KA_logo_v2

Å bo i København

Å leve i København er helt fantastisk. Byen har nærmest uendelig med kafeer, barer og museer. Hvor enn du går er det noe vakkert å se på eller noen spennende mennesker å møte. Store, grønne parker står i herlig kontrast til Københavns urbane og hippe arkitektur.

Om det å bo i København

København er en fantastisk studentby. Hvor enn du går finner du koselige cafeer og hippe utesteder, og et sentrum som er stappfullt av andre jevnaldrende studenter.

København er sammensatt av en rekke bydeler, hver med sitt særpreg. Dette betyr at du kan finne den stemningen du liker best, det være seg det hippe og trendy Vesterbro, det multikulturelle og tidvis litt sære Nørrebro og Nordvest, det litt mer eksklusive Østerbro, eller det avslappende og rolige Frederiksberg. Amager er den sydligste bydelen, og her finnes – i tillegg til byliv – også det store, fantastiske naturområdet Amager Fælled. I tillegg har dere Indre by med sine shoppingmuligheter og kjente turistattraksjoner, Tivoli, sjarmerende smug og verdenskjente steder som Nyhavn og museet Glyptoteket. Du kan lese mer om Københavns bydeler her.

København er en trygg by med avslappet stemning og en masse hyggelige mennesker. Her vil dere føle dere som hjemme fra første dag. Vi oppfordrer dere til å benytte dere av, og nyte, det gode utvalget på matbutikkene, de fantastiske sykkelmulighetene, de enorme parkene og den litt mer kontinentale stemningen som København er så kjent for.

Vi anbefaler at dere går eller sykler til skolen, og prøv gjerne forskjellige ruter! På denne måten blir dere godt kjent med byen dere skal bo og leve i.

Litt om det å bo sammen

Vi på Kulturakademiet skaffer alle studentene innkvartering og fordeler dere i leiligheter og rom vi tror og håper alle vil trives i. Leilighetene vi leier for dere holder en god standard. København er en moderne by, og dere kan forvente dere en leilighetsstandard som ligner den norske. Dere vil bo i sentrum av København, i gang- eller sykkelavstand til skolen.

Det er viktig at dere er oppmerksomme på at vi leier leiligheter på vegne av dere, hvilket betyr at vi er avhengig av at dere som bor i leilighetene behandler disse med stor respekt og forsiktighet. Er det noe vi ikke synes er morsomt, så er det å krangle med gårdeiere og huseiere, det er aldri hyggelig for noen. Husk derfor at dere er gjester både i en leilighet og i en by, så følg de regler og skikker som gjelder for stedet, og behandle leilighetene med stor respekt.

Innkvarteringen vi velger ut, holder en god standard jevnt over. Når dere kommer til leiligheten dere skal bo i, kan det være lurt å sjekke at alt er som det skal være. Ta gjerne bilder av eventuelle skader og slitasjer, og generelle bilder av leilighetens stand, og send disse til senterleder i løpet av de første dagene – da unngår vi erstatningskrav i etterkant. Skulle skader og uhell oppstå underveis, så gi beskjed så fort som mulig. Første uken av oppholdet kommer senterleder innom og sjekker at alt er i orden.

Å bo i kollektiv og dele rom, noen ganger også seng, med andre mennesker, kan være en prøvelse. Men det er også en fantastisk erfaring ingen bør være foruten! Ikke bare blir du ordentlig godt kjent med de du bor sammen med, men du lærer også deg selv å kjenne på en helt ny måte – både på godt og vondt! Når ulike mennesker bor og lever så tett på hverandre som dere kommer til å gjøre, er det viktig å ta hensyn til de du omgås. Men husk også å sette tydelige grenser fra dag én, da blir det lettere for alle å tilpasse seg. Vi som jobber ved Kulturakademiet har mye erfaring med utfordringer og goder som følger med denne livsstilen, så ikke nøl med å snakke med oss om skulle det være noe.

Det aller viktigste tiltaket en kan gjøre for felles trivsel når en bor sammen, er å kunne snakke om hvordan dere opplever samboerskapet. Start derfor gjerne oppholdet med å avtale noen husregler, og snakk litt om hva som kanskje kan bli utfordrende og hvordan dere ønsker at kollektivet deres skal være. I utgangspunktet finnes det én gyllen regel, og det er at de som trenger ro skal ha ro, og de som trenger orden skal ha det. Det er i det hele tatt viktig at dere holder leilighetene i en god og ryddig stand under hele oppholdet. Etabler kjøleskapsregler, vaskerutiner og innkjøpsordninger tidlig, så slipper dere at dette blir irritasjonsmomenter for noen. Å bo sammen er en gi-og-ta-prosess, men med litt velvilje går det som regel helt knirkefritt. Vår erfaring er at denne boformen gir studentene en utrolig god opplevelse og gode vennskaper, i en situasjon som er ganske unik for den alderen dere har.

Transport i København

Sykkel

I København bør du sykle!

København er en helt perfekt sykkelby med sine lange, rette og flate gater og hundrevis av brede sykkelveier og egne trafikklys for syklister. Du kan leie deg en bysykkel via appen Bycyklen eller på https://swapfiets.dk/. Det er både billig og praktisk. Det er også mulig å kjøpe seg en billig sykkel på loppemarked eller i en av de mange sykkelbutikkene som preger bybildet.

Dersom dere velger å sykle i København, noe vi absolutt anbefaler at dere prøver dere på, er det viktig at dere forholder dere til trafikkreglene. Senterleder vil går igjennom alle sykkelregler den første uken. Sykling i Norge og Danmark er to vidt forskjellige ting, og overtredelser som f.eks. det å sykle på rødt lys eller å ha en venn på bagasjebrettet, er ikke akseptert av Københavnerne og kan gi bøter hvis politiet oppdager deg. Det er også påbudt med lys både foran og bak på sykkelen. Og husk hjelm!

Kollektivt

København har et godt utbygd kollektivsystem med buss, metro og tog. Du finner rutetabeller og priser på www.rejseplanen.dk –det finnes også en app som er lur å laste ned. Hvis man planlegger å ta mye offentlig transport, er det aller billigst å kjøpe seg et reisekort på www.rejsekort.dk eller via en automat på metrostasjonene. Det koster ca 70 kroner, og man kan tanke det opp med penger. Da slipper man å kjøpe billett hver gang – men kan bare "sjekke inn" reisekortet før man går på bussen/metroen. Reisekortet gjør at alle reiser koster cirka halvdelen av det de koster hvis du kjøper billett hver gang.

Taxi

Det er enkelt å ta taxi i København. Det finnes en rekke selskaper som opererer på lik linje, og alle har løyve fra staten.