KA_logo_v2

Paris: om oppholdet

Å bo i Paris

Her finner du informasjon om noe av hva det å bo i Paris og i studentkollektiver innebærer.

På reise med Kulturakademiet, enten til Roma, Barcelona, Berlin, Paris, London eller København, kan du som student ikke bare til å oppleve en ny by med nye mennesker, men også bo i leilighet sammen med medstudenter, en erfaring som kan by både på gleder og uforglemmelige minner, så vel som kollisjoner og problemer i møte med egne og andres vaner og vendinger. Det er derfor lurt å være litt forberedt på hva det å bo i kollektiv sammen med kjente og ukjente mennesker i en ny og annerledes by innebærer.

Kulturakademiet og Studentbolig kan skaffe alle studenter plass på residens og organisere dere i romfellesskap vi tror og håper alle vil trives i. Det første vi derfor gjerne vil gjøre dere oppmerksomme på, er at vi leier rom på vegne av dere, hvilket betyr at vi er avhengig av at dere som bor på residensen, behandler disse rommene med respekt og forsiktighet. Er det noe vi ikke syns er morsomt, så er det å krangle med gårdeiere, det er aldri hyggelig for noen. Husk derfor på at dere er gjester både i et bofellesskap og i en by, så følg de regler og skikker som gjelder for stedet.

Rom vi velger ut, skal holde en god standard jevnt over. Når dere kommer til residensen er det viktig at dere går gjennom rommet dere skal bo på, og sjekker at alt er som det skal være. Dersom det er noen mangler eller feil, kan dere ta bilde av disse og sender dem til senterleder. Dette er for å forsikre oss om at det ikke kommer noen erstatningskrav i etterkant. Skulle skader og uhell oppstå underveis, så gi beskjed så fort som mulig. Første uken av oppholdet kommer senterleder innom og sjekker at alt er i orden.

Om det å bo sammen

Å bo i kollektiv og å dele rom, noen ganger også dobbeltseng, med andre mennesker kan være en prøvelse, men det er også en fantastisk erfaring ingen bør være foruten. Ikke bare lærer du de du bor med å kjenne, du lærer også deg selv å kjenne på en helt ny måte – både på godt og vondt. Når ulike mennesker bor så tett på hverandre som dere kommer til å gjøre, ettersom dere ikke bare bor, men også studerer og lever sammen, så er det viktig å ta hensyn til de du omgås og at dere setter tydelige grenser. Vi har en del erfaring med fordeler og utfordringer ved denne livsførselen, så nøl ikke med å snakke med oss, skulle det være noe.

Det viktigste når en bor sammen, er imidlertid å kunne snakke om hvordan dere opplever samboerskapet. Start derfor gjerne oppholdet med å etablere noen romregler, og å snakke litt om hva som kanskje kan bli utfordrende og hvordan dere ønsker at kollektivet deres skal være. I utgangspunktet finnes det én gyllen regel, og det er at de som trenger ro, skal få ro, og de som trenger orden, skal få det. Det er i det hele tatt viktig at dere holder rommet i god og ryddig stand. Etabler kjøleskapsregler, vaskerutiner og innkjøpsordninger tidlig, så slipper dere irritasjonsmomenter etter hvert. Å bo sammen er en gi-og-ta-prosess, men med litt velvilje går det som regel knirkefritt, og du kan ende opp med en uforglemmelig erfaring, unik for den alderen du befinner deg i.

Om det å bo i Paris

Som student ved Kulturakademiet kan du bo på Sejours et Affaires Bagnolet, et internasjonalt studenthus og apartment hotel. Residensen ligger ca. 30 minutter med sykkel fra skolen. Det er også kort vei til kollektivtransport slik at du raskt kommer deg til skolen og andre områder i Paris.

På Séjours & Affaires bor man to og to sammen på rom med eget bad og kjøkken. Du vil dele rom med en annen Kulturakademiet-student, men møte andre internasjonale studenter i fellesområdene. Dersom du reiser sammen med noen du ønsker å bo med, er dette ikke noe problem, så lenge det gis beskjed god tid i forveien. Det er mulig både å reservere seg enerom mot en ekstra avgift, og å ordne innkvartering selv. Avklar gjerne forventninger rundt bolig her.

Det er ikke obligatorisk å velge innkvartering via Kulturakademiet og Studentbolig. Du kan velge å bo i privat leilighet, men det er viktig å være klar over at dette som regel er en betraktelig dyrere form for innkvartering. I tillegg til husleie vil man måtte betale både booking fees og store depositum som det ofte tar lang tid og er vanskelig å få tilbake. Standarden på leilighetene er også generelt lav, og det er ofte problemer med varmtvann o.l. Ønsker du å bo i privat leilighet, kan vi gi deg råd om hvordan du skal gå frem, men du må ordne og administrere innkvarteringen selv.

Transport i Paris

Prisen for et månedskort for buss, trikk og metro er 84,10 euro. Enkeltbillett koster 2,10 euro, og denne kan kun kjøpes om du allerede har et ladbart billettkort. Tar du mye kollektivtransport lønner det seg altså å kjøpe månedskort. Månedskort er gyldig en kalendermåned, ikke én måned fra innkjøpsdato.

Du får kjøpt månedskort og billettkort på de aller fleste metrostasjoner.

Taxi

Buss- og metrosystemet er veldig funksjonelt og ofte den raskeste måten å komme seg frem på. Har du allikevel behov for taxi, finner du dem som regel på nærmeste gatehjørne. Hvis du ønsker å bestille en taxi kan du ringe 3607. Husk at prisene er høyere i helgene og kveld/natt.