KA_logo_v2

Roma: om oppholdet

Å bo i Roma

Her finner du informasjon om noe av hva det å bo i Roma og i studentkollektiver innebærer.

På reise med Kulturakademiet, enten til Roma, Barcelona, Berlin, Paris, London eller København, kan du som student ikke bare til å oppleve en ny by med nye mennesker, men også bo i leilighet sammen med medstudenter, en erfaring som kan by både på gleder og uforglemmelige minner, så vel som kollisjoner og problemer i møte med egne og andres vaner og vendinger. Det er derfor lurt å være litt forberedt på hva det å bo i kollektiv sammen med kjente og ukjente mennesker i en ny og annerledes by innebærer.

Kulturakademiet og Studentbolig kan skaffe alle studenter leiligheter og fordele i kollektiv vi tror og håper alle vil trives i. Det første vi derfor gjerne vil gjøre dere oppmerksomme på, er at vi leier leiligheter på vegne av dere, hvilket betyr at vi er avhengig av at dere som bor i leilighetene, behandler disse med respekt og forsiktighet. Er det noe vi ikke syns er morsomt, så er det å krangle med gårdeiere, det er aldri hyggelig for noen. Husk derfor på at dere er gjester både i en leilighet og i en by, så følg de regler og skikker som gjelder for stedet.

Leilighetene vi velger ut, skal holde en god standard jevnt over. Når dere kommer til leilighetene er det viktig at dere går gjennom dem og sjekker at alt er som det skal være samt tar bilder av alle eventuelle skader og slitasjer og sender dem til senterleder. Dette er for å forsikre oss om at det ikke kommer noen erstatningskrav i etterkant. Skulle skader og uhell oppstå underveis, så gi beskjed så fort som mulig. Første uken av oppholdet kommer senterleder innom og sjekker at alt er i orden.

Om det å bo sammen

Å bo i kollektiv og å dele rom, noen ganger også dobbeltseng, med andre mennesker kan være en prøvelse, men det er også en fantastisk erfaring ingen bør være foruten. Ikke bare lærer du de du bor med å kjenne, du lærer også deg selv å kjenne på en helt ny måte – både på godt og vondt. Når ulike mennesker bor så tett på hverandre som dere kommer til å gjøre, ettersom dere ikke bare bor, men også studerer og lever sammen, så er det viktig å ta hensyn til de du omgås og at dere setter tydelige grenser. Vi har en del erfaring med fordeler og utfordringer ved denne livsførselen, så nøl ikke med å snakke med oss, skulle det være noe.

Det viktigste når en bor sammen, er imidlertid å kunne snakke om hvordan dere opplever samboerskapet. Start derfor gjerne oppholdet med å etablere noen husregler, og å snakke litt om hva som kanskje kan bli utfordrende og hvordan dere ønsker at kollektivet deres skal være. I utgangspunktet finnes det én gyllen regel, og det er at de som trenger ro, skal få ro, og de som trenger orden, skal få det. Det er i det hele tatt viktig at dere holder leilighetene i god og ryddig stand. Etabler kjøleskapsregler, vaskerutiner og innkjøpsordninger tidlig, så slipper dere irritasjonsmomenter etter hvert. Å bo sammen er en gi-og-ta-prosess, men med litt velvilje går det som regel knirkefritt, og du kan ende opp med en uforglemmelig erfaring, unik for den alderen du befinner deg i.

Om det å bo i Roma

Leilighetene vi leier for dere, holder en god standard og ligger veldig sentralt i Centro Storico for å gi dere en unik opplevelse og erfaring av Roma. Roma er imidlertid en by fylt med gamle og sjarmerende gårder, og det bærer leilighetene ofte preg av. Leilighetene er ofte vakre, men ikke alltid like funksjonelle som du kanskje er vant med fra Norge. Du vil imidlertid fort legge merke til hvor kreative leilighetseiere ofte er for å få gamle systemer og plantegninger til å funke i en moderne livsførsel. Roma har et av verdens eldste vann- og kloakksystemer og noen ganger kan du ta deg selv i å tenke at det ikke er utbedret siden konstruksjonsdatoen, men skulle det være noen feil så si raskt ifra, så dukker etter hvert en rørlegger opp.

Roma er en by der liv og leven forgår i gatene, og her lever også romerne sine sosiale liv. Det betyr blant annet at festing i leilighetene ikke er lov. Dette er ikke fordi vi tror dere ikke greier være sammen i festlig lag uten å ramponere leiligheter, men fordi lyd og leven etter klokken 22 rett og slett ikke godtas av naboene deres, og de er ikke redde for å ringe verken utleiere eller politi (og de gjør gjerne det fremfor å banke på og vennlig be dere dempe dere). Dere risikerer da at utleier sier opp avtalen, og at dere står uten tak over hodet! Det sagt, så er også Roma en by der det er mye morsommere å reise ut med dine romkamerater og medstudenter, finne dere en osteria eller en vinbar, kanskje stifte noen nye bekjentskaper, og bli kjent med utelivskulturen.

Transport i Roma

Vi anbefaler at deg å gå så mye som mulig. Roma er en fantastisk by og de vakreste tingene oppdager du som regel når du minst venter det. Ta minst mulig buss, trikk og metro også av smittevernshensyn. Dersom du skal benytte dere av offentlig transport må du kjøpe billett før du går om bord. Dette gjøres på små kiosker som kalles Tabaccheria eller på stasjonen du reiser fra. Husk å alltid validere billetten på begynnelsen av reisen. Du finner valideringsmaskiner om bord på trikk og buss men ikke på metro, her må billetten valideres før du går på.

Du finner all informasjon du trenger om kollektivtransporten i Roma her.

Taxi

Den enkleste måten å finne en taxi i Roma er å bruke appen itTaxi. Det er også enkelt å finne en taxi i bybildet, men husk å kun benytte deg av de offisielle Roma-taxiene (hvite biler).