KA_logo_v2

Her finner du informasjon om helgeutfluktene, vandringen langs Via Francigena, utflukter i Barcelona by og utkant. 

Helgeuflukter

Hvert semester arrangeres to helgeutflukter. Høstsemesteret reiser vi i begynnelsen av september og slutten av oktober, vårsemesteret i begynnelsen av mars og slutten av april. 

Våren 2019 går helgeutfluktene til Granada/Alhambra og San Sebastian/Baskerland.

San Sebastian

San Sebastian ligger idyllisk til i Baskerland og i Biscaya-bukten, omtrent der Spania møter Frankrike i det kantabriske hav. Bukta ligger skjermet av en fjelltopp i hver ende, Monte Urgull og Monte Igueldo (Jesus-statuen). Om sommeren er stranden La Concha den mest populære for de som vil bade og sole seg, mens Zurriola-stranden byr på friske bølger og surfekurs året rundt.

FREDAG: Vi møtes på Barcelona Sands/Sants Estacioved hovedinngangen. Dere kan ta metro blå linje 5 eller grønn linje 3. Husk å vær ute i god tid – bussen (Vibasa) kjører presist. Bussturen går gjennom flere vakre provinser – Catalunya, Aragon, Navarro – med nydelig natur og landskap direkte til San Sebastian, Baskerland. Det er en veldig god idé å ta med pensum og masse god musikk – turen tar ca. 7 timer med ett stopp i Zaragoza. En praktfull romantisk reise!

Vi møtes utenfor hostellet deres i gamlebyen like etter ankomst og går vår favorittspasertur ut mot havet, langs klippene og opp på Monte Igueldo. Her er det et museum som ligger i en gammel borg, og nydelig utsikt over byen og fjellene.Deretter kan vi spise mat sammen på en av de flotte tapasbarene i byen. Vi har vårt faste sted med langbord som er veldig hyggelig.

LØRDAG: Vi møtes utenfor hostellet og tar bussen direkte til Bilbao. Vi kommer til å besøke det berømte og spektakulære Guggenheim-museet, spasere ved elven, gå til gamlebyen og spise lunch. Det vil også bli mulighet for shopping. Vi planlegger retur når vi er sammen i Bilbao, ettersom det går buss tilbake ganske ofte. NB. Merk deg at det er valgfritt om du vil være med til Bilbao og at det vil påløpe ekstra utgift til bussbillett for de som ønsker å bli med.

Et forslag til de som ikke blir med, er å leie surfebrett på Zurriola-stranden eller å besøke skulptøren Eduardo Chillidas museumspark som ligger litt utenfor byen. Buss G2 går hver halvtime fra Calle Okendo. Når vi kommer tilbake til San Sebastian, kan dere gjøre hva dere vil, så kan de som har lyst, bli med å spise på nok en tapasbar og prøve baskisk cidra (cider).

SØNDAG: Åpent program, men vi kommer sikkert til å dra på stranden hvis det er fint vær. Husk tiden – vi drar hjem til Barcelona på ettermiddagen og møtes på busstasjonen ved Amare Plaza. Det er alltid noen som tomler seg bort, så husk å være tidlig ute.

Ta gjerne med varm jakke og regntøy, badedrakt, strandhåndkle, pentøy, kamera, musikk, pensum, pass, penger, visakort og forsikring.

Prisen er kr 2 350 per person og inkluderer buss tur-retur og 2 netters innkvartering på hostell i gamlebyen. NB! Påmeldingen er bindende og skjer via skjema som du får tilsendt. 

Det tas forbehold om enkelte forandringer i programmet.

Madrid

Siste helgetur om høsten er et patriotisk avbrekk fra den katalanske hverdagen, nemlig en tur innover i landet til Spanias hovedstad, Madrid. Madrid er en velordnet by hvor gamlebyen er utsmykket med flotte barokke og gotiske bygninger, ”plazaer” og trange smågater, og Bourboun-distriktet, som regnes som den nyere bydelen, er preget av art nouveau, nyklassisk og moderne arkitektur, motebutikker, vannfontener og blomstrende parker.

Vi kaller turen Paseo del Arte fordi de viktigste spanske kunstmuseene ligger i Madrid, og vi kommer til å ta for oss minst ett kunstmuseum hver dag, i tillegg til andre spennende severdigheter. En absolutt anbefaling til de kunst- og historieinteresserte er å skaffe bekjentskap med et av Europas største og mest kjente kunstmuseer, Museo del Prado. Museet er digert og rangeres på lik linje med andre europeiske museer som Louvre i Paris og Uffizi i Firenze. Her kan vi studere spektakulære verker av blant andre Goya, Velasquez, Sorolla, Rembrandt, Rubens, Zubarán, El Greco, Bosch, Tizian og Dürer.

FREDAG: Antageligvis tar vi fly og ankommer Madrid ganske tidlig om morgenen. Tidspunkt for oppmøte vil avtales senere. Etter ankomst går vi direkte til hotellet og sjekker inn – her vil dere bo ca. 4 på hvert rom. Etter en liten pause og matbit utforsker vi byen. Vi møtes på Plaza Mayor kl. 12.00, og besøker Catedral de la Almudena, Palacio Real de Madrid (Det kongelige slott) og Museo Thyssen-Bornemisza – første del av Paseo del Arte. 

LØRDAG: Vi beøker Paseo del Arte, det store og berømte Museo del Prado – andre del av Paseo del Arte. Vi møtes utenfor Museo del Prado kl. 10.00.Etter Prado-museet er det sikkert mange som er litt slitne, og da passer det perfekt å slappe av med kaffe og iskrem i Madrids fineste park, Parque del Retiro. På ettermiddagen går de som vil til Museo Sorolla. Joaquim Sorolla er en fabelaktig genial kunstner inspirert av Velasquez som burde ha vært skrevet og snakket om mye mer enn mange av hans samtidige europeiske kunstnere. Det koster 3 euro og er åpent til 20.00. På kvelden blir det vin og dans! 

SØNDAG: Vi besøker Loppemarkedet ”El Rastro”. Dette er stedet å være på en søndagsmorgen. Åpent fra 08.00-13.00.For de som ønsker å gå i samlet gruppe, møt opp på Plaza Mayor kl. 10.00 og tar t-bane til La Latina. Etterpå besøker vi Museo Nacional Centro Reina Sofia (Picassos Guernica) – tredje og siste del av Paseo del Arte. Etter felles lunch tar vi fatt på hjemreisen. Vi møtes i god tid før avreise til flyplassen.

Prisen for turen er kr 2 950 og inkluderer reise tur/retur og innkvartering på hotell. NB! Påmeldingen er bindende og skjer via skjema som du får tilsendt.

Granada

Første helgetur om våren er en reise til det hemmelighetsfulle Andalucia, nærmere bestemt til den legendariske byen Granada. Dette er byen der de muslimske maurerne hadde sitt kulturelle sentrum helt frem til byen ble gjenerobret av de kristne i 1492. Det er også herfra flamencoen stammer – en sang, musikk- og dansetradisjon med røtter blant annet hos jøder, maurere og sigøynere.

I det hele tatt er dette en reise til noe av det som anses som mest spansk, men som samtidig er eksotisk selv for de fleste spanjoler. Vi vil nyte utsikten opp til festningen Alhambra som troner over byen, vandre rundt i det jødiske distriktet, besøke orientalske bad og se ville flamencooppvisninger oppe hos sigøynerne i utkanten av byen.

Vi vil selvsagt også utforske selve slottet Alhambra, med sine fontener og skjulte hager, der kalifene holdt til gjennom middelalderen.

Granada ligger langt syd, og på tross av byen befinner seg litt oppe i høyden, burde det være muligheter for mildt vær selv om  vinteren.

FREDAG: Antageligvis tar vi fly og ankommer Granada ganske tidlig om morgenen. Etter ankomst går vi direkte til hotellet og sjekker inn. Her samles vi på taket og etter en liten pause eller matbit tar vi fatt på alt som er å se i byen. Vi begynner med et besøk i Alhambra og Generalife. De som vil drar på hamam/orientalsk bad, deretter tar vi en spasertur langs elven og utforsker byen. På kvelden spiser vi fellesmiddag. 

LØRDAG: Vi tar fatt på en Flamencoutflukt til sigøynerhulene og fellesmiddag om kvelden

SØNDAG: Tar vi en rolig morgen og møtes på taket av hotellet klokken 12.00. Derfra drar vi ned til katedralen og det kongelige mausoleet. Vi spiser en felles lunch før turen går videre til hulene og hulemuseet som ligger på høyden Sacremonte ovenfor byen. Vi møtes i god tid før avreise til flyplassen. 

NB! Påmeldingen er bindende og skjer via skjema som du får tilsendt.

Pilgrimsferd

Hvert semester arrangerer vi en tredagers vandring langs Via Francigena, pilgrimsruten som gikk fra nordligere deler av Europa, hovedsakelig Frankrike, til Roma. Den ble brukt av biskopen av Canterbury som i år 990 gikk fra Canterbury i England til Roma. På tilbakeveien skrev han ned sin reiserute. Høstsemesteret går vi fra Firenze til Siena, mens vårsemesteret består av en tredagers marsj videre sydover fra Siena. 

Vi bærer alt vi trenger på ryggen, så her gjelder det å pakke smart. Ha med gode sko (gjerne et ekstra par), klesskift og nødproviant. Vi lar de tyngste pensumbøkene bli igjen i Roma, og benytter heller tiden til diskusjoner og samtaler underveis. Filosofi er et tillatt tema, men vær påpasselig, blir det for mange avsporinger risikerer vi å havne helt på jordet. 

Firenze – Siena

Denne utflukten arrangeres på høsten. Vi drar samlet med shuttlebuss fra Chiesa Nuova i Roma til Gambassi Terme (ikke langt fra Firenze), hvor vi starter vår vandring. Første etappe går til San Gimignano. Dette er et strekke på rett over 13 km, og ender i denne vakre toppbyen som var kjent for sine mange tårn.  Andre etappe går fra San Gimignano til den lille borgbyen Monteriggioni. Dette er en vesentlig lengre vandring, hvor vi i løpet av dagen skal tilbakelegge vel 30 km, til gjengjeld er det kjent som en av de vakreste strekkene lang pilgrimsleden. I San Gimignano bor vi på Hotell Villa Belvedere og i Monteriggioni bor vi på Hotell il Piccolo Castello. Siste vandring går fra Monteriggioni til Siena og er rett over 20 km lang. Siena er en av nord-italias flotteste byer, så vi forsøker komme frem her i såpass god tid at vi får sett litt av byen før det bærer tilbake til Roma. For de som vil er det selvfølgelig mulig å bli igjen, og legge et par feriedager her – det kan absolutt anbefales. 

Siena – Radicofani

Denne utflukten arrangeres på våren. Vi drar samlet fra Chiesa Nuova i Roma søndag morgen med shuttlebuss som frakter oss helt til Siena. På veien stopper vi og spiser lunsj på Autogrill utenfor Montepulciano. Siden vi har en vandring foran oss og det allerede vil være litt ut på dagen, kommer vi ikke til å bruke mye tid i Siena, men vi tar oss tid til å besøke rådhusplassen og domkirkeplassen før vi legger ut på første etappe.

Første dagsmarsj er fra Siena og helt til Monteroni d'Arbia og Hotel Borgo Antico, dette er en etappe på vel 25 km.Andre dag vandrer vi fra Monteroni d'Arbia til San Quirico d'Orcia, som er vel 26 km. Her tar vi inn på et spahotell, for å være sikre på å kunne få gjenvunnet nok krefter til å ta fatt på siste etappe. Tredje dagsmarsj går til Radicofani. Dette er en etappe på over 32 km, så vær forberedt på at dette er en krevende ryte. I Radicofani blir vi hentet og fraktet tilbake til Roma. 

Utflukter i Barcelona

Barcelona kan skilte med å være en sydende metropol på linje med Roma, London, Paris og New York. I Barcelona har du tilgang til flotte strender, trivelige kafeer, trendy barer, gode restauranter, grønne parker, bugnende markeder dessuten diskoteker, kinoer, teatre, konserter, museer og alt annet som hører en storby til. Det vil altså være mer enn nok å ta seg til på fritiden.

Både vi og språkskolen har egne sosiale programmer som du kan ta del i. I løpet av semesteret vil bli arrangert en rekke utflukter og andre aktiviteter, som for eksempel middager, fester og løkkefotball. Utgifter til måltider og billetter til transport og inngang på museer o.l. må man dekke selv.

Våren 2019 arrangerer vi blant annet følgende utflukter i Barcelona og omegn: Sagrada Familia, MNAC (Museu Nacional d´Art de Catalanya); Dalí-museet i Figueres; Montserrat, Palau de la Música Catalana; Casa Milà (Gaudi); Museu d´Història de la Ciutat, underjordisk bymuseum; Picasso-museet og MACBA.

Barcelona har et yrende gateliv. Og det er masse å se i gatene i bydeler som Gràcia, Eixample, Raval, Sant Pere, Born og Barri Gòtic. Det er også en rekke museer som er verdt et besøk. Blant de viktigste museene i Barcelona er MACBA, museet for samtidskunst i Richard Meiers minimalistiske bygg i Raval, Picasso-museet i Barri Gòtic, MNAC, det nasjonale kunstmuseet på Montjuïc som inneholder verker av blant andre Tizian, Rubens og El Greco. Det er også verdt å få med seg Pavelló Mies van der Rohe, bygd til verdensutstillingen i 1929, Palau de la Música Catalana, den gotiske Santa Maria del Mar-kirken i Born, Gaudis Casa BattlóCasa MilaParc Güell og Sagrada Familia.

Dersom du ønsker å trene, kan du for eksempel gå på DiR eller Europolis. Det er fint å jogge langs sjøen, på Montjuïc og i Park Güell. Fotballinteresserte burde definitivt benytte anledningen til å få med seg en fotballkamp. Barcelona har to lag i primera division, nemlig FC Barcelona og Espanyol. I perioden mellom medio august og mai vil det stort sett være mulig å få med seg en kamp hver helg enten på Olympiastadion eller på Nou Camp.

En halvtime sør for Barcelona ligger det en deilig strand i Castelldefels. Litt over en time nord for byen kan du besøke den sjarmerende middelalderbyen Girona og småbyer som Tossa del Mar og Sant Feliu de Guìxols samt flotte strender som Cala Bona og Sa Conca på Costa Brava. Valencia ligger mellom tre og fire timer sør for Barcelona.