KA_logo_v2

Den store kulturguiden til København

Her følger noen tips til hva du kan gi deg i kast med hvis du vil lese deg opp på og få bedre overblikk over dansk kultur og litteratur – i bred forstand! Her er lister over gode filmer, podcaster, dansk musikk, Københavnske bokhandler og museer, tips til den teaterinteresserte osv.

PODCAST!

Vi starter med podcasten: et supert alternativ til tv, internett, film og bøker, og perfekt å lytte til mens man f.eks. vandrer gatelangs i København. Å høre podcast er også en naturlig og fin måte å bli kjent med det danske språket på. Det finnes utrolig mange bra danske podcaster om alt fra litteratur, musikk og popkultur til politikk, vitenskap og språk. Her er noen forslag til steder å starte (finn dem i podcast-din, i Podimo-appen eller trykk på linkene):

Third Ear Podcast
Danmarks (subjektivt) absolutt beste podcast! Third Ear dykker ned i fantastiske, ville, forunderlige fortellinger fra virkeligheten, og skaper helt utrolige og ofte veldig spennende podcastserier ut av dem. Et godt sted å begynne er «Kvinden med den tunge kuffert».

Poptillægget
Politikens ukentlige podcast om populærkultur, popkulturelle tendenser, aktuelle filmer, tv-serier, bøker og musikkutgivelser og annet som rører seg i dansk og internasjonalt kulturliv.

24 spørgsmål til professoren
Podcast for den vitebegjærlige! I denne podcasten inviterer den kjente danske journalisten Lone Frank en ny forsker inn i studio hver uke for å diskutere og blir klokere på forskjellige emner,; psykiske lidelser, geologi, tyngdekraft, epidemilover, afrikanske zebraer, hypnose og det eldgamle litterære verket «Gilgamesh», for å nevne bare noe!

Andre gode:

Genstart: DRs aktuelle nyhetspodcast

Bølgerne: Samtalepodcast om ny og nyoversatt litteratur, av og med tre forfattere

SMK Podcast: Spennende fortellinger om kunsten på SMK (Statens Museum for Kunst)

Astropod: Hipp og utrolig populær dansk podcast om astrologi

Bag om København: Podcast om Københavns historie til den historieinteresserte!

Klog på sprog: Til (dansk)språkentusiasten!

Fire patroner på lommen: Utrolig god dokumentar om en dansk manns vanvittige reise til Sibir

Mørkeland: Samtalepodcast om gamle danske mordsaker og forbrytelser

Supertanker på P1: Podcast som gir et filosofisk og idéhistorisk perspektiv på ulike livstemaer, utfordringer og dilemmaer i menneskers liv

Mette & Magten: Maktkritisk podcast om Danmarks mektigste mennesker

Avistid: Weekendavisens podcast hvor journalisten Martin Krasnik diskuterer noen av ukens viktigste problemstillinger

Fries before guys: En humoristisk og uhøytidelig samtalepodcast av og med to danske venninner i slutten av tjueårene som har snakket om livet sitt i podcastformat i over sju år.

TV-SERIETIPS TIL DEN TV-SERIEGLADE!

Borgen
Kanskje Danmarks mest kjente tv-serie? Noe som er lett å forstå! «Borgen» er en spennende, sjarmerende, intelligent og alvorlig dramaserie om politikk og politisk spill, om makt og maktens personlige omkostninger. Serien følger politikeren Birgitte Nyborg, som etter et overraskende valg blir Danmarks første kvinnelige statsminister og plutselig skal sjonglere både en ekstremt krevende jobb og sitt familieliv.

Broen
Spennende, spennende, spennende dansk/svensk kriminalserie. Øresundsbroen blir aldri den samme når man har sett 1. sesong!

Matador
Er det én serie man kan regne med at nesten alle dansker har sett, så er det Matador. Den ble innspilt på 70- og 80-tallet, og har fire sesonger, hver på 24 episoder – noe som gjør den opplagt som julekalender! Serien følger en dansk liten by fra 1929 til 1947, og gir et troverdig og fint portrett av 30-tallets økonomisk depresjon, og av Danmark under besettelsen og 2. verdenskrig.

Riget

En legendarisk kultserie av selveste Lars von Trier som har skrevet seg inn i dansk film- og kulturhistorie. Serien utspiller seg på Rigshospitalet i København og er … noe for seg selv! Kanskje Danmarks svar på Twin Peaks? I hvert fall et must å se hvis man er opptatt av film- og tv-historie. (PS: Ryktene sier at det kommer en tredje sesong i 2022 – over tjue år etter at 1. og 2. sesong utkom.)

FILMTIPS TIL DEN FILMGLADE

Danmark har produsert utrolig mange gode filmer! Så hvis du har rundet HBO og netflix, er det bare å kaste seg over tilgjengelige filmer på DR (Danmarks svar på NRK) eller på Filmstriben. Danmark er særlig kjent for dogmefilmer; en dansk filmtradisjon som ble startet av Thomas Vinterberg og Lars von Trier på 90-tallet, og som baserer seg på ti dogmer som alle dogmefilmer skal overholde. Les mer her. Her kommer et lite utvalg dogmefilmer og vanlige filmer som er verdt å se:

Vil du se min smukke navle?
Søren Kragh-Jacobsens nydelige debutfilm fra 1978. Filmen skildrer en dansk 9. klasse på leirskoletur til Sverige, og hvor vanskelig det kan være å bli virvlet ut på følelsenes hav og være ung og pubertal. Fantastisk film med like fantastisk soundtrack.

Druk
Thomas Vinterberg vant en Oscar (og mange andre priser) for denne filmen, som på norsk heter «Et glass til», og som ble en stor suksess da den kom i 2020. Filmen tar utgangspunkt i den norske psykiateren Finn Skårderuds teori (og spøk) om at mennesket burde være født med høyere alkoholpromille i blodet.

Festen
«Festen» fra 1998 er den første dogmefilmen som ble laget, og handler rett og slett om en familiefest fra helvete. Vanvittig god og veldig ubehagelig film av Thomas Vinterberg, en av Danmarks største filmskapere.

Den eneste ene
«Sjov, upassende, trist og irriterende god!» Dette er en av dansk komediefilms største suksesser gjennom tidene.

De grønne slagtere
Absurd og fantastisk komedie fra 2003 om en litt spesiell slakterforretning… En dansk filmskatt!

Andre gode filmer:


Kundskabens træ: Filmklassiker fra 1981 om overgangen fra barndom til ungdom

Jagten: Prisvinnende, tankevekkende og ubehagelig film av Thomas Vinterberg

Flugt: Fantastisk animasjonsdilm, trippelnominert til Oscar i 2022!

Margrethe den 1.: Danmarks svar på Game of Thrones!

En frygtelig kvinde: Denne filmen skapte ståhei da den kom … Se den med kjæresten din!

Idioterne: Ko-ko og fantastisk dogmefilm om voksne mennesker som utlever sin indre idiot

Mifunes sidste sang: Den tredje dogmefilmen som ble laget: rar og hjertevarm og nydelig!

MUSEER OG GALLERIER

Danmark har utrolig mange bra museer og gallerier. Her er et lite utvalg i København og omegn som det er verdt å besøke:

Louisiana Museum of Modern Art
Louisiana er et førende internasjonalt kunstmuseum som ligger bare en halvtimes tid med tog fra København. Lousiana er ikke bare kjent for sine flotte kunstutstillinger med moderne kunst, men også for sin utrolig fine beliggenhet ved havet og den store hagen og omkringliggende naturen. Louisiana setter rammene for en stor litteraturfestival hver august.

Kunstforeningen GL STRAND
Liten, koselig kunsthall for moderne kunst og samtidskunst beliggende midt i det historiske sentrum av København. Perfekt å besøke på en slapp søndag! De har også en liten kafé og et utvalg av kunstbøker og plakater i den tilhørende museumsbutikken.

Glyptoteket
Hvis man sykler langs H.C. Andersens boulevard en sommeraften, lyser kuppelen på Glyptoketet varmt oransje når solen går ned, og minner om hvor fantastisk og storslått Glyptoteket er. Museet ligger et steinkast fra tivoli og er kjent over hele verden for sin imponerende samling av antikk kunst og verker fra det 19. og 20. århundre.

ARKEN Museum
20 kilometer syd for København ligger Arken museum, som er kjent for sitt maritime arkitektoniske uttrykk og for sin store og permanente utstilling av dansk, nordisk og internasjon kunst fra 1990 og frem til i dag. Museet har også skiftende særutstillinger med både nye talenter og store modernistiske kunstnere, og er absolutt verdt et besøk.

STATENS MUSEUM FOR KUNST (SMK)
SMK er Danmarks nasjonalgalleri og Danmarks hovedmuseum for billedkunst. Museet ligger midt i København, og huset mer enn 700 års kunst og kunsthistorie.

LITTERATUREN KALLER

Karen Blixen
Karen Blixen er en av de største danske forfatterne som har levd – også internasjonalt er hun anerkjent som en av de største danske. Hun ble født i Rungsted i 1885, og frem til sin død i 1962 utga hun fantastiske fortellinger, eventyr, dikt og erindringer, som er en svært viktig del av den danske litterære kanon.

Tove Ditlevsen
Tove Ditlevsen ble født i 1917 og vokste opp på Vesterbro i København da det ennå var et fattig arbeiderkvarter, som var preget av mellomkrigstidens økonomiske krise. Går man rundt på Vesterbro i dag, er det flere minner og minnesmerker etter Tove Ditlevsen, for eksempel etter hennes kjente roman «Barndommens gade». «Barndommen er lang og smal som en kiste, og man kan ikke slippe ud af den ved egen hjælp», er hun blant annet kjent for å ha sagt.

Helle Helle
Helle Helle er en av Danmarks mest kjente nålevende forfattere; hun har et drøss av bøker (og priser) bak seg og er oversatt til over tjue språk. Hun er spesielt kjent for sin knappe, antydende og underspilte skrivestil, og sine kloke og ømme portretter av vanlige mennesker i livskrise eller ved skilleveier i livet. «Bob» fra 2021 er helt fantastisk!

Josefine Klougart
Josefine Klougart er en Danmarks unge, mest skattete forfattere, og er blitt nominert flere ganger til Nordisk Råds Litteraturpris, blant annet for sin debutroman, «Stigninger og fald», fra 2010. Klougart er kjent for sitt lyriske, billedrike språk og sin tålmodige, detaljerike og kloke utforskning av menneskesinnet.

Yahya Hassan
Yahya Hassan utga to diktsamlinger, «Yahya Hassan» og «Yahya Hassan 2», før han døde i 2020. Han var en unik stemme i dansk offentlighet – og ble også kjent i Norge og resten av Skandinavia, for sine rasende, følsomme, musikalske, provoserende, kloke og klarsynte dikt. Han var en helt unik poet og diktsamlingene hans anbefales på det varmeste.

Rakel Haslund-Gjerrild
Rakel Haslund-Gjerrild er en ung, dansk, fremadstormende forfatter, som ble nominert til et drøss av priser, ikke minst Nordisk Råds litteraturpris, for sin seneste og helt fantastiske roman «Adam i Paradis» – en exofiksjonsroman om den danske kunstmaleren Kristian Zahrtmann.

Thomas Korsgaard
Den triste, kloke og humoristiske romantrilogien om homofile Tue som flytter fra det mørke Jylland til København, anbefales på det varmeste!

ANDRE GODE TIPS:

Peer Hultberg – «Selvbiografi» og «Brev»

Nanna Storr-Hansen – «Mimosa»

Dy Plambeck – «BURESØ-FORTÆLLINGER»

Olga Ravn – «Den hvide rose»

Asta Olivia Nordenhof – «Det nemme og det ensomme»

Naja Marie Aidt – «Carls bog»

Pia Juul – «Mit forfærdelige ansigt»

Morten Pape – «Planen»

Tom Kristensen – «Hærværk»

Gry Stokkendahl Dalgas – «Det er herfra jeg vil begynde at tale, disse ord kan finde vej»

Peter Høeg – «Frøken Smillas fornemmelse for sne»

Det er lurt å få seg et lydbok-abonnement mens man bor i byen! Det er en super måte å «lese» bøker på og samtidig både lære og venne seg til det danske språket.

[Storrs Antikvariat]

BOKHANDLER OG ANTIKVARIATER

Lurer du på hvor i byen du skal kjøpe nye og gamle bøker og lete etter litterære skatter? Her er noen tips!

Thiemers Magasin
Koselig bokhandel med godt utvalg i Thiemersgade i det skjønne området som oftest kalles «lille Paris» på Vesterbro. Om sommeren kan man sitte på benken utenfor bokhandelen og drikke kaffe – for de har også en liten kafé!

Møllegades Boghandel
Frivilligdrevet bokhandel med godt utvalg av dansk nyere litteratur. De har også en del norsk og svensk litteratur på originalspråk fra små og store forlag.

Ark Books
Frivilligdrevet nonprofit-bokhandel (og naboen til Møllegades Boghandel og Literaturhaus) med internasjonal profil og et fint utvalg engelskspråklig og oversatt litteratur.

Politikens Boghal
God og veldig kjent bokhandel rett ved Rådhuspladsen, med stort utvalg av dansk og engelsk litteratur, både skjønnlitteratur og sakprosa. De har også en liten kafé, så man kan få seg en kopp kaffe mens man kikker på bøker.

Storrs Antikvariat
Byens beste antikvariat med velkuratert og bra innhold! I denne hippe biksen på Frederikssundsvej er det ingen gamle kokebøker i krokene. Alt er nøye utvalgt, og i kjelleren er det supersalg med jevne mellomrom. Funfact: Storrs antikvariat drives av Danmarks yngste antikvar! Det er også et sjakkspill i butikken som kunder er velkomne til å slå seg ned ved. Kanskje er man også heldig å få en kopp kaffe.

Boghus 44
Billig og koselig antikvariat i en av de hyggeligste gatene på Nørrebro. Eieren er en pensjonert mann som ikke ville være pensjonist allikevel. Derfor gjorde han alvor ut av en guttedrøm og åpnet et antikvariat.

Paludans Bogcafé
I det gamle jødiske kvarteret i indre by ligger Paludans Bogcafé, som både er café, bar og restaurant, og som er kjent for god og rimelig mat, billig morgenkaffe og for å ha utrolig mange gamle bøker langs alle vegger. Det er også et yndet sted for studenter som trenger et sted å studere på dagtid. OG – det er også et bra antikvariat i kjelleren!

Ræven og pindsvinet
Liten bokhandel (og kaffehus) på Vesterbrogade med bra filosofiavdeling! (Rektor Ares favoritt!)

DANSKE TIDSSKRIFTER OG MAGASINER FOR DEN KULTURINTERESSERTE

I Danmark popper det opp gode tidsskrifter, magasiner og kulturaviser med jevne mellomrom, ofte drevet av frivillige og studerende, eller andre med mye på hjerte og en pasjon for f.eks. formidling, litteratur, kunst og musikk. Her er noen av byens beste eller mest kjente – noen finnes online, andre som fysisk avis:

ATLAS
Journalistisk, politisk uavhengig samtidsmagasin ompolitikk, kultur, litteratur og samfunnsmessige forhold.

KØBENHAVNS ISTIDENDE
Københavnsk litteraturavis med bidrag fra aktuelle danske forfattere og skribenter

KULTURO
Temabasert tidsskrift for kunst, litteratur og politikk

HVEDEKORN
Danmarks eldste litterære tidsskrift! Mange danske poeter og forfattere har debutert med dikt i dette tidsskriftet.

SLAGTRYK
Online tidsskrift for kortprosa og poesi, som er åpen for bidrag fra alle skrivende.

PARADOKS
Online tidsskrift om filosofi og teori

SLAGMARK
Online tidsskrift om idéhistorie

KULTURHUS, LITTERATURHUS, FESTIVALER OG ANDRE KULTURELLE ANBEFALINGER


Literaturhaus
Byens litteraturhus ligger i Møllegade, en av byens koseligste litteraturgater. Her arrangeres det ofte litteraturarrangementer, festivaler og opplesninger, og de har også en café i kjelleren, en leseklubb og en podcast (blant annet!). Stedet drives primært av frivillige, og hvis man er litteratur- eller kulturinteressert og kunne tenke seg å bli frivillig der og ta et par vakter i måneden (en super måte å få seg danske venner på!) blir man garantert tatt imot med kyshånd!

Møllegades Boghandel
Frivilligdrevet, uavhengig bokhandel i Møllegade, som av og til arrangerer opplesninger, forfattersamtaler og litterære talks. (Også et opplagt sted for litteraturinteresserte å jobbe frivillig!)

Det lilla rum
Det lilla rum i Skotterupgade på Nørrebro er en ganske ny litteratur- og bokcafé med feministisk profil, drevet av frivillige og av kjærlighet til litteraturen! De arrangerer av og til litteraturarrangementer og events – og selger god kaffe.

BRØG Litteraturbar
Sjarmerende og uavhengig bokhandel og kafé i indre by som ofte arrangerer opplesninger, litterære events og debatter. Her er det stor sjanse for å møte på byens forfattere.

Lille Bogdag
Københavns koseligste minifestival, som hver høst arrangeres på Borups Højskole i indre by. Det er primært en festival for landets mikroforlag og en hyllest til alle de fantastiske bøkene som utkommer på små kvalitetsforlag landet over. Det er fri éntre, et stort utvalg av gode bøker man kan kjøpe, og Borups Højskole setter alltid en veldig hyggelig ramme om festivalen. Det er også opplesninger begge dager, blant annet av højskolens egne elever fra Forfatterlinjen.

Lyse nætter – Møllegade Literature Street Festival!
En årlig, hyggelig gatefestival midt på Nørrebro, med gode litterære opplesninger, øl, billig mat og musikk!

Folkehuset Absalon
Folkehuset Absalon er et kulturhus, en café, et sosialt og kulturelt samlingssted og av og til en slags nattklubb – blant annet! Folkehuset Absalon har et fantastisk program i kalenderen, som alltid er tilgjengelig på nettsidene deres; som f.eks. billig fellesmiddag ved langbord hver eneste dag (et opplagt sted å bli kjent med nye folk!), dansefester, yogatimer, tegne- og malekurser, croquistegning, mal&vin-arrangementer, filosofiske debatter, opplesninger, loppemarkeder, quiz og bordtennisturneringer. Folkehuset ligger rett ved Kulturakademiets undervisningslokaler på Vesterbro, og er et perfekt sted å ta en pause eller lese mens man drikker billig kaffe og spiser en klassisk dansk bolle med ost.