KA_logo_v2

Her finner du informasjon om enkelte ting vedrørende økonomi som er lurt å tenke litt på i forbindelse med ditt studieopphold i Roma.

Valuta og økonomi

Spania bruker som kjent euro som valuta. Ha gjerne med nok euro hjemmefra til å klare deg noen dager. Når du er i Barcelona, er minibank den enkleste måten å skaffe seg euro på. Minibanker finner du nesten overalt, men husk at gebyrer kan påløpe, og også at noen kort har en sonebergensning, det kan derfor være lurt å forsikre seg om at kortet ditt kan brukes i utlandet.

Norges bank har en fin oversikt over valutakurser som oppdateres daglig.

TIPS: Det er ingen grunn til å trave rundt med lommene fulle av penger. Ta bare med deg pengene du trenger, og la kredittkortet om mulig ligge på et trygt sted hjemme i leiligheten. Selv i Barcelona er det lommetyver. Vær særlig oppmerksom på bussen, i metroen og andre steder der det kan være tett med folk. Vær også veldig på vakt når du tar ut penger fra minibank.

Utgifter underveis

Før avreise med skal du normalt ha betalt administrasjonsgebyr, innkvartering, kursavgift, semesteravgift til høyskolen, forsikring og språkkurs. Informasjon om dette finner du på siden om kursavgift og studiestøtte. Det er viktig at du setter deg godt inn i, og følger nøye med på, hva du skal betale og registrere når - dette er du selv ansvarlig for. Og pass på å overholde akademias frister, de er ofte nådeløse. 

Vi anbefaler alle studenter å gjøre en nøye vurdering av egen økonomi før oppholdet begynner. Dersom du ikke er forsiktig med forbruket ditt, kan det gå med en del penger. Husk at 20 kroner om dagen beløper seg til over 1 500 kr i løpet av hele oppholdet. En god regel er å bruke så lite penger som mulig til å begynne med og så heller kjøpe det du har lyst på etter hvert når du har orientert deg litt. Tenk også godt igjennom hvordan du ordner deg med mat og drikke, faste utgifter som det kan være lurt å holde lave. Det er lett å få dyre vaner i Barcelona.

Driks

Det er ingen grunn til å tipse noe særlig. Det gjør heller ikke de lokale. På restaurant er det vanlig å tipse 5-10 %, men du trenger ikke å tipse hvis servicen er dårlig. Det er ikke vanlig å tipse i taxier, men du kan gjerne runde av oppover til nærmeste euro, skulle det føles naturlig. Siden dere er studenter, blir det uansett ikke forventet at dere skal gi for mye i driks. Det er ganske dyrt å være en sjenerøs tipser i elleve uker.

Utflukter

Dersom du skal være med på noen av helgeutfluktene eller gåturene, vil du få faktura for dette tilsendt et par uker før avreise. Inngangsbilletter og transport på de fleste utfluktene rundt omkring i Barcelona må du også som student dekke av egen lomme. En del av de historisk-kulturelle attraksjonene sørger vi for at dere får tilgang til enten gratis eller til redusert pris, men beregn noen ekstra euro i uken til dette.