KA_logo_v2

Roma: om oppholdet

Utflukter i Roma

Her finner du informasjon om helgeutfluktene, vandringen langs Via Francigena samt vandringer og utflukter i Roma by og utkant. 

Helgeuflukter

Hvert semester arrangeres to helgeutflukter. Høstsemesteret reiser vi i begynnelsen av september og slutten av oktober, vårsemesteret i begynnelsen av mars og slutten av april. 

Høsten 2018 går helgeutfluktene til Firenze og Venezia.


Firenze

Firenze er Italias fremste renessanseby, og som de fleste andre utfluktene, vil dere raskt forstå hvor store regionale forskjeller som preger dette landet, arkitektonisk, historisk og kulturelt.

Vi besøker nå hjertet av Toscana, og hva mange vil omtale som hjerte av det italienske, ikke minst språket. Befolkningen her er, med et visst historisk belegg, av den oppfatning at det er her hele det italienske folkestyret, språket og kulturen som samler nasjonen stammer fra. Og fra 1856 til 1870 var det da også hovedstad i kongedømmet Italia, samt at Fiorention, dialekten de snakker i regionen, ligger nært opp til standard-italiensk, og var språket Dante Alighieri tok i bruk på tidlig 1300-tallet til fordel for latinen, kalt vulgaris. Dette hjertet er det vi skal besøke og ta for oss av. Vi lager et opplegg som dere kan være med på, men skulle en ønske å oppleve byen på egenhånd er det også tillatt. 

FREDAG: Vi møtes på Termini og tar hurtigtoget til Firenze over Po-sletten, hvilket tar ca halvannen time. Fra jernbanestasjonen går vi til hotellet. Når vi har fått litt tid på hotellet, samles vi for en vandring rundt i byen, for å orientere oss og se sentrale severdigheter som domkirken, baptisteriet og kampanilen (klokketårnet); Palazzo Vecchio og Piazza della Signoria (rådhusplassen); Ponte Vecchio (gamlebroa) og elva Arno.

LØRDAG: Lørdag er dagen for å besøke det legendariske Uffizi-museet. Etter en matbit på Firenzes beste sandwichbar kan de som vil bli med og klatre opp i klokketårnet.

SØNDAG: Vi sjekker ut fra hotellet, men du kan la bagasjen stå igjen, eller plassere den til oppbevaring på jernbanestasjonen. Søndag formiddag tar vi en byvandring til Piazzale Michelangelo og den vakre kirken San Miniato al Monte. Herfra er utsikten over Firenze og de toscanske åsene omkring fabelaktig. Tar vi toget hjem på ettermiddagen. 

Husk å ta med dere pass, slik at vi kan få sjekket dere inn på hotellet. Ellers er det som alltid greit å ha med seg studentkort, helsekort/reiseforsikring, bankkort og noen kontanter. Det kan også være lurt å ha med seg gode traskesko.

Prisen for turen er kr 2 500 og inkluderer hurtigtog tur/retur, innkvartering på hotell, samt inngangsbillett til Uffizi-galleriet dersom du har med studentkortet ditt. NB! Påmeldingen er bindende og skjer via skjema som du får tilsendt. 


Venezia

Venezia er en av de viktigste turistdestinasjonene i Italia og med god grunn. I denne byen, knyttet sammen og samtidig adskilt av broer og kanaler, finner du det ypperste av arkitektur og kunst fra det trettende, fjortende og femtende århundret. 

På 1700-tallet var byen dekadansens sentrum, og karnevalet varte i hele to måneder. Byen er fremdeles gjennomsyret av det karnevaleske med sin blanding av bysantinsk og vestlig arkitektur. Det var handelsforbindelsene med Orienten som på 1200-tallet dannet grunnlaget for skattene vi kan oppleve i Venezia i dag. Da dogene ledet Venezia i middelalderen, strakte byens makt seg helt til Konstantinopel (Istanbul) i øst og ellers til store deler av middelhavsområdet. Innflytelsen fra øst er tydelig i kirke- og palazzo-arkitekturen. I Venezia vandrer du i fotsporene til Thomas Manns romanskikkelse Gustav von Aschenbach, fra Døden i Venedig. Dette kan være aktuell lektyre å ta med seg på turen eller lese før avreise.


Vi har noen felles aktiviteter som vi syns alle skal være med på, men det er selvfølgelig mulig å slippe unna dersom man er eskapist. La oss kalle det frivillig tvang.

FREDAG: Sammen tar vi hurtigtoget fra Termini til hovedjernbanestasjonen i Venezia, Santa Lucia, hvilket tar rett under fire timer. Derfra tar vi vaporetto, som er en vannbuss, ned Canal Grande til hotellet. Vanligvis bor vi rett ved Rialtobroen. Vel fremme på hotellet bruker vi litt tid på å komme på plass, og så trasker vi i fellesskap over Rialtobroen til Markusplassen, for en vandring gjennom smugene og over broene. Venezia er en by for å snoke og haie rundt, samt å gå seg fullstendig vill. På kvelden spiser vi en fellesmiddag.

LØRDAG: Vi møtes kl. 11 utenfor Markuskirken. Etter å ha besøkt Markuskirken går vi sammen til Galleria Accademia, det viktigst kunstmuseet i Venezia. De som ønsker det, kan fortsette ferden til Guggenheim-museet som først og fremst inneholder modernistisk kunst fra Peggy Guggenheims samling. 

SØNDAG: Vi sjekker ut fra hotellet senest 11, men du kan la bagasjen stå igjen frem til vi skal ta toget. Søndag tilpasser vi litt etter vær og vind, men ofte tar vi en tur ut på Giudecca, øyen på sydsiden av Venezia, hvor vi trasker litt rundt og spiser lunch. Søndag kan være en bra dag for å følge de mindre kjente kanalene og ikke bare snuble i andre turister. Det finnes noen fine ruter nord i Venezia. Husk å beregne god tid for å finne veien tilbake til jernbanestasjonen. Venezia er større enn du tror. 

Husk å ta med dere pass, slik at vi kan få sjekket dere inn på hotellet. Ellers er det som alltid greit å ha med seg studentkort, helsekort/reiseforsikring, bankkort og noen kontanter. Det kan også være lurt å ha med seg gode traskesko.

Prisen for turen er kr 3 200 og inkluderer hurtigtog tur/retur, innkvartering på hotell, samt inngangsbillett til Markuskirken og Galleria Accademia dersom du har med studentkortet ditt. NB! Påmelding er bindende og skjer via skjema som du får tilsendt. 


Napoli

Napoli er på en og samme tid en umåtelig fargerik og til dels vanskjøttet verdensby, Italias tredje største. Likedan er den både vital og fremtidsrettet, og samtidig fanget i sine egne fortellinger og myter om seg selv.


Napoli er en by ganske annerledes fra ikke bare Firenze i Nord, men også Roma, selv om det kun er en time med hurtigtog som i dag skiller disse to byene fra hverandre. Napoli er en motsetningens by, og ikke minst, forskjellenes by. Her har rikdommen hvert enorm, og fattigdommen enda større. Når vi reiser til Napoli er det nettopp noe av dette vi ønsker at dere skal oppleve, det helt unike syd-italienske liv, temperament og kultur. Goethe omtalte den, på sin italienske reise, som et «paradis befolket av djevler». Med andre ord er Napoli, i likhet med Roma, en verden for seg selv. Napoli var en gang Europas nest største by, og strekker seg utover et stort område, oppå fjellknauser og nedi dype daler. Vi kommer med andre ord til å gå mye. Husk derfor gode sko. Napoli er en ganske kaotisk by. Trafikken lever sitt eget liv, og det gjelder å ha øyne og ører med seg på ferd gjennom byen.

FREDAG: Vi tar toget fra Termini og ankommer Napoli Centrale sen formiddag. Derfra bærer det med metroen rett til hotellet, som ligger svært sentralt plassert i byens eldste gresk-romerske kjerne. Så snart dere er innlosjert møtes vi utenfor hotellet. Deretter begir vi oss ut på en vandring i Centro Storico, fortrinnsvis Quartiere San Lorenzo. Vi rusler langs de tre såkalte decumani, et gatenett som er over 2500 år gammelt, og bli bedre kjent med noen av de viktigste severdighetene i denne delen av byen, blant andre Cappella Sansevero, Duomo og Pio Monte della Misericordia (Caravaggio). Vi skal også innom de viktigste piazzaene i denne delen av byen. På kvelden spiser vi fellesmiddag på en sjømatrestaurant. Her får vi en meny til 20-25 euro, inkludert vin. Vi tar funicolaren opp til Vomero. Derfra går vi først ut til Castel Sant'Elmo og får et spektakulært panorama over byen og mot Vesuv, før vi rusler til spisestedet.

LØRDAG: Vi starter dagen med å gå til Caffè Gambrinus og opp i Spanskekvarteret hvor vi stiger ned i det underjordiske Napoli. Visstnok rommer bykjernen i Napoli mellom 80 og 200 kilometer med underjordiske ganger, greske cisterner og romerske veier og teatre, tilfluktsrom og søppelsjakter, og vi tar turen ned i en av de mest imponerende. Etter en pustepause og litt påfyll i området rundt Via Chiaia fortsetter vi til Piazza Plebiscito og kongepalasset, hvor havet omsider kommer til syne. Derfra går vi gjennom Quartiere Santa Lucia og ned til Castel dell'Ovo og sjøsiden. Deretter vil de som ønsker kunne bli med videre på en tur langs sjøsiden, via dikterne Vergil og Leopardis gravsteder og muligens helt ut til tuppen av Posillipo om tid og krefter tillater det. Kvelden kan anbefales å tilbringe på et pizzeria, den napolitanske pizzaen er verdensberømt. 

SØNDAG: Vi sjekker ut fra hotellet kl. 11, men kan la bagasjen stå på hotellet.Denne siste dagen tar vi nok en tur til det skjulte og kultiske Napoli, denne gangen for å besøke de døde. Vi går via det myteomspunne kvarteret Sanità opp til Capodimonte. I skrenten nedenfor lå de svært særegne og kunstferdige katakombene utenfor den gamle bykjernen. Om melkesyra ikke har tatt oss, rusler vi på veien hjem innom Il Cimitero delle Fontanelle, et svært særegent sted de aller fleste forlater i stillfaren ettertenksomhet.

Husk å ta med dere pass, slik at vi kan få sjekket dere inn på hotellet. Ellers er det som alltid greit å ha med seg studentkort, helsekort/reiseforsikring, bankkort og noen kontanter. Det kan også være lurt å ha med seg gode traskesko.

Prisen for turen er kr 3 200 og inkluderer hurtigtog tur/retur, innkvartering på hotell, samt inngangsbillett til Cappella San Severo og de underjordiske gangene dersom du har med studentkortet ditt. NB! Påmelding er bindende og skjer via skjema som du får tilsendt. 

Pilgrimsferd

Hvert semester arrangerer vi en tredagers vandring langs Via Francigena, pilgrimsruten som gikk fra nordligere deler av Europa, hovedsakelig Frankrike, til Roma. Den ble brukt av biskopen av Canterbury som i år 990 gikk fra Canterbury i England til Roma. På tilbakeveien skrev han ned sin reiserute. Høstsemesteret går vi fra Firenze til Siena, mens vårsemesteret består av en tredagers marsj videre sydover fra Siena. 

Vi bærer alt vi trenger på ryggen, så her gjelder det å pakke smart. Ha med gode sko (gjerne et ekstra par), klesskift og nødproviant. Vi lar de tyngste pensumbøkene bli igjen i Roma, og benytter heller tiden til diskusjoner og samtaler underveis. Filosofi er et tillatt tema, men vær påpasselig, blir det for mange avsporinger risikerer vi å havne helt på jordet. 

Firenze – Siena

Denne utflukten arrangeres på høsten. Vi drar samlet med shuttlebuss fra Chiesa Nuova i Roma til Gambassi Terme (ikke langt fra Firenze), hvor vi starter vår vandring. Første etappe går til San Gimignano. Dette er et strekke på rett over 13 km, og ender i denne vakre toppbyen som var kjent for sine mange tårn.  Andre etappe går fra San Gimignano til den lille borgbyen Monteriggioni. Dette er en vesentlig lengre vandring, hvor vi i løpet av dagen skal tilbakelegge vel 30 km, til gjengjeld er det kjent som en av de vakreste strekkene lang pilgrimsleden. I San Gimignano bor vi på Hotell Villa Belvedere og i Monteriggioni bor vi på Hotell il Piccolo Castello. Siste vandring går fra Monteriggioni til Siena og er rett over 20 km lang. Siena er en av nord-italias flotteste byer, så vi forsøker komme frem her i såpass god tid at vi får sett litt av byen før det bærer tilbake til Roma. For de som vil er det selvfølgelig mulig å bli igjen, og legge et par feriedager her – det kan absolutt anbefales. 

Siena – Radicofani

Denne utflukten arrangeres på våren. Vi drar samlet fra Chiesa Nuova i Roma søndag morgen med shuttlebuss som frakter oss helt til Siena. På veien stopper vi og spiser lunsj på Autogrill utenfor Montepulciano. Siden vi har en vandring foran oss og det allerede vil være litt ut på dagen, kommer vi ikke til å bruke mye tid i Siena, men vi tar oss tid til å besøke rådhusplassen og domkirkeplassen før vi legger ut på første etappe.

Første dagsmarsj er fra Siena og helt til Monteroni d'Arbia og Hotel Borgo Antico, dette er en etappe på vel 25 km.Andre dag vandrer vi fra Monteroni d'Arbia til San Quirico d'Orcia, som er vel 26 km. Her tar vi inn på et spahotell, for å være sikre på å kunne få gjenvunnet nok krefter til å ta fatt på siste etappe. Tredje dagsmarsj går til Radicofani. Dette er en etappe på over 32 km, så vær forberedt på at dette er en krevende ryte. I Radicofani blir vi hentet og fraktet tilbake til Roma. 


Utflukter i Roma høsten 2018

Her finner du en oversikt over steder vi planlegger å besøker i løpet av høstsemesteret. I år har vi organisert et nytt utfluktsprogram, som vi gleder oss til å ta dere med på. Tanken bak er å gi dere en innføring i hva Roma både har vært, men også er. Derfor forsøker vi å starte i den eldste antikken, og avslutter med det moderne Roma. 

Ostia Antica og Stella Polare: søndagen i velkomsthelgen legger vi ut på vår første heldagsutflukt, hvor vi kombinerer kunnskap og hygge, kultur og avslapning. Vi tar en elektriske toglinjen utover mot Ostia, Romas gamle havneby. Første stopp er Ostia Antica, det utgravde område der havnebyen lå i antikken. Etter en rundtur her fortsetter de som vil videre ut med toget til stranden som heter Stella Polare og tilbringer ettermiddagen her. 

Forum Romanum og Palatin: Onsdag er i stor grad utfluktsdag, og den første undervisningsuken tar vi turen til Forum Romanum og Palatin. Dette området var sentrum for det antikke Roma, her foregikk all handel, her lå deres templer, og ikke minst de etterhvert gigantiske keiserpalassene. 

Tivoli og Villa Adriana: Vi tar bussen ut til byen Tivoli hvor vi besøker Villa Adriana, det gigantiske område keiser Hadrian i sin tid fikk anlagt, som idag er delvis utgravd. Deretter drar vi opp i Tivoli by hvor vi spiser lunch og besøker Villa d'Este med sine fantastiske haver og fontener. 

Ara Pacis: Etter undervisning onsdag 5. september tar vi turen bort til Augustus fredsalter, og undersøker hvordan han tok i bruk romerske myter i en helt enorm skala for å bygge sitt imperium og ikke minst sitt eget navn. 

San Clemente: Nå begynner vi å bevege oss over i middelalderen og pavenes Roma. Et av de mest spennende stedene å starte er da Basilica di San Clemente. Å besøke denne kirken er en lagvis vandring ned i Romas historie. Vi starter på dagens gateplan i en kirke fra 1200-tallet, så går vi trappene ned til kirken denne er bygget oppå, fra 300-tallet, for deretter å bevege oss enda et plan, og enda noen hundre år ned i historien, i en domus fra 100-tallet, som også skal ha huset de første kristne og ikke minst, et Mithras-alter. 

Via Appia og Catacombe di San Callisto: Denne søndagen bruker vi på å vandre ut på det som en gang var den romerske landsbygden, der kjerrene som fraktet vin inn til byen trillet. Vi vandrer ut over den appiske vei, og tar turen innom katakombene der romerne begravde sine døde i ganger under jorden. På vei tilbake vandrer vi gjennom den store Parco della Caffarella. 

Villa Giulia og Palazzo Massimo

Peterskirken, Borgo og Castel Sant’Angelo: Denne lørdagen tar vi turen til sentrum av pavenes Roma. Vi starter med Peterskirken og forsøker å forstå hvilken mytologisk propaganda og maktstruktur som ligger til grunn for dette enorme byggverket. Deretter tar vi turen gjennom det området som engang ble kalt Borgo, til Castel Sant'Angelo.  

Marino og Sagra dell’Uva: Hver høst holder den lille byen Marino, like utenfor Roma, en fest i anledning vinhøsten. De som vil kan bli med ut for å oppleve full folkefest i gatene, parader og høydepunktet: når vann gjøres til vin og fyller hovedpiazzaens fontene.

Vatikanmuseene: Dette er et såkalt must ved et opphold i Roma. Vatikanmusseene rommer en av verdens største kunstsamlinger. Vi setter oss ikke fore å få oppleve alt, men dveler heller ved noen spesielle samlinger eller verker. Blant annet er pave-boligene og det sixtinske kapell vel verd en ekstra blikk. 

Capitol og Capitolinske: Denne utflukten tar i noe grad opp tråden fra Vatikanmuseene, i et forsøk på å forstå viktigheten av de rikholdige kunstsamlingene. Men det er også en vandring over Kapitol-høyden for å forstå det politiske Roma, helt fra antikken og frem til i dag, hvordan denne byen er konstruert på myten om seg selv. 

Pigneto: Vi nærmer oss nå slutten av semesteret, og tar derfor turen ut i et område som er ganske annerledes en Centro Storico. Uttrykket sier at Rom ble ikke bygget på en dag, men det er imidlertid noe du kan få følelsen av her. 

Galleria Nazionale d’Arte Moderna/Maxxi/Macro: Vi avslutter semesterets utflukter med en tur på et av Romas museer for moderne kunst.