KA_logo_v2

Helgeutflukt til Köln

«Köln eine Stadt – nebenbei eine Großstadt», skrev forfatteren Heinrich Böll. Köln, eller Kölle, som kölnerne selv sier, er den største byen i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen og den fjerde største i Tyskland. Den 2 000 år gamle ved bredden av Rhinen er i dag den 16. største byen i EU. Ved siden av den verdenskjente Kölner Dom, er byen kjent for to flytende substanser: ølen Kölsch og parfymen Eau de cologne, som på tysk går under det noe mindre sexy navnet kölnisch Wasser. Men som kölnerne selv sier – was willze maache? Karneval får folk til å strømme til byen i midten av februar hvert år for å feire at fastetiden er over. Feiringen kulminerer i en lang parade på Rosenmontag (rosemandagen).

Köln er byen for deg som elsker historie, og bærer preg av tre viktige historiske perioder: det romerske Köln, det middelalderske Köln og det prøyssiske Köln. Köln ble grunnlagt i år 38 f.kr, og byens antikke navn, Colonia Claudia Ara Agrippinensium (CCAA), viser til keiserinnen Agrippina, Claudius kone, som ble født ved Rhinen. Byen var den største tyskspråklige byen under middelalderen, og var som hansaby et sentralt handelsknutepunkt.

I dag er Köln en internasjonal kulturmetropol. Noen av Tyskland største mediehus holder til her, samt en rekke kunsthandlere og museer. Byen har også en blomstrende musikk- og teaterscene. Det er rundt kunstakademiet i den belgiske bydelen at kunststudenter og andre hipstere henger.

FREDAG: Vi tar toget fra Berlin til Köln i nitiden fredag morgen, hvor vi er framme drøye fire timer senere. Vi går til hotellet der vi setter fra oss tingene våre, før det blir omvisning på bryggeri med ølsmaking av lokale Kölschvarianter. Om kvelden blir det tradisjonell mat på en av byens mange brygghus.

LØRDAG: Vi begynner tidlig for å få mest mulig ut av dagen! Vi spiser frokost på hotellet før vi sammen begir oss til Kölns landemerke nummer en, nemlig Kölner Dom. Vi bestiger tårnet med nydelig utsikt over byen. Etterpå beveger vi oss til Museum Ludwig som har en stor samling moderne kunst. Vi spiser lunsj i den historiske gamlebyen, og tar et par timer fri lek. Før felles middag blir det omvisning på duftmuseet, der vi får lære om verdens kjenteste parfyme – Eau d’ Cologne.

SØNDAG: Vi begynner dagen med frokost på hotellet, og går på Kolumba, som er et av Kölns eldste museer, som er bygget rundt en romersk villa. I det arkitektoniske mesterverket finnes en skiftende samling av gammel og ny kunst. Vi spiser lunsj i den hippe belgiske bydelen, der det også vil bli mulighet for å sjekke ut et galleri eller to, før vi drar sammen til togstasjonen og toger tilbake til Berlin, der vi vil være hjemme i nitiden.

Merk at det kan komme endringer i programmet.

Prisen for turen er kr 3 500 og inkluderer reise tur/retur, innkvartering i to netter, fellesmiddag og inngangsbilletter til sentrale attraksjoner.