KA_logo_v2

Paris: om oppholdet

Å leve i Paris

Her finner du informasjon om noe av hva det å bo i Paris og i studentkollektiver innebærer.

På reise med Kulturakademiet, enten til Roma, Barcelona, Berlin, Paris, Cambridge eller København, kommer du som student ikke bare til å oppleve en ny by med nye mennesker, men også det å bo tett på dine medstudenter. Dette er en erfaring som kan by på både gleder og uforglemmelige minner, så vel som kollisjoner og problemer i møte med dine egne og andres vaner. Det er derfor lurt å være litt forberedt på hva det å bo i kollektiv sammen med kjente og ukjente mennesker, samt i en ny og annerledes by, innebærer.

Vi ved Kulturakademiet skaffer alle studentene innkvartering og fordeler dere i leiligheter og rom vi tror og håper alle vil trives i. Det er viktig at dere er oppmerksomme på at vi leier leiligheter på vegne av dere, hvilket betyr at vi er avhengig av at dere som bor i leilighetene behandler disse med respekt og forsiktighet. Er det noe vi ikke syns er morsomt, så er det å krangle med gårdeiere, det er aldri hyggelig for noen. Husk derfor at dere er gjester både i en leilighet og i en by, så følg de regler og skikker som gjelder for stedet. 

Innkvarteringen vi velger ut, holder en god standard jevnt over. Når dere kommer til leilighete dere skal bo i, kan det være lurt å sjekke at alt er som det skal være. Ta gjerne bilder av eventuelle skader og slitasjer, og send disse til senterleder - da unngår vi erstatningskrav i etterkant. Skulle skader og uhell oppstå underveis, gi beskjed så fort som mulig. Første uken av oppholdet kommer senterleder innom og sjekker at alt er i orden. 

Om det å bo sammen

Å bo i kollektiv og dele rom, noen ganger også seng, med andre mennesker, kan være en prøvelse. Men det er også en fantastisk erfaring ingen bør være foruten. Ikke bare lærer du de du bor med å kjenne, du lærer også deg selv å kjenne på en helt ny måte – både på godt og vondt! Når ulike mennesker bor og lever så tett på hverandre som dere kommer til å gjøre, er det viktig å ta hensyn til de du omgås. Men husk også å sette tydelige grenser fra dag én, da blir det lettere for alle å tilpasse seg. Vi som jobber ved Kulturakademiet har mye erfaring med utfordringer og goder som følger med denne livsstilen, så ikke nøl med å snakke med oss om skulle det være noe. 

Det aller viktigste tiltaket en kan gjøre for felles trivsel når en bor sammen, er å kunne snakke om hvordan dere opplever samboerskapet. Start derfor gjerne oppholdet med å sette noen husregler, og snakk litt om hva som kanskje kan bli utfordrende og hvordan dere ønsker at kollektivet deres skal være. I utgangspunktet finnes det én gyllen regel og det er at de som trenger ro skal ha ro (det er lettere å være høylytt og aktiv i gatene enn å skulle sove der) og de som trenger orden skal ha det. Det er i det hele tatt viktig at dere holder leilighetene i en god og ryddig stand. Etabler kjøleskapsregler, vaskerutiner og innkjøpsordninger tidlig, så slipper dere at dette blir irritasjonsmomenter for noen. Å bo sammen er en gi-og-ta-prosess, men med litt velvilje går det som regel helt knirkefritt. Vår erfaring er at denne boformen gir studentene en utrolig god opplevelse og gode vennskap, i en situasjon som er ganske unik for den alderen dere befinner dere i. 

Om det å bo i Paris

Som student ved Kulturakademiet i Paris bor du på Séjours & Affaires, et internasjonalt studenthus og apartment house i 20. arrondissement. 

Séjours & Affaires bor man to og to sammen på rom med eget bad og kjøkken. Du vil dele rom med en annen Kulturakademiet-student. I fellesområdene vil du kunne bli kjent med andre internasjonale studenter. Dersom du reiser sammen med noen du ønsker å bo med, ordner vi selvfølgelig dette - så lenge det gis beskjed god tid i forveien. Det er også mulig å reservere seg enerom mot en ekstra avgift, eller å ordne innkvartering helt selv.

Transport i Paris

Prisen for et månedskort for buss, trikk og metro er 75,20 euro. En carnet med 10 billetter koster 16,9 euro, og en enkeltbillett koster 1,9 euro (2 euro for buss). Tar du mye kollektivtransport lønner det seg altså å kjøpe månedskort. Et månedskort gjør det også litt lettere for deg, i og med at du alltid kan hoppe på en buss uten hele tiden å måtte lete etter en kiosk som selger billetter (eller betale 2 euro til bussjåføren). Det er også mulig å kjøpe dagskort til 7,5 euro og ukeskort til 23 euro (priser per september 2018).

Månedskort (carte navigo) og enkeltbilletter får du kjøpt på metro-holdeplassene, og enkeltbilletter er også mulig å få kjøpt i kiosker (Tabac). Månedskort er gyldig en kalendermåned, ikke én måned fra innkjøpsdato.

Taxi

Buss- og metrosystemet er veldig funksjonelt og ofte den raskeste måten å komme seg frem på. Har du allikevel behov for taxi, finner du dem som regel på nærmeste gatehjørne. Hvis du ønsker å bestille en taxi kan du ringe 3607. Husk at prisene er høyere i helgene og kveld/natt.