KA_logo_v2

Helgeutflukt til Milano

Å reise fra Roma til Milano er på mange måter som å reise fra én verden til en annen. Fra det øyeblikket vi ankommer togtasjonen i Milano vil dere oppleve at både arkitekturen, klimaet og atmosfæren er en annen – ja, det er nesten som om vi ankommer et nytt land. I løpet av helgen skal vi ta dere med på en reise gjennom både gammelt og nytt i Italias nest største by.

Fredag morgen møtes vi på Roma Termini og tar et tog i retning Milano. Vi ankommer Milano Centrale i 12-tiden og går direkte til hotellet for å sjekke inn. Etter en liten lunsj setter vi kursen mot første stopp, Armani/SILO-museet der vi får se noe av det ypperste innen italiensk mote. Vi runder av kvelden med en fellesmiddag langs Naviglio grande, én av de få gjenværende kanalene fra Milanos gamle kanalnettverk, påfulgt av en fellesmiddag.

Lørdag starter vi dagen i den gotiske katedralen Duomo di Milano, en av verdens største kirker. Vi skal innom både kirkerommet, kirketaket og katedralmuseet som ligger like ved. Etter en felles lunsjpause tar vi t-banen nordover for å komme oss til Nilufar Depot, et tidligere fabrikkbygg som nå fungerer som et museum for interiørdesign. Etter Nilufar Depot går vi tilbake til sentrum og legger turen innom Porta Nuova-distriktet og Biblioteca degli alberi. Frislipp resten av kvelden.

Søndag tar vi turen til Pinacoteca di Brera for å beundre malerier av blant annet Raphael, Carracci og Caravaggio. Frislipp til lunsj og frem til felles avreise. På ettermiddagen tar vi toget tilbake til Roma.


NB: det kan komme endringer i programmet

Prisen for turen er kr 3 500 og inkluderer reise tur/retur, innkvartering i to netter, fellesmiddag og inngangsbilletter til sentrale attraksjoner.


Severdigheter i Milano

CASTELLO SFORZESCO

Castello Sforzeso er en middelalderfestning fra 1400-tallet som tilhørte Francesco Sforza, hertug av Milano. Festningen ble bygd på restene av en borg som er datert tilbake til 1358. Festningen ble utvidet gjennom 1500- og 1600-tallet og var på et tidspunkt blant de største citadellene i Europa. I dag huser Castello Sforzesco en rekke museer og kunstverk, blant annet Pietà Rondanini, Michelangelos siste skulptur.

LEONARDO DA VINCIS “NATTVERDEN”

Nattverden av Leonardo da Vinci er blant verdens mest berømte kunstverk. Fresken, som dekorerer et av kamrene i kirken Santa Maria delle Grazie, antas å være produsert i perioden 1495-1497 på bestilling av Ludovico Sforza, daværende hertug av Milano. Motivet viser det bibelske øyeblikket der Jesus forteller apostlene sine om det kommende forræderiet han skal oppleve.

NILUFAR DEPOT

I et tidligere fabrikkslokale et steinkast fra Milano sentrum finner vi Nilufar Depot, et paradis for designinteresserte. Utstillingen, som går over tre etasjer og har en planløsning inspirert av operahuset Teatro alla Scala, viser noe av det ypperste innen interiørdesign. Bygget er i seg selv et stort kunstverk.

NAVIGLI

Tro det eller ei, Milano var tidligere en kanalby på linje med Venezia og Amsterdam!

Har du tenkt over at Milano ikke har noen elv som renner gjennom byen, slik f.eks. Roma, London og Paris har? For å bøte på denne mangelen og for å bedre transportmulighetene til og fra byen ble det på 1200-tallet og gjennom flere århundrer etablert et nettverk av kanaler, eller navigli som det heter på italiensk, som knyttet byen til viktige, omkringliggende elver. Kanalene muliggjorde at Milano kunne utvikle seg til et handelssenter, og de har vært essensielle i utviklingen av byen. Marmoren som er brukt i Duomoen er eksempelvis fraktet til Milano langs vannveien.

I dag er det kun et fåtall kanaler igjen i Milano, men de gjenværende kanalene lever i beste velgående. Langs Naviglio grande er det spekket med barer og restauranter, og området er populært blant både unge og gamle i byen.

PINACOTECA DI BRERA

Pinacoteca di Brera, også kjent som Brera kunstgalleri, er blant de fremste galleriene for italiensk billedkunst. Her finner vi bilder av blant annet Raphael, Carracci og Caravaggio.

TEATRO ALLA SCALA

Teatro alla La scala er et av verdens mest berømte operahus. Det ble innviet i 1778 og har sitt eget orkester, kor og ballettkompani. Navnet er hentet fra kirken Santa Maria della scala, som i sin tid ble revet for å gi plass til operahuset.

DUOMO DI MILANO

Duomoen i Milano er blant de største kirkene vi har i verden, og det tok over 600 år å ferdigstille den. Kirken er bygd i gotisk stil, og fasaden er dekorert med mer enn 2000 skulpturer av mennesker og dyr. Fra taket har man utsikt over hele Milano.

PORTA NUOVA

Porta Nuova er et område av Milano kjennetegnet av skyskrapere i glass og futuristisk arkitektur. Distriktet ligger rett til høyre for utgangen fra Milanos sentralbanestasjon, og kontrasten til Roma er intet mindre enn slående. Å ankomme til Milano fra Roma er som å tre inn i en annen verden. Blant kjente byggverker finner vi Bosco verticale, «den vertikale skogen», en skyskraper dekket av planter, samt Torre UniCredit, en glasskonstruksjon som med sine 231 meter er Italias høyeste bygg.

BIBLIOTECA DEGLI ALBERI

Biblioteca degli alberi, «biblioteket av trær», er en grønn lunge på grensen mellom Porta Nuova og Isola-distriktet. Parken består av over 135 000 planter hvorav rundt 500 er trær, og den rommer eksempler fra mer enn 100 forskjellige arter, noe som forklarer parkens poetiske navn.