KA_logo_v2

Økonomi

Her finner du informasjon om enkelte ting vedrørende økonomi som er lurt å tenke litt på i forbindelse med ditt studieopphold i København

Valuta og økonomi

Danmark har sin egen valuta selv om de er medlem av EU. Én dansk krone er verdt ca 1,4 norske kroner, så ikke la dere lure av at ting tilsynelatende ser litt billigere ut. Ha gjerne med deg nok danske kroner hjemmefra til å klare deg noen dager. Når du er i København, er minibank-uttak den enkleste måten å skaffe seg kontanter på. Minibanker finner du nesten overalt, men husk at gebyrer kan komme i tillegg, og også at noen kort har en sonebegrensning. Det kan derfor være lurt å undersøke på forhånd om kortet ditt kan brukes i utlandet.

Norges bank har en fin oversikt over valutakurser som oppdateres daglig.

TIPS: Det er ingen grunn til å trave rundt med lommene fulle av penger. Ta bare med deg pengene du trenger, ev. bankkort. Selv i København er det lommetyver. Vær særlig oppmerksom på bussen, på metroen og andre steder der det kan være tett med folk, for eksempel på togstasjoner og folksomme gågater. Vær også på vakt når du tar ut penger fra minibank.

Utgifter underveis

Før avreise skal du normalt ha betalt administrasjonsgebyr, innkvartering, kursavgift, semesteravgift til høyskolen, forsikring og språkkurs. Informasjon om dette finner du på siden om kursavgift og studiestøtte. Det er viktig at du setter deg godt inn i, og følger nøye med på, hva du skal betale og registrere når – dette er du selv ansvarlig for. Og pass på å overholde akademias frister, de er ofte nådeløse. 

Vi anbefaler alle studenter å gjøre en nøye vurdering av egen økonomi før oppholdet begynner. Dersom du ikke er forsiktig med forbruket ditt, kan det gå med en del penger. Husk at 20 kroner om dagen beløper seg til over 1 500 kr i løpet av hele oppholdet. En god regel er å bruke så lite penger som mulig til å begynne med, og heller kjøpe det du har lyst på etter hvert, når du har orientert deg litt. Tenk også godt igjennom hvordan du ordner deg med mat og drikke, faste utgifter som det kan være lurt å holde lave. Det er lett å få dyre vaner i København, men ikke umulig å leve ganske så billig hvis man planlegger litt, og for eksempel kun handler mat på de billigste supermarkedene.

Hvor mye penger du som student trenger i løpet av oppholdet, varierer fra person til person. Det viktigste er at du passer på at du har lagt til side litt ved avreise slik at du har nok til å klare deg gjennom de elleve ukene. Alt av løpende livsutgifter til mat, handling og kultur- og uteliv må du dekke selv, og de blir fort høye i en by som København. København er ikke i utgangspunktet hverken en veldig dyr eller veldig billig by, men det gjelder å ha noen regler for ikke å bli blakk. Noen områder og steder er en god del rimeligere enn andre, og turisttråkkene er sjeldent der du gjør de beste varpene. Her har imidlertid senterleder og forelesere mye å bidra med.

Utflukter

Dersom du skal være med på noen av helgeutfluktene eller gåturen i påskeferien/høstferien, vil du få faktura for dette tilsendt et par uker før avreise. Inngangsbilletter og transport på de fleste utfluktene rundt omkring i København må du også som student dekke av egen lomme. En del av de historisk-kulturelle attraksjonene sørger vi for at dere får tilgang til enten gratis eller til redusert pris, men beregn noen ekstra titalls danske kroner i uken til dette.