KA_logo_v2

Her finner du informasjon om enkelte ting vedrørende økonomi som er lurt å tenke litt på i forbindelse med ditt studieopphold i Berlin.

Valuta og økonomi

Tyskland bruker som kjent euro som valuta. Ha gjerne med nok euro hjemmefra til å klare deg noen dager. Når du er i Berlin, er minibank den enkleste måten å skaffe seg euro på. Minibanker finner du nesten overalt, men husk at gebyrer kan påløpe, og også at noen kort har en sonebergensning, det kan derfor være lurt å forsikre seg om at kortet ditt kan brukes i utlandet.

Du finner en oversikt over eurokursen til enhver tid i Aftenpostens valutakalkulator.

Ikke alle steder i Berlin tar betalingskort, så ha alltid med litt cash. 

TIPS: Det er imidlertid ingen grunn til å trave rundt med lommene fulle av penger. Ta bare med deg pengene du trenger, og la kredittkortet om mulig ligge på et trygt sted hjemme i leiligheten. Selv i Berlin er det lommetyver. Vær særlig oppmerksom på bussen, i metroen og andre steder der det kan være tett med folk. Vær også på vakt når du tar ut penger fra minibank. 

Utgifter underveis

Før avreise med skal du normalt ha betalt administrasjonsgebyr, innkvartering, kursavgift, semesteravgift til høyskolen, forsikring og språkkurs. Informasjon om dette finner du på siden om kursavgift og studiestøtte. Det er viktig at du setter deg godt inn i og følger nøye med på hva du skal betale og registrere når, du selv er ansvarlige for at mye her. Pass på å overholde akademias frister, de er ofte nådeløse. 

Vi anbefaler alle studenter å gjøre en nøye vurdering av egen økonomi før oppholdet begynner. Dersom du ikke er forsiktig med forbruket ditt, kan det gå med en del penger. Husk at 20 kroner om dagen beløper seg til over 1 500 kr i løpet av hele oppholdet. En god regel er å bruke så lite penger som mulig til å begynne med og så heller kjøpe det du har lyst på etter hvert når du har orientert deg litt. Tenk også godt igjennom hvordan du ordner deg med mat og drikke, faste utgifter som det kan være lurt å holde lave. Det er lett å få dyre vaner i Berlin.

Hvor mye penger du som student trenger i løpet av oppholdet varierer stort fra person til person, men pass på at du har lagt til side litt ved avreise slik at du har nok til å klare deg gjennom de elleve ukene. Alt av løpende livsutgifter til mat, handling og kultur- og uteliv må du dekke selv, og de blir fort høye i en by som Berlin. Byen er ikke i utgangspunktet verken veldig dyr eller veldig billig, men det gjelder å kunne noen regler for ikke å plutselig finne deg ganske bunnskrapt. Her har imidlertid senterleder og forelesere mye å bidra med. 

Utflukter

Dersom du skal være med på noen av helgeutfluktene eller gåturen i høstferien, vil du få faktura for dette tilsendt et par uker før avreise. Inngangsbilletter og transport på de fleste utfluktene rundt omkring i Berlin må du også som student dekke av egen lomme. En del av de historisk-kulturelle attraksjonene sørger vi for at dere får tilgang til enten gratis eller til redusert pris, men beregn noen ekstra euro i uken til dette.