo i kollektiv og å dele rom, noen ganger også dobbeltseng, med andre mennesker kan være en prøvelse, men det er også en fantastisk erfaring ingen bør være foruten. Ikke bare lærer du de du bor med å kjenne, du lærer også deg selv å kjenne på en helt ny måte – både på godt og vondt. Når ulike mennesker bor så tett på hverandre som dere kommer til å gjøre, ettersom dere ikke bare bor, men også studerer og lever sammen, så er det viktig å ta hensyn til de du omgås og at dere setter tydelige grenser. Vi har en del erfaring med fordeler og utfordringer ved denne livsførselen, så nøl ikke med å snakke med oss, skulle det være noe.

Det viktigste når en bor sammen, er imidlertid å kunne snakke om hvordan dere opplever samboerskapet. Start derfor gjerne oppholdet med å etablere noen husregler, og å snakke litt om hva som kanskje kan bli utfordrende og hvordan dere ønsker at kollektivet deres skal være. I utgangspunktet finnes det én gyllen regel, og det er at de som trenger ro, skal få ro, og de som trenger orden, skal få det. Det er i det hele tatt viktig at dere holder leilighetene i god og ryddig stand. Etabler kjøleskapsregler, vaskerutiner og innkjøpsordninger tidlig, så slipper dere irritasjonsmomenter etter hvert. Å bo sammen er en gi-og-ta-prosess, men med litt velvilje går det som regel knirkefritt, og du kan ende opp med en uforglemmelig erfaring, unik for den alderen du befinner deg i.

Om det å bo i Barcelona

Studentene innkvarteres i fine studentleiligheter sentralt i Barcelona, alle med relativ kort vei til både Linguaschools og til Seminari.

I hver leilighet bor det som regel mellom fire og seks studenter. Reiser du sammen med noen du ønsker å bo med, går det fint, så lenge det gis beskjed i god tid. Normalt bor dere to og to på rom sammen. Det er mulig både å reservere seg enerom mot en ekstra avgift og å ordne innkvartering selv.

Transport i Barcelona

Billetter til kollektivtransport i Barcelona fås kjøpt blant annet i aviskiosker og på metroen. Enkeltbilletter koster 2,15 euro. Det kan imidlertid lønne seg å kjøpe klippekort eller månedskort. Kortet som heter T-10 er gyldig for 10 turer og koster 11,35 euro. Månedskortet, T-usual, koster 20 euro. Disse kortene er gyldige på lokaltog innen byen (RENFE og FGC), metro, trikk og buss.

Ofte er det enklest å forflytte seg ved hjelp av metroen. Den går fra 5-24 mandag-torsdag, søndag og andre helligdager. Fredag går metroen fra 5-2. Lørdag går den hele natten.

De fleste bussrutene går fra kl. 6 til 22.30 hver dag med unntak av søndag. Som regel passerer det en buss hvert 10-15 min. Det fins også en rekke nattbusser som er i rute frem til 4.30-6.00 med avganger hvert 20.-30. minutt.

Taxi

Det er som regel enkelt å få tak i en taxi. Taksameteret skal starte på 1,30-1,40 euro og koste 74 cent/km. Om natten og på helligdager koster det 20-30 cent ekstra/km. Bagasje koster gjerne en euro i tillegg. Merk deg nummeret på taxien du sitter på med.

Bestiller du taxi, begynner taksameteret å gå med en gang, men det skal ikke vise mer når du setter deg inn enn 2,93 euro om dagen eller 3,66 om natten, i helgen eller på helligdager. Her er telefonnumrene til noen taxiselskaper: Autotaxi Mercedes Barcelona: 93 307 0707 / Barnataxi: 93 357 7755 / Taxi Groc: 93 322 2222 / Taxi Miramar: 93 433 1020

Du må gjerne lagre noen av dem på telefonen din slik at du kan få tak i en taxi kjapt om behovet skulle dukke opp.