Logo Kulturakademiet

For studenter

Praktisk informasjon om oppholdet i Berlin

Her finner du kontaktinformasjon til Kulturakademiets ansatte og samarbeidspartnere, informasjon om undervisning, eksamen, valuta og økonomi, transport, helse og legevakt, politi og sikkerhet og pakking

KULTURAKAKADEMIETS ANSATTE I BERLIN

Erle Marie Sørheim, senterleder i Berlin, +49-(0)157 749 82701, [email protected]

Håvard Wiik, senterleder i Berlin, +49-(0)157 749 82700, [email protected]

Eirik Høyer Leivestad, foreleser, +47-915 76 153, [email protected]

Mats Andreas Nielsen, foreleser, +47-951 86 413

Andreas Kalsnes Modalsli, foreleser, +47-976 88 095, [email protected]

Det er fint om du gir denne kontaktinformasjonen til familien din hjemme, slik at de kan få tak i oss hvis det skulle være nødvendig.

KULTURAKADEMIETS HOVEDKONTOR

Are Bjørdal Lervik, rektor, 22 43 82 00 / 986 79 635, [email protected]

GLS Campus

Her er adressen til GLS Campus, Kulturakademiets campus i Berlin:

GLS Campus

Kastanienallee 82

10435 Berlin, Tyskland

Dersom du skal få tilsendt POST, er det best å bruke adressen til leiligheten. Sørg for at posten er behørig merket med ditt navn og at du har angitt adressen din på postkassen. Pakker og særlig verdifulle pakker bør imidlertid sendes med et privat transportselskap. Vi anbefaler DHL eller lignende.

NLA HØGSKOLEN

Studiekoordinator ved NLA Høgskolen er

Marit Hammer

Tlf. 55 54 07 66

[email protected]

DEN NORSKE AMBASSADEN I BERLIN

Königlich Norwegische Botschaft

Rauchstr. 1 

10787 Berlin

Tel.: (0049) 030 – 50 50 58 600

[email protected]

Man.-fre. 9-12 (konsulærarbeid)

NØDNUMRE

Ambassadens nødnummer utenom åpningstid: +0049-030 50 50 58 600

Visa (for å sperre kort): 001-303 967 1096. Du kan også ringe banken din.

Mastercard (for å sperre kort): 001-636 722 7111. Du kan også ringe banken din.

Europeiske studentforsikring: +47-21 49 50 00

Politi: 110. Ambulanse og brann: 112.

Du må gjerne lagre aktuelle nødnumre på mobiltelefonen din.

Undervisning

Tidspunkt for forelesninger i exphil/exfac/etikk, filosofi og livssyn/historie/tysk er indikert i kalender for programmet i filosofi, samfunn og språk og kalender for programmet i historie og tysk.

Det er obligatorisk oppmøte, og det vil bli ført fravær. For å få gyldig fravær må du sende en e-post med egenerklæring der du oppgir gyldig fraværsgrunn til Eirin.

I løpet av den første studieuken vil det bli etablert kollokviegrupper som er uformelle faglige samtalegrupper organisert enten ut fra bosted, leiligheten man bor i, eller på annen måte. Målet med disse gruppene er læring gjennom praktisk arbeid med stoffet. I kollokviegruppen kan du diskutere med de andre studentene og samarbeide om å løse kontrollspørsmål og arbeidsoppgaver som dere får utdelt. Her finner du veiledning til kollokviene med informasjon om konkrete mål med kollokviene og tips om hvordan de rent praktisk burde organiseres.

Tysk

Tidspunkt for undervisning i tysk er på mandager mellom kl. 10.00 og 13.30 og tirsdag-fredag mellom kl. 9.00 og 12.30. Undervisningen finner sted intensivt hver dag i to perioder over to uker og én period over én uke. Første dag med undervisning i tysk er mandag 29. august. Alt undervisningsmateriell vil bli utdelt på skolen i Berlin. Man følger undervisning på sitt eget nivå sammen med andre internasjonale studenter ved International House Berlin.

Eksamen

Examen Philosophicum (exphil)

Skriftlig skoleeksamen i exphil blir avholdt i Oslo, Bergen og Kristiansand i slutten av november og i midten av mai.

Examen Facultatum (exfac)

Mappe med hjemmeoppgaver leveres inn digitalt i slutten av november for høststudenter og i begynnelsen av mai for vårstudenter.

Etikk, filosofi og livssyn (REL150)

Mappe med hjemmeoppgave leveres inn digitalt i slutten av november for høststudenter og i slutten av april for vårstudenter. Breddetest gjennomføres i Oslo, Bergen og Kristiansand henholdsvis i begynnelsen av desember og i slutten av mai.

Historie

For å kunne gå opp til eksamen skal det i hvert emne leveres en individuell prosessoppgave på minst 2500 ord til godkjenning, gjennomføres to flervalgsprøver og leveres et refleksjonsnotat på 200-500 ord. Endelig innlevering av prosessoppgave skal telle 3000-3500 ord. Avsluttende hjemmeeksamener arrangeres i mai. For nærmere detaljer se Canvas.

Italiensk, spansk og tysk

Det blir ikke avholdt noen språkeksamener.

Valuta og økonomi 

Tyskland bruker som kjent euro som valuta. Ha gjerne med nok euro hjemmefra til å klare deg noen dager. Når du er i Berlin, er minibank den enkleste måten å skaffe seg euro på. Minibanker finner du nesten overalt, men husk at gebyret for uttak kan være høyt.

Du finner en oversikt over eurokursen til enhver tid i Aftenpostens valutakalkulator.

TIPS: Det er ingen grunn til å trave rundt med lommene fulle av penger. Ta bare med deg pengene du trenger, og la kredittkortet om mulig ligge på et trygt sted hjemme i leiligheten. Selv i Berlin er det lommetyver. Vær særlig oppmerksom på bussen, i metroen og andre steder der det kan være tett med folk. Vær også veldig på vakt når du tar ut penger fra minibank. 

Økonomi

Dersom du ikke er forsiktig med forbruket ditt, kan det gå med en del penger. Husk at 20 kroner om dagen beløper seg til over 1 500 kr i løpet av hele oppholdet. En god regel er å bruke så lite penger som mulig til å begynne med og så heller kjøpe det du har lyst på etter hvert når du har orientert deg litt. Tenk også godt igjennom hvordan du ordner deg med mat og drikke, faste utgifter som det kan være lurt å holde lave. Det er lett å få dyre vaner i Berlin.

Transport i Berlin

Vi anbefaler alle å gå til anskaffelse av en sykkel for enkel og god transport rundt i byen. Senterleder vil informere deg om hvordan du kan skaffe deg en sykkel på velkomstmøtet andre dagen i Berlin.

Prisen for enkeltbillett med buss, U-Bahn og S-Bahn er 2,7-3,3 euro, avhengig av hvor mange soner du skal reise i. Billetten gjelder i to timer. Dagskort gjelder til kl. 3 på morgene påfølgende dag og koster 7 euro. Ukeskort koster 30 euro. Blir du tatt uten gyldig billett, er boten p.t. 60 euro. Billetter kan kjøpes i automater på U-Bahn- og S-Bahn-stasjonene eller hos sjåføren på bussen.

Skal du ta taxi, kan du ringe et av disse selskapene:

  • Taxi Berlin: +49 30 – 20 20 20
  • Würfelfunk: +49 30 – 21 01 01
  • TaxiFunk Berlin: +49 30 – 44 33 22
  • Quality Taxi: +49 30 – 26 300 0
  • City-Funk Berlin: +49 30 – 21 02 02
  • Funk Taxi Berlin: +49 30 – 26 10 26

Helse og legevakt

Kontakt senterleder umiddelbart dersom det skulle oppstå noen helserelaterte problemer. Dette er spesielt viktig ved akutte skader. Senterlederen vil kunne hjelpe deg med å kontakte lege.

Vi vil anbefale deg å ta det litt rolig den første tiden i Barcelona for å akklimatisere deg. Alle de nye inntrykkene kan være en påkjenning for kroppen. Vær derfor svært påpasselig med å få nok søvn og å få i deg nok væske og mat. Etter hvert vil du kanskje få uante krefter, men i hvert fall i begynnelsen kan det være lurt å ta det litt med ro.

Det europeiske helsetrygdkortet ditt gir deg tilgang til tjenestene til det lokale helsevesenet. I de fleste tilfeller er dette gratis.

Dersom du trenger medisinsk assistanse som ikke umiddelbart kan anses som dekket av den norske helsetrygden, er det viktig at du kontakter forsikringsselskapet ditt og får godkjent utgiftene som påløper i forkant. Må du legge ut for legekostnaden, er det svært viktig at du tar vare på kvitteringene slik at forsikringsselskapet ditt kan refundere utgiftene. Ha alltid med deg reiseforsikringsdokument, og husk å lagre nødnummeret til forsikringsselskapet.

Her er adressen til den mest sentrale og anerkjente legevakten i Berlin:

Charité Universitätsmedizin Berlin

Chariteplatz 1

10117 Berlin

Telefonnummer: +49 – 30 45050

Andre problemer

Kom til oss så fort det lar seg gjøre dersom det oppstår noen andre problemer, i leiligheten osv. Vi vil prøve å hjelpe deg så godt vi kan.

Politi og sikkerhet

Her er adressen til politistasjonen som ligger nærmest skolen, der du kan anmelde eventuelle tyverier eller få annen assistanse:

Polizeidirektion 1 Abschnitt 15

Eberswalder Strasse 6-9

10437 Berlin

Tlf. +49 30 4664 115701

Kontakt Eirin ved behov for hjelp.

Daglig sikkerhet

Berlin oppleves som en trygg by, både på dagtid og nattestid. Det er imidlertid viktig aldri å glemme at det allikevel er en storby med alle de farer som hører med og enkelte mennesker uten gode hensikter. Ta derfor de forholdsreglene du kan for å ivareta din egen og andres daglige sikkerhet.

Trafikken kan være en trussel. Vær særlig på vakt når du krysser gaten. Pass også på trafikken om natten.

Berlin er stort sett en trygg by, men man bør allikevel ta sine forholdsregler. Dersom du skal hjem til leiligheten på nattestid, etter at det er blitt mørkt, for eksempel fra et utested, er det veldig viktig at du ikke går alene. Det er spesielt viktig at jentene ikke går hjem alene, og det er fint om alle i gruppen kan ta et kollektivt ansvar for at alle skal komme seg trygt hjem. Husk å tenke litt på dette og planlegge hjemturen før du går ut på byen og før det eventuelt blir drukket alkohol. Ikke takk ja til tilbud fra fremmede om å følge deg hjem. Vær også skeptisk til tilbud om å bli kjørt eller fulgt hjem fra noen du bare kjenner litt og ikke vet om du kan stole på. Føler du deg utrygg, ta taxi hjem. Og ikke nøl med å kontakte senterleder Camilla dersom du opplever situasjonen som utrygg og presset.

Sikkerhet

Kulturakademiet opererer med en beredskapsplan som iverksettes i tilfelle alvorlige hendelser på studiestedet. I en krisesituasjon skal alle studentene samles umiddelbart i leilighetene de bor i. Senterleder vil i en slik situasjon prøve å komme i kontakt med samtlige studenter. Det er derfor veldig viktig at du er tilgjengelig på telefon. Gi gjerne beskjed til senterleder om hvem som er i leiligheten og hvem som eventuelt mangler. Om noen av samboerne dine er savnet, er det fint om du via telefon kan hjelpe til med å forsøke å lokalisere dem. Følg situasjonen gjennom TV og Internett, og kontakt familie og foresatte så snart du er i trygghet og har gjort det du kan for å sikre andres trygghet.

Vi forutsetter at alle sjekker e-post daglig, helst både morgen og kveld, slik at vi er sikre på at hver og en får med seg viktig informasjon så fort som mulig.

Vi oppfordrer også alle studenter til å registrere seg på http://www.reiseregistrering.no som ambassaden vil bruke for å kommunisere med norske statsborgere gjennom SMS/e-post/fasttelefon ved eventuelle kriser.

Informasjon til familie og foresatte

Ved en krisesituasjon vil ambassaden etablere en alarmtelefon assistert av et kriseteam. Dette telefonnummeret blir kun etablert om krisen inntreffer, og det kan ta omlag én time å aktivere telefonnummeret. Telefonnummeret er 23 95 23 95 og er det nummeret familie og foresatte kan ringe for å få informasjon.

Telefonnummeret til UDs operasjonssenter, som er ansvarlig for norske ambassader i utlandet, er 23 95 00 00. Operasjonssenteret vil være best å kontakte da ansatte ved ambassaden i Tyskland mest sannsynlig vil være opptatt.

Ved en krise vil også Kulturakademiet snarest opprette et krise- og informasjonssenter som kan nås på telefon 22438200. Ansatte ved Kulturakademiet i Berlin vil primært være opptatt med å håndtere situasjonen lokalt. For oppdatert informasjon er det derfor fint om du kan ringe 22438200 eller besøke følgende nettside som ikke er operativ nå, men som vil bli oppdatert kontinuerlig i en krisesituasjon:  http://kulturakademiet.no/sikkerhet

Program i velkomstuken