KA_logo_v2

Roma: om oppholdet

Å bo i Roma

Her finner du informasjon om noe av hva det å bo i Roma og i studentkollektiver innebærer.

Om det å bo sammen

Å bo i kollektiv og å dele rom, noen ganger også dobbeltseng, med andre mennesker kan være en prøvelse, men det er også en fantastisk erfaring ingen bør være foruten. Ikke bare lærer du de du bor med å kjenne, du lærer også deg selv å kjenne på en helt ny måte – både på godt og vondt. Når ulike mennesker bor så tett på hverandre som dere kommer til å gjøre, ettersom dere ikke bare bor, men også studerer og lever sammen, så er det viktig å ta hensyn til de du omgås og at dere setter tydelige grenser. Vi har en del erfaring med fordeler og utfordringer ved denne livsførselen, så nøl ikke med å snakke med oss, skulle det være noe.

Det viktigste når en bor sammen, er imidlertid å kunne snakke om hvordan dere opplever samboerskapet. Start derfor gjerne oppholdet med å etablere noen husregler, og å snakke litt om hva som kanskje kan bli utfordrende og hvordan dere ønsker at kollektivet deres skal være. I utgangspunktet finnes det én gyllen regel, og det er at de som trenger ro, skal få ro, og de som trenger orden, skal få det. Det er i det hele tatt viktig at dere holder leilighetene i god og ryddig stand. Etabler kjøleskapsregler, vaskerutiner og innkjøpsordninger tidlig, så slipper dere irritasjonsmomenter etter hvert. Å bo sammen er en gi-og-ta-prosess, men med litt velvilje går det som regel knirkefritt, og du kan ende opp med en uforglemmelig erfaring, unik for den alderen du befinner deg i.

Om det å bo i Roma

Leilighetene Studentbolig formidler til dere, holder en god standard og ligger innenfor den gamle bymuren, for å gi dere en unik opplevelse og erfaring av Roma. Roma er imidlertid en by fylt med gamle og sjarmerende gårder, og det bærer leilighetene preg av. Leilighetene er ofte vakre, men ikke alltid like funksjonelle som du kanskje er vant med fra Norge. Ha et åpent sinn når du sjekker inn i din leilighet, så skal du se at du - før du vet ordet av det - har forelsket deg i ditt nye, romerske hjem.

Roma er en by der liv og leven forgår i gatene, og her lever også romerne sine sosiale liv. Det betyr blant annet at festing i leilighetene ikke er lov. Dette er ikke fordi vi tror dere ikke greier være sammen i festlig lag uten å ramponere leiligheter, men fordi lyd og leven etter klokken 22:00 rett og slett ikke godtas av naboene deres, og de er ikke redde for å ringe verken utleiere eller politi (og de gjør gjerne det fremfor å banke på og vennlig be dere dempe dere). Dere risikerer da at utleier sier opp avtalen, og at dere står uten tak over hodet! Det sagt, så er også Roma en by der det er mye morsommere å reise ut med dine romkamerater og medstudenter, finne dere en osteria eller en vinbar, kanskje stifte noen nye bekjentskaper, og bli kjent med utelivskulturen.

Transport i Roma

Vi anbefaler at deg å gå så mye som mulig. Roma er en fantastisk by og de vakreste tingene oppdager du som regel når du minst venter det. Dersom du skal benytte dere av offentlig transport må du kjøpe billett før du går om bord. Dette gjøres på små kiosker som kalles Tabaccheria eller på stasjonen du reiser fra. Husk å alltid validere billetten på begynnelsen av reisen. Du finner valideringsmaskiner om bord på trikk og buss men ikke på metro, her må billetten valideres før du går på.

Du finner all informasjon du trenger om kollektivtransporten i Roma her.

Taxi

Den enkleste måten å finne en taxi i Roma er å bruke appen itTaxi. Det er også enkelt å finne en taxi i bybildet, men husk å kun benytte deg av de offisielle Roma-taxiene (hvite biler).