KA_logo_v2

Den store kulturguiden til Paris

Er du interessert i fransk kultur? Denne guiden inneholder tips og anbefalinger til det Frankrike og Paris har å by på av bl.a. podcaster, film, kulturliv, litteratur og museer.

PODCASTER

Å høre på podcast er en fin måte å få inn det franske språket på når man er i farta, og man finner som regel noe man er interessert i. Her er et knippe podcaster som kan hjelpe deg med å utvide både horisonten og ordforrådet.

"Venus, s'épilait-elle la chatte?"
Denne podcasten tar for seg den vestlige kunsthistorien og ser på den gjennom feministiske øyne. Eksperter innen forskjellige kunstområder gjester Julie Beauzacs podcast og diskuterer blant annet hvorfor er museer fylt opp med bilder av nakne, hårløse kvinner ved siden påkledde menn.

"On ne peut plus rien dire"
Judith Duportail inviterer hver uke tre gjester inn i studio, hvor de diskuterer aktuelle temaer som blant annet “Fast fashion”, klima og vaksinasjon.

"Transfert"
En ukentlig podcast der anonyme franskmenn deler sine mest intime historier om kjærlighet, sjalusi, familie og livet generelt. Sanne og gripende historier om den moderne verden og de som lever i den.

"Frankrike forklart"
En norsk podcast der professorene Franck Orban (HiØ) og Kjerstin Aukrust (UiO) inviterer gjester til samtaler om aktuelle temaer innen fransk politikk, kultur og historie. En fin måte å få overblikk over det som skjer i Frankrike på.

"L’heure du Crime"
Frankrike har heller ikke sluppet unna “true crime”-bølgen, og tar i denne podcasten for seg kjente og ukjente franske drapssaker.

"À bientôt de te revoir"
Sophie-Marie Larrouy inviterer hver uke forskjellige gjester til å "chille" og snakke om alt og ingenting.

TV-SERIER

"Le Bureau"
Utrolig bra, prisvinnende fransk politisk thriller-serie om livet som agent for DGSE, Frankrikes viktigste etterretningstjeneste. Serien følger bl.a. Guillaime Debailly, som går under kodenavnet "Malotru", og hans kolleger, som alle reiser ut på farlige oppdrag som agenter i fremmede land. Serien er en intens og spennende, velskrevet og virkelighetstro serie om politikk, kjærlighet og dype statshemmeligheter, blant annet!

"Lupin"
I denne serien følger vi den profesjonelle tyven Assane, som er på hevntokt etter at hans far blir beskyldt for å ha stjålet fra sjefen sin. Med den litterære karakteren Arséne Lupin som inspirasjon, har Assane mange triks i ermet når han bestemmer seg for å renvaske farens navn. Serien ble en braksuksess da den kom ut i 2021, og var en av de mest sette ikke-engelskspråklige seriene på Netflix.

"Family Business"
En familie bestemmer seg for å gjøre sin kosher slakterbutikk i Marais om til en coffee shop når Frankrike annonser at cannabis vil bli legalisert i nær fremtid. De begynner å dyrke cannabisplanter mens de samtidig prøver å holde den nye familiebedriften hemmelig. En absurd og humoristisk serie med komiker Jonathan Cohen i spissen.

"Call my Agent!" / "Dix pour cent"
En dramakomedie om Paris' beste agentur og deres ansatte, som jobber hardt for å finne arbeid til sine klienter i underholdningsindustrien. Her blir det mye forviklinger, kan du tro!

FILMER

Den franske filmhistorien strekker seg over hundre år, og det er takket være brødrene Lumière og deres oppfinnelse av filmapparatet på 1890-tallet, at vi i dag kan drømme oss bort i filmens verden. Her er noen tips til franske filmer man bør få med seg:

"De urørlige" / "Les Intouchables"
Denne filmen ble en enorm suksess da den kom. Filmen handler om rike Philippe, som er lam og sitter i rullestol, og som derfor ansetter pleieassistenten Driss. Dritt har akkurat kommet ut av fengsel. De to utvikler et uventet og unikt vennskap som krysser både kultur- og klasseforskjeller. En morsom og rørende film – inspirert av virkelige hendelser!

"Amélie"
Det er nesten obligatorisk å se denne snodige filmen før man kommer til Paris! Amélie jobber på den lokale kaféen Café des Deux Moulins (som det er mulig å besøke!) og vier fritiden til å hjelpe kjente og ukjente i nabolaget med å finne lykken. Med Montmartre som bakteppe blir det ikke mer fransk enn dette!

"La Vie d’Adèle" / "Blå er den varmeste fargen"

Tenåringen Adèle møter den eldre og interessante kunststudenten Emma, og gjennom ti år får vi et intimt innblikk i deres blomstrende og etterhvert visnende forhold. En vakker film om den første kjærligheten, på godt og vondt.

"À Bout de Souffle" / "Til siste åndedrag"

En av de mest kjente filmene til Jean Luc Godard og et godt eksempel på den nye franske bølgen – en filmbevegelse som oppstod sent på 1950-tallet. Vi følger kjeltringen Michel, som på flukt fra politiet gjemmer seg og forfører den amerikanske studenten Patricia i Paris.

"Les Deux Amis"
Clément er hodestups forelsket i den mystiske Mona, som jobber i en kiosk på togstasjonen. Clément får hjelp av vennen Abel til å vinne hennes gunst. En sjarmerende og lett dramakomedie laget av Louis Garrel – om kjærlighet, vennskap og egoisme.


Andre franske filmer:


"Jules et Jim"
(1962): François Truffauts film om et tragisk kjærlighetstriangel.
"Pierrot Le Fou" / "Min venn, Pierrot" (1965): Nok en film av Godard, og nok en franskmann på rømmen.
"Paris, je t’aime"
(2006): Fransk-amerikansk produksjon med 18 kortfilmer om Parisiske nabolag.
"Les Chansons d’Amour"
(2007): En moderne fransk musikal.
"La Vie en Rose"
(2007): Biografisk film om sangeren Edith Piaf.
"Amour
" (2012): Vinner av beste utenlandske film ved Oscar-utdelingen i 2012.

PS. Er man allerede i Paris kan man besøke noen av de uavhengige kinoene der de viser både gamle og nyere klassikere!

MUSEER

Det er vanskelig å kjede seg i denne byen, og dyrt er det heller ikke, da mange av byens museer er gratis for studenter mellom 18 og 25 år! Her er noen av dem:

Musée de Louvre
Paris' mest kjente museum, Louvre, huser mer enn 35 000 kunstobjekter! Her er det mer å se enn bare Mona Lisa, men forvent ikke å kunne se alt på én dag: Det tar visstnok tre dager å besøke alle museets rom!

Musée Carnavalet
Midt i Marais finner man et museum som er dedikert til Paris sin historie, fra forhistorisk tid og til i dag.

Musée d’Orsay
Denne gamle togstasjonen er kjent for sin store samling av impresjonistisk kunst, og huser kjente malerier fra blant annet Monet, Manet og Renoir.

Centre Pompidou
Dette moderne kunstmuseet stikker seg ut blant de hausmanske bygningene i Paris. I tillegg til midlertidige utstillinger kan man se verk fra kunstnere som Picasso, Matisse, Andy Warhol og Anish Kapoor.

MOTE

For mange er Paris synonymt med mote. Selv om det kanskje ikke er mulig å få seg et sete på første rad under moteuken, er det ofte utstillinger hvor man kan få med seg tidligere kolleksjoner fra de største motehusene.

Musée Yves Saint Laurent
I 16. arrondissement finner vi museet som er dedikert til designeren Yves Saint Laurent. I hans gamle arbeidslokaler, hvor han i over 30 år designet kolleksjonene sine, kan man få med seg både midlertidige og faste utstillinger.

Musée Galliera
Byens motemuseum tar deg med gjennom tre århundrer med mote, i tillegg å hylle kjente designere gjennom midlertidige utstillinger. Blant dem finner vi Chanel, Lanvin og Maison Margiela. Et interessant besøk for den mote- og historieinteresserte.

Musée des Arts Décoratifs
Dette museet har en stor dekorativ kunst- og designsamling. Med over en million gjenstander er Musée des arts décoratifs det største av sitt slag i Europa.

LITTERATUR

En kortfattet og ufullstendig liste over franske bøker man bør lese. (Ikke for å utelate noen av Frankrikes mest populære nålevende forfattere som Michel Houellebecq, Leila Slimani, Édourd Louis og Yasmina Reza.)

"Bonjour Tristesse" - Françoise Sagan
Vi er på den franske rivieraen hvor et sjalusidrama utspiller seg mellom Cécile, hennes far og hans to elskerinner. Romanen ble utgitt i 1954 da Sagan var kun 18 år gammel, og ble over natten en stor suksess.

"Den lille prinsen" / "Le Petit Prince" - Antoine de Saint-Exupéry
En pilot som er strandet i ørkenen møter på en liten prins som forteller om som sine reiser til forskjellige planeter. Frankrikes mest kjente og kjære barnebok, som egner seg like godt for voksne.

"Pesten" / "La Peste" - Albert Camus
Camus eksistensialiske roman fra 1947 om havnebyen Oran i Algerie som setter i gang strenge tiltak når en dødelig pest herjer i området. En historie om frykt, isolasjon og karantene. Høres det kjent ut?

"Det annet kjønn"
/ "Le deuxième sexe" - "Simone de Beauvoir"
Beauvoirs banebrytende filosofiske hovedverk der hun utforsker kilden til de dypt ubalanserte kjønnsrollene. Ble utgitt i 1949 og skal visstnok har ført til en del samlivsbrudd i tiårene som fulgte.

"En varig fest"
/ "A Moveable Feast" - Ernest Hemingway
Ikke en fransk forfatter, men Hemingway bodde noen år i Paris og skrev A Moveable Feast om byen. Vi får et innblikk i 1920-tallets Paris og dens mange kaféer og barer som fortsatt kan besøkes i dag, blant dem Café de Flore, Harry’s bar og bokhandelen Shakespeare and Co.

Andre gode:

Marcel Proust - "På sporet av den tapte tid" / "À la recherche du temps perdu"
Victor Hugo - "De elendige" / "Les Misérables"
Alexandre Dumas - "Greven fra Montecristo" / "Le Comte de Monte-Cristo"
Gustave Flaubert - "Madame Bovary"
Voltaire - "Candide eller optimisten" / "Candide, ou l'Optimisme"