KA_logo_v2

Her finner du informasjon om noen ting som vedrørende økonomi, som det er lurt å tenke litt på i forbindelse med ditt studieopphold i Roma.

Valuta og økonomi

Italia bruker som kjent euro som valuta. Ha gjerne med nok euro hjemmefra til å klare deg noen dager. Når du er i Roma, er minibank den enkleste måten å skaffe seg euro på. Minibanker finner du nesten overalt, men husk at gebyrer kan påløpe, og at noen kort har en sonebegrensning. Det kan derfor være lurt å forsikre seg om at kortet ditt kan brukes i utlandet.

TIPS: Det er ingen grunn til å trave rundt med lommene fulle av penger. Ta bare med deg pengene du trenger, og la kredittkortet ditt ligge på et trygt sted hjemme i leiligheten hvis du har mulighet for det. Selv i Roma er det lommetyver. Vær særlig oppmerksom på bussen, i metroen og andre steder der det kan være tett med folk. Vær også veldig på vakt når du tar ut penger fra minibank. Det er ingen grunn til å ta ut penger i folkehavet ved Fontana di Trevi.

Utgifter underveis

Før avreise med skal du normalt ha betalt administrasjonsgebyr, innkvartering, kursavgift, semesteravgift til høyskolen, forsikring og språkkurs. Informasjon om dette finner du på siden om kursavgift og studiestøtte. Det er viktig at du setter deg godt inn i, og følger nøye med på, hva du skal betale og registrere når – dette er du selv ansvarlig for. Og pass på å overholde akademias frister, de er ofte nådeløse.

Vi anbefaler alle studenter å gjøre en nøye vurdering av egen økonomi før oppholdet begynner. Dersom du ikke er forsiktig med forbruket ditt, kan det gå med en del penger. Husk at 20 kroner om dagen beløper seg til over 1 500 kr i løpet av hele oppholdet. En god regel er å bruke så lite penger som mulig til å begynne med, og heller kjøpe det du har lyst på etter hvert, når du har orientert deg litt. Tenk også godt igjennom hvordan du ordner deg med mat og drikke - det er faste utgifter som det kan være lurt å holde lave. Det er lett å få dyre vaner i Roma.

Hvor mye penger du som student trenger i løpet av oppholdet, varierer fra person til person, men pass på at du har lagt til side litt ved avreise slik at du har nok til å klare deg gjennom de elleve ukene. Alt av løpende utgifter til mat, handling og kultur- og uteliv må du dekke selv, og de blir fort høye i en by som Roma. Roma er ikke i utgangspunktet ikke en hverken veldig dyr eller veldig billig by, men det gjelder å være oppmerksom på forbruk, så du ikke plutselig er blakk. Noen områder og steder er en god del rimeligere enn andre, og turisttråkkene er sjeldent der du gjør de beste varpene. Her har imidlertid senterleder og forelesere mye å bidra med.

Utflukter

Dersom du skal være med på noen av helgeutfluktene eller gåturen i høstferien, vil du få faktura for dette tilsendt et par uker før avreise. Inngangsbilletter og transport på de fleste utfluktene rundt omkring i Roma må du også som student dekke av egen lomme. En del av de historisk-kulturelle attraksjonene sørger vi for at dere får tilgang til, enten gratis eller til redusert pris, men beregn noen ekstra euro i uken til dette.