KA_logo_v2

Barcelona: om oppholdet

Å leve i Barcelona

Her finner du informasjon om noe av hva det å bo i Barcelona og i studentkollektiver innebærer.

På reise med Kulturakademiet, enten til Roma, Barcelona, Berlin, Paris, Cambridge eller København, kommer du som student ikke bare til å oppleve en ny by med nye mennesker, men også det å bo tett på dine medstudenter. Dette er en erfaring som kan by på både gleder og uforglemmelige minner, så vel som kollisjoner og problemer i møte med dine egne og andres vaner. Det er derfor lurt å være litt forberedt på hva det å bo i kollektiv sammen med kjente og ukjente mennesker, samt i en ny og annerledes by, innebærer.

Vi ved Kulturakademiet skaffer alle studentene innkvartering og fordeler dere i leiligheter og rom vi tror og håper alle vil trives i. Det er viktig at dere er oppmerksomme på at vi leier leiligheter på vegne av dere, hvilket betyr at vi er avhengig av at dere som bor i leilighetene behandler disse med respekt og forsiktighet. Er det noe vi ikke syns er morsomt, så er det å krangle med gårdeiere, det er aldri hyggelig for noen. Husk derfor at dere er gjester både i en leilighet og i en by, så følg de regler og skikker som gjelder for stedet. 

Innkvarteringen vi velger ut, holder en god standard jevnt over. Når dere kommer til leilighete dere skal bo i, kan det være lurt å sjekke at alt er som det skal være. Ta gjerne bilder av eventuelle skader og slitasjer, og send disse til senterleder - da unngår vi erstatningskrav i etterkant. Skulle skader og uhell oppstå underveis, gi beskjed så fort som mulig. Første uken av oppholdet kommer senterleder innom og sjekker at alt er i orden.

Om det å bo sammen

Å bo i kollektiv og dele rom, noen ganger også seng, med andre mennesker, kan være en prøvelse. Men det er også en fantastisk erfaring ingen bør være foruten. Ikke bare lærer du de du bor med å kjenne, du lærer også deg selv å kjenne på en helt ny måte – både på godt og vondt! Når ulike mennesker bor og lever så tett på hverandre som dere kommer til å gjøre, er det viktig å ta hensyn til de du omgås. Men husk også å sette tydelige grenser fra dag én, da blir det lettere for alle å tilpasse seg. Vi som jobber ved Kulturakademiet har mye erfaring med utfordringer og goder som følger med denne livsstilen, så ikke nøl med å snakke med oss om skulle det være noe. 

Det aller viktigste tiltaket en kan gjøre for felles trivsel når en bor sammen, er å kunne snakke om hvordan dere opplever samboerskapet. Start derfor gjerne oppholdet med å sette noen husregler, og snakk litt om hva som kanskje kan bli utfordrende og hvordan dere ønsker at kollektivet deres skal være. I utgangspunktet finnes det én gyllen regel og det er at de som trenger ro skal ha ro (det er lettere å være høylytt og aktiv i gatene enn å skulle sove der) og de som trenger orden skal ha det. Det er i det hele tatt viktig at dere holder leilighetene i en god og ryddig stand. Etabler kjøleskapsregler, vaskerutiner og innkjøpsordninger tidlig, så slipper dere at dette blir irritasjonsmomenter for noen. Å bo sammen er en gi-og-ta-prosess, men med litt velvilje går det som regel helt knirkefritt. Vår erfaring er at denne boformen gir studentene en utrolig god opplevelse og gode vennskap, i en situasjon som er ganske unik for den alderen dere befinner dere i.

Om det å bo i Barcelona

Studentene innkvarteres i nøye utvalgte sjarmerende leiligheter sentralt i Barcelona, alle med relativ kort vei til både International House og til Seminario.

I hver leilighet bor det som regel mellom fire og seks studenter. Dersom du reiser sammen med noen du ønsker å bo med, er dette ikke noe problem, så lenge det gis beskjed god tid i forveien. Normalt bor dere to og to på rom sammen. Det er mulig både å reservere seg enerom, mot en ekstra avgift, eller å ordne innkvartering selv.

Transport i Barcelona

Billetter til kollektivtransport i Barcelona fås kjøpt blant annet i aviskiosker og på metroen. Enkeltbilletter koster 2,15 euro. Det kan imidlertid lønne seg å kjøpe klippekort eller månedskort. Kortet som heter T-10 er gyldig for 10 turer og koster 9,95 euro. Kortet som heter T-50/30, er gyldig for 50 turer over en 30 dagers periode og koster 42,50 euro, men det kan bare brukes av én person. Månedskortet, T-Mes, er gyldig i 30 dager og koster 52,75 euro. Det fins også noen andre typer kort. Disse kortene er gyldige på lokaltog innen byen (RENFE og FGC), metro, trikk og buss.

Ofte er det enklest å forflytte seg ved hjelp av metroen. Den går fra 5-24 mandag-torsdag, søndag og andre helligdager. Fredag går metroen fra 5-2. Lørdag går den hele natten.

De fleste bussrutene går fra kl. 6 til 22.30 hver dag med unntak av søndag. Som regel passerer det en buss hvert 10-15 min. Det fins også en rekke nattbusser som er i rute frem til 4.30-6.00 med avganger hvert 20.-30. minutt.

Taxi

Det er som regel enkelt å få tak i en taxi. Taksameteret skal starte på 1,30-1,40 euro og koste 74 cent/km. Om natten og på helligdager koster det 20-30 cent ekstra/km. Bagasje koster gjerne en euro i tillegg. Merk deg nummeret på taxien du sitter på med.

Bestiller du taxi, begynner taksameteret å gå med en gang, men det skal ikke vise mer når du setter deg inn enn 2,93 euro om dagen eller 3,66 om natten, i helgen eller på helligdager. Her er telefonnumrene til noen taxiselskaper: Autotaxi Mercedes Barcelona: 93 307 0707 / Barnataxi: 93 357 7755 / Taxi Groc: 93 322 2222 / Taxi Miramar: 93 433 1020

Du må gjerne lagre noen av dem på telefonen din slik at du kan få tak i en taxi kjapt om behovet skulle dukke opp.