KA_logo_v2

Roma: om oppholdet

Å leve i Roma

Her finner du informasjon om noe av hva det å bo i Roma og i studentkollektiver innebærer.

På reise med Kulturakademiet, enten til Roma, Barcelona, Berlin, Paris, Cambridge eller København, kommer du som student ikke bare til å oppleve en ny by med nye mennesker, men også det å bo tett på dine medstudenter. Dette er en erfaring som kan by på både gleder og uforglemmelige minner, så vel som kollisjoner og problemer i møte med dine egne og andres vaner. Det er derfor lurt å være litt forberedt på hva det å bo i kollektiv sammen med kjente og ukjente mennesker, samt i en ny og annerledes by, innebærer.

Vi ved Kulturakademiet skaffer alle studentene innkvartering og fordeler dere i leiligheter og rom vi tror og håper alle vil trives i. Det er viktig at dere er oppmerksomme på at vi leier leiligheter på vegne av dere, hvilket betyr at vi er avhengig av at dere som bor i leilighetene behandler disse med respekt og forsiktighet. Er det noe vi ikke syns er morsomt, så er det å krangle med gårdeiere, det er aldri hyggelig for noen. Husk derfor at dere er gjester både i en leilighet og i en by, så følg de regler og skikker som gjelder for stedet. 

Innkvarteringen vi velger ut, holder en god standard jevnt over. Når dere kommer til leilighete dere skal bo i, kan det være lurt å sjekke at alt er som det skal være. Ta gjerne bilder av eventuelle skader og slitasjer, og send disse til senterleder - da unngår vi erstatningskrav i etterkant. Skulle skader og uhell oppstå underveis, gi beskjed så fort som mulig. Første uken av oppholdet kommer senterleder innom og sjekker at alt er i orden. 

Om det å bo sammen

Å bo i kollektiv og dele rom, noen ganger også seng, med andre mennesker, kan være en prøvelse. Men det er også en fantastisk erfaring ingen bør være foruten. Ikke bare lærer du de du bor med å kjenne, du lærer også deg selv å kjenne på en helt ny måte – både på godt og vondt! Når ulike mennesker bor og lever så tett på hverandre som dere kommer til å gjøre, er det viktig å ta hensyn til de du omgås. Men husk også å sette tydelige grenser fra dag én, da blir det lettere for alle å tilpasse seg. Vi som jobber ved Kulturakademiet har mye erfaring med utfordringer og goder som følger med denne livsstilen, så ikke nøl med å snakke med oss om skulle det være noe. 

Det aller viktigste tiltaket en kan gjøre for felles trivsel når en bor sammen, er å kunne snakke om hvordan dere opplever samboerskapet. Start derfor gjerne oppholdet med å sette noen husregler, og snakk litt om hva som kanskje kan bli utfordrende og hvordan dere ønsker at kollektivet deres skal være. I utgangspunktet finnes det én gyllen regel og det er at de som trenger ro skal ha ro (det er lettere å være høylytt og aktiv i gatene enn å skulle sove der) og de som trenger orden skal ha det. Det er i det hele tatt viktig at dere holder leilighetene i en god og ryddig stand. Etabler kjøleskapsregler, vaskerutiner og innkjøpsordninger tidlig, så slipper dere at dette blir irritasjonsmomenter for noen. Å bo sammen er en gi-og-ta-prosess, men med litt velvilje går det som regel helt knirkefritt. Vår erfaring er at denne boformen gir studentene en utrolig god opplevelse og gode vennskap, i en situasjon som er ganske unik for den alderen dere befinner dere i.

Om det å bo i Roma

Leilighetene vi leier for dere, holder en god standard og ligger veldig sentralt i Centro Storico for å gi dere en unik opplevelse og erfaring av Roma. Roma er imidlertid en by fylt med gamle og sjarmerende gårder, og det bærer leilighetene ofte preg av. Leilighetene er ofte vakre, men ikke alltid like funksjonelle som du kanskje er vant med fra Norge. Du vil imidlertid fort legge merke til hvor kreative leilighetseiere ofte er for å få gamle systemer og plantegninger til å funke i en moderne livsførsel. Roma har et av verdens eldste vann- og kloakksystemer og noen ganger kan du ta deg selv i å tenke at det ikke er utbedret siden konstruksjonsdatoen, men skulle det være noen feil så si raskt ifra, så dukker etter hvert en rørlegger opp. 

Roma er en by der liv og leven forgår i gatene, og her lever også romerne sine sosiale liv. Det betyr blant annet at festing i leilighetene ikke er lov. Dette er ikke fordi vi tror dere ikke greier være sammen i festlig lag uten å ramponere leiligheter, men fordi lyd og leven etter klokken 22 rett og slett ikke godtas av naboene deres, og de er ikke redde for å ringe verken utleiere eller politi (og de gjør gjerne det fremfor å banke på og vennlig be dere dempe dere). Dere risikerer da at utleier sier opp avtalen, og at dere står uten tak over hodet! Det sagt, så er også Roma en by der det er mye morsommere å reise ut med dine romkamerater og medstudenter, finne dere en osteria eller en vinbar, kanskje stifte noen nye bekjentskaper, og bli kjent med utelivskulturen. 

Transport i Roma

Vi anbefaler at deg å gå så mye som mulig. Roma er en fantastisk by og de vakreste tingene oppdager du som regel når du minst venter det. Ta minst mulig buss, trikk og metro også av smittevernshensyn. Dersom du skal benytte dere av offentlig transport må du kjøpe billett før du går om bord. Dette gjøres på små kiosker som kalles Tabaccheria eller på stasjonen du reiser fra. Husk å alltid validere billetten på begynnelsen av reisen. Du finner valideringsmaskiner om bord på trikk og buss men ikke på metro, her må billetten valideres før du går på.

Du finner all informasjon du trenger om kollektivtransporten i Roma her.

Taxi

Den enkleste måten å finne en taxi i Roma er å bruke appen itTaxi. Det er også enkelt å finne en taxi i bybildet, men husk å kun benytte deg av de offisielle Roma-taxiene (hvite biler).