Logo Kulturakademiet

For studenter

Praktisk info om oppholdet i Roma

Her finner du kontaktinformasjon til Kulturakademiets ansatte og samarbeidspartnere, informasjon om undervisning, eksamen, valuta og økonomi, transport, helse og legevakt, politi og sikkerhet og pakking.

KULTURAKAKADEMIETS ANSATTE I ROMA

Sigrid Albert Rikheim, senterleder, +47-909 92 589, [email protected]

Alf Andreas Bø, foreleser i exphil, +47-908 56 152, [email protected]

Andreas Kalsnes Modalsli, foreleser, +47-976 88 095, [email protected]

Åsmund I. Alvik, foreleser, +47-994 78 214, [email protected]

Ola Morris Innset, foreleser, +47-416 66 375, [email protected]

Det er fint om du gir denne kontaktinformasjonen til familien din hjemme, slik at de kan få tak i oss hvis det skulle være nødvendig.

KULTURAKADEMIETS HOVEDKONTOR

Are Bjørdal Lervik, rektor, 22 43 82 00 / 986 79 635, [email protected]

CASA DI SANTA FRANCESCA ROMANA A PONTE ROTTO

Her er adressen til Casa di Santa Francesca, Kulturakademiets campus i Roma:

Casa di Santa Francesca Romana a Ponte Rotto, Via dei Vascellari 61, 00153 Roma, Italia

Dersom du skal få tilsendt POST, er det best å bruke adressen til Casa di Santa Francesca. Sørg for at posten er behørig merket med ditt navn. Pakker og særlig verdifulle pakker bør imidlertid sendes med et privat transportselskap. Vi anbefaler DHL eller lignende.

NLA HØGSKOLEN

Studiekoordinator ved NLA Høgskolen er Marit Hammer, 55 54 07 66, [email protected]

DEN NORSKE AMBASSADEN I ROMA

Den norske ambassade, Via di San Domenico 1, 00153 Roma, +39-064 523 8100, [email protected]

Man.-tors. 9-16.30; fre. 9-16

NØDNUMRE

Ambassadens nødnummer utenom åpningstid: +39-392 909 4788

Visa (for å sperre kort): +1-303 967 1096. Du kan også ringe banken din.

Europeiske studentforsikring: +47-21 49 50 00

Politi: 112, 113. Ambulanse: 118. Brann: 115.

Du må gjerne lagre aktuelle nødnumre på mobiltelefonen din.

Undervisning

Tidspunkt for forelesninger i exphil/exfac/etikk, filosofi og livssyn/historie/spansk er indikert i kalenderen for programmet i filosofi, samfunn og språk og i kalenderen for programmet i historie og italiensk.

Forelesningene i exphil; exfac; etikk, filosofi og livssyn og historie finner sted på Seminari mens forelesningene i spansk språk finner sted på International House.

Det er obligatorisk oppmøte, og det vil bli ført fravær. For å få gyldig fravær må du sende en e-post med egenerklæring der du oppgir gyldig fraværsgrunn til Sigrid.

I løpet av den første studieuken vil det bli etablert kollokviegrupper som er uformelle faglige samtalegrupper organisert enten ut fra bosted, leiligheten man bor i, eller på annen måte. Målet med disse gruppene er læring gjennom praktisk arbeid med stoffet. I kollokviegruppen kan du diskutere med de andre studentene og samarbeide om å løse kontrollspørsmål og arbeidsoppgaver som dere får utdelt. Her finner du veiledning til kollokviene med informasjon om konkrete mål med kollokviene og tips om hvordan de rent praktisk burde organiseres.

Italiensk

Tidspunkt for undervisning i italiensk er normalt mellom kl. 09.00 og 12.45. Undervisningen finner sted intensivt hver dag i over fire uker. Første dag med undervisning i italiensk er mandag 28. august. Alt undervisningsmateriell vil bli utdelt på skolen i Roma. Man følger undervisning på sitt eget nivå sammen med andre internasjonale studenter ved Leonardo da Vinci-skolen.

Eksamen

Examen Philosophicum (exphil)

Skriftlig skoleeksamen i exphil blir avholdt i Oslo, Bergen og Kristiansand i slutten av november og i midten av mai.

Examen Facultatum (exfac)

Mappe med hjemmeoppgaver leveres inn digitalt i slutten av november for høststudenter og i begynnelsen av mai for vårstudenter.

Etikk, filosofi og livssyn (REL150)

Mappe med hjemmeoppgave leveres inn digitalt i slutten av november for høststudenter og i slutten av april for vårstudenter. Breddetest gjennomføres i Oslo, Bergen og Kristiansand henholdsvis i begynnelsen av desember og i slutten av mai.

Historie

For å kunne gå opp til eksamen skal det i hvert emne leveres en individuell prosessoppgave på minst 2500 ord til godkjenning, gjennomføres to flervalgsprøver og leveres et refleksjonsnotat på 200-500 ord. Endelig innlevering av prosessoppgave skal telle 3000-3500 ord. Avsluttende hjemmeeksamener arrangeres i mai. For nærmere detaljer se Canvas.

Italiensk, spansk og tysk

Det blir ikke avholdt noen språkeksamener.

Valuta og økonomi

Italia bruker som kjent euro som valuta. Ha gjerne med nok euro hjemmefra til å klare deg noen dager. Når du er i Roma, er minibank den enkleste måten å skaffe seg euro på. Minibanker finner du nesten overalt, men husk at gebyret for uttak kan være høyt.

Du finner en oversikt over eurokursen til enhver tid i Aftenpostens valutakalkulator.

TIPS: Det er ingen grunn til å trave rundt med lommene fulle av penger. Ta bare med deg pengene du trenger, og la kredittkortet om mulig ligge på et trygt sted hjemme i leiligheten. Selv i Roma er det lommetyver. Vær særlig oppmerksom på bussen, i metroen og andre steder der det kan være tett med folk. Vær også veldig på vakt når du tar ut penger fra minibank. Det er ingen grunn til å ta ut penger i folkehavet ved Fontana di Trevi.

Økonomi

Dersom du ikke er forsiktig med forbruket ditt, kan det gå med en del penger. Husk at 20 kroner om dagen beløper seg til over 1 500 kr i løpet av hele oppholdet. En god regel er å bruke så lite penger som mulig til å begynne med og så heller kjøpe det du har lyst på etter hvert når du har orientert deg litt. Tenk også godt igjennom hvordan du ordner deg med mat og drikke, faste utgifter som det kan være lurt å holde lave. Det er lett å få dyre vaner i Roma.

Transport i Roma

Prisen for et månedskort for buss, trikk og metro er 35 euro. Når enkeltturer normalt koster 1,5 euro, lønner det seg altså å gå til anskaffelse av et månedskort dersom du bruker offentlig transport mer enn én gang om dagen. Et månedskort gjør det også litt lettere for deg i og med at du alltid kan hoppe på en buss uten hele tiden å måtte lete etter en kiosk som selger enkeltbilletter. Det er også mulig å kjøpe dagskort til 7 euro og ukeskort til 24 euro (priser per april 2018).

Månedskort (abbonamento mensile) og enkeltbilletter (biglietto semplice) får du kjøpt i kiosker nær buss-, trikk- og metrostoppesteder. I ordinære utsalg får du bare kjøpt månedskort de første 5 dagene hver måned. Du skal ikke kjøpe studentkortet, det gjelder nemlig bare for italienske studenter, men du skal eventuelt kjøpe en normal månedsbillett for voksne. 

Taxi

Ettersom metrolinjene er få og bussene går litt når det passer dem kan det hende du fra tid til annen får behov for taxi. De er sjeldent vanskelig å finne, men skal du bestille taxi, kan du ringe 06 3570, 06 4994, 06 6645, 06 551 eller 06 8822. Pass på at taksameteret er slått på. Det lønner seg fremfor avtalt pris eller prisen sjåføren anslår ved ankomsten.

Helse og legevakt

Kontakt senterleder umiddelbart dersom det skulle oppstå noen helserelaterte problemer. Dette er spesielt viktig ved akutte skader. Senterlederen vil kunne hjelpe deg med å kontakte lege.

Vi vil anbefale deg å ta det litt rolig den første tiden i Roma for å akklimatisere deg. Alle de nye inntrykkene kan være en påkjenning for kroppen. Vær derfor svært påpasselig med å få nok søvn og å få i deg nok væske og mat. Etter hvert vil du kanskje få uante krefter, men i hvert fall i begynnelsen kan det være lurt å ta det litt med ro.

Du kan gå gratis ved fremvisning av europeisk helsetrygdkort til en engelskspråklig statsansatt lege som heter dottore Marcello Pisaneschi og holder til helt sentralt på Piazza Farnese. Dr. Pisaneschi kan nås på telefon 066991639.

Vi har kontakt med en norsk reiselege i Roma som tar seg av ordinære konsultasjoner.

Dr. Hildegund Røer

Via Quattro Fontane 149

Tlf. 330 855288

Hildegund kan også komme på hjemmebesøk ved akutt behov. En konsultasjon koster ca. 80 euro, men dette vil du i de fleste tilfeller få refundert gjennom reiseforsikringen.

 

Det europeiske helsetrygdkortet ditt gir deg tilgang til tjenestene til det lokale helsevesenet. I de fleste tilfeller er dette gratis. Legevakt finner du på et sykehus som befinner seg på en øy i Tevere mellom Largo Argentina og Trastevere:

Ospedale San Giovanni Calibita – Fatebenefratelli

Isola Tiberina, 39 – 00186 Roma

Tlf.: 06 68371

Følgende sykehus blir gjerne anbefalt for utlendinger i Roma:

Ospedale San Camillo in Folanini

Circonvallazione Gianicolense 87

Tlf. 06 587 01

Foreigner admission: 0658704538

Ved ekstraordinære utgifter og bruk av tjenester som ikke er dekket av det europeiske helsetrygdkortet, bør du kontakte reiseforsikringsselskapet ditt for å forhøre deg om de dekker utgiften. Må du legge ut for legekostnaden, er det svært viktig at du tar vare på kvitteringene slik at forsikringsselskapet ditt kan refundere utgiftene.

Ha alltid med deg reiseforsikringsdokument, og husk å lagre nødnummeret til Europeiske på mobiltelefonen din: +47 21 49 50 00.

Andre problemer

Kom til oss så fort det lar seg gjøre dersom det oppstår noen andre problemer, i leiligheten osv. Vi vil prøve å hjelpe deg så godt vi kan.

Politi og sikkerhet

Her er adressen til to politistasjoner der du kan anmelde eventuelle tyverier:

Commissariato Trevi på Piazza del Collegio Romano 3 i nærheten av Piazza Venezia, åpen 24 timer i døgnet for politianmeldelser.

Commisariato Trastevere i Via San Francesco Ripa 64, åpen for politianmeldelser fra kl. 8-20.

Begge steder finner du et skjema på engelsk som kan fylles ut. De ansatte snakker ikke alltid like godt engelsk, så kontakt Selma ved behov for tolketjeneste.

Daglig sikkerhet

Roma oppleves som en veldig trygg by, både på dagtid og nattestid. Det er imidlertid viktig aldri å glemme at det allikevel er en storby med alle de farer som hører med og enkelte mennesker uten gode hensikter. Ta derfor de forholdsreglene du kan for å ivareta din egen og andres daglige sikkerhet.

Trafikken er kanskje den største trusselen i Roma. Vær særlig på vakt når du krysser gaten og når du beveger deg i småsmugene der biler og scootere kan kjøre fortere enn forsvarlig. Pass også på trafikken om natten.

Roma er stort sett en trygg by, men man bør allikevel ta sine forholdsregler. Dersom du skal hjem til leiligheten på nattestid, etter at det er blitt mørkt, for eksempel fra et utested, er det veldig viktig at du ikke går alene. Det er spesielt viktig at jentene ikke går hjem alene, og det er fint om alle i gruppen kan ta et kollektivt ansvar for at alle skal komme seg trygt hjem. Husk å tenke litt på dette og planlegge hjemturen før du går ut på byen og før det eventuelt blir drukket alkohol. Ikke takk ja til tilbud fra fremmede om å følge deg hjem. Vær også skeptisk til tilbud om å bli kjørt eller fulgt hjem fra noen du bare kjenner litt og ikke vet om du kan stole på. Føler du deg utrygg, ta taxi hjem. Og ikke nøl med å kontakte senterleder Selma dersom du opplever situasjonen som utrygg og presset.

Sikkerhet

Kulturakademiet opererer med en beredskapsplan som iverksettes i tilfelle alvorlige hendelser på studiestedet. I en krisesituasjon skal alle studentene samles umiddelbart i leilighetene de bor i. Senterleder vil i en slik situasjon prøve å komme i kontakt med samtlige studenter. Det er derfor veldig viktig at du er tilgjengelig på telefon. Gi gjerne beskjed til senterleder om hvem som er i leiligheten og hvem som eventuelt mangler. Om noen av samboerne dine er savnet, er det fint om du via telefon kan hjelpe til med å forsøke å lokalisere dem. Følg situasjonen gjennom TV og Internett, og kontakt familie og foresatte så snart du er i trygghet og har gjort det du kan for å sikre andres trygghet.

Vi forutsetter at alle sjekker e-post daglig, helst både morgen og kveld, slik at vi er sikre på at hver og en får med seg viktig informasjon så fort som mulig.

Vi oppfordrer også alle studenter til å registrere seg på http://www.reiseregistrering.no som ambassaden vil bruke for å kommunisere med norske statsborgere gjennom SMS/e-post/fasttelefon ved eventuelle kriser.

Informasjon til familie og foresatte

Ved en krisesituasjon vil ambassaden etablere en alarmtelefon assistert av et kriseteam. Dette telefonnummeret blir kun etablert om krisen inntreffer, og det kan ta omlag én time å aktivere telefonnummeret. Telefonnummeret er 23 95 23 95 og er det nummeret familie og foresatte kan ringe for å få informasjon.

Telefonnummeret til UDs operasjonssenter, som er ansvarlig for norske ambassader i utlandet, er 23 95 00 00. Operasjonssenteret vil være best å kontakte da ansatte ved ambassaden i Italia mest sannsynlig vil være opptatt.

Ved en krise vil også Kulturakademiet snarest opprette et krise- og informasjonssenter som kan nås på telefon 22438200. Ansatte ved Kulturakademiet i Roma vil primært være opptatt med å håndtere situasjonen lokalt. For oppdatert informasjon er det derfor fint om du kan ringe 22438200 eller besøke følgende nettside som ikke er operativ nå, men som vil bli oppdatert kontinuerlig i en krisesituasjon:  http://kulturakademiet.no/sikkerhet

Reiselitteratur og annen litteratur

Kulturakademiet anbefaler Time out-, Michelin-, Gyldendals- og Lonely Planet-reiseguide til Roma samt - Eyewitness-reiseguide til Italia.

Husk at det også kan være lurt å skaffe seg reisehåndbøker til de stedene du vil reise på utflukt (Firenze, Venezia, Napoli). Vi er veldig begeistret for bøkene fra Eyewitness/Gyldendal. Du får for øvrig tak i de engelske utgavene i Roma.

Guidebøkene fra Eyewitness er ofte rimeligere enn de norske utgavene fra Gyldendal.

Ikke glem at det også fins gode ressurssider på Internett, som siden til wikitravel om Roma.

 

Og her er noen historiebøker, romaner og biografier der det romerske og det italienske står i sentrum:

Suetonius, Lives of the Caesars: fargerike beretninger om keiserne fra Julius Cæsar til Hadrian ført i pennen av Sveton, keiser Hadrians privatsekretær. Et av kapitlene her er på pensum i kulturhistorie, dog hentet fra en norsk utgave (Sveton, Romerske keisere) som ble utgitt på 70-tallet. Den kan være mulig å finne den norske utgaven i velutstyrte antikvariater. Sjekk også www.antikvariat.net

Grant, Michael,History of Rome: en fin introduksjon til gamle Romas historie

Morton, H.V., A Traveller in Rome: en klassisk reiseskildring fra Roma på 50-tallet

Ginsborg, Paul, Italy and Its Discontents: Family, Civil Society, State: en gjennomgang av hovedtrekk og temaer i moderne italiensk historie

Dante, Alighieri, Den guddommelege komedie: beretningen om dikterens vandring, først sammen med Vergil gjennom helvetet og skjærsilden, deretter sammen med skjønne Beatrice gjennom himmelrik, tegner opp det middelalderske verdensbilde; i Firenze vil du kunne besøke Dantes hus (la casa di Dante). Boken er også tilgjengelig på dansk.

Vergils Aeneide: det romerske nasjonaleposet om trojanerhelten Aeneas og reisen hans til Italia bygger en bro mellom gamle Hellas og gamle Rom; verket som fremfor noe annet legitimerer Romas imperialisme

Munthe, Axel, Boken om San Michele: beretningen til Axel Munthe, den svenske reiselegen som slo seg ned på Capri og bygde huset sitt i Anacapri blant ruinene av keiser Tiberius’ gamle villa, utgitt i 1929. Norsk utgave kan finnes i enkelte antikvariater. Sjekk eventuelt www.antikvariat.net

Graves, Robert, I Claudius: historisk roman ført i pennen som keiser Claudius’ fiktive selvbiografi; gir et godt bilde av det gamle romerske samfunnet

Yourcenar, Marguerite, Memoirs of Hadrian: historisk roman utformet som keiser Hadrians brev til adoptivsønnen Marcus Aurelius; kanskje særlig morsom å lese for de som blir med på utflukten til Hadrians villa i Tivoli (anbefales på det sterkeste)

Markus Aurelius, Til meg selv, keiserens egne meditasjoner der stoisismen hans kommer til uttrykk

Saylor, Steven, Roma, slektskrønike som følger to familier gjennom Romas historie fra jernalderen til Cæsars død og gir gode subjektive perspektiver på sentrale historiske hendelser frem til republikkens fall. Vi anbefaler alle romastudenter å skaffe seg og lese denne boken

Saylor, Steven, Imperiet: en historisk roman som tar opp tråden der Roma endte, og følger Pinari-familien gjennom 5 generasjoner fra keiser Augustus’ tid til Romas storhetstid rundt 140 e.Kr. NB. Steven Saylor har også skrevet en serie med historiske krimromaner fra gamle Roma! De kan imidlertid bare fås på engelsk (eller dansk).

Ekern, Simen, Roma; nye fascister, røde terrorister og drømmen om det søte liv: historier fra den nyere tid, etterkrigstidens Roma

Hansen, Jan E., Roma – 42 steder som skapte historie: tar utgangspunkt i sentrale steder i Roma og inneholder anekdoter og detaljer som gir rikt liv til byen

Hughes, Robert, Rome, handler om Romas kunst og historie, ført i pennen av en fabelaktig forteller

Moleskine City Notebook Rome: klassisk notatbok med kart osv.

Program i velkomstuken

Torsdagen: ankomst Roma. Du blir møtt på flyplassen av Sigrid og fraktet til leiligheten der du får litt tid til å komme på plass. Klokken 20.00 på kvelden er det velkomstmiddag. 

Fredagen: informasjonsmøte på skolen kl. 12.00 Her vil du få praktisk informasjon, generell informasjon om studieopplegget, om Roma osv. Kvelden tilbringer vi syklende i Borgheseparken

Lørdagen: Utflukt til fots i byen, fra Piazza del Popolo via Borgheseparken, Spansketrappen og Pantheon til Piazza Navona. Husk gode sko. Aperitivo-kveld: vi møtes for et glass vin og litt småmat.

Søndagen: Strandtur til Anzio eller Ostia om høsten; boccia-turnering i Doria Pamphilj-parken eller rebusløp i Romas gater om våren.

Mandagen: Første undervisningsdag: oppmøte kl. 10 på Casa di Santa Francesca. 

Tirsdagen: Andre undervisningsdag: Sportsaktiviteter på kvelden.

Onsdagen: "Romas opprinnelse": utflukt til Palatinhøyden og Forum Romanum.

Torsdagen: Tredje undervisningsdag.

Fredagen: Fjerde undervisningsdag.