KA_logo_v2

Gåtur i Elbsandsteingebirge (Sächsische Schweiz)

Hvert semester arrangerer vi en tredagers vandring. Våren 2024 går Berlinernes lokale vandretur til sandsteinfjellene i øst, kjent for sine trolske steinformasjoner.

Elbsandsteinfjellene ligger ved Elbes øvre løp i Sachsen (Tyskland) og Böhmen (Tsjekkia). Som navnet antyder, består fjellkjeden hovedsakelig av sandstein, og dekker et område på rundt 700 km². Den tyske delen omtales gjerne som saksiske Sveits og den tsjekkiske delen som bøhmiske Sveits, selv om det ikke snakk om noe alpint landskap. Nasjonalparken er et svært populært reisemål for vandrere og syklister.

Vi tar toget til Bad Schandau, en liten pittorsk by langs bredden av Elbe, der vi vil ha vår base. Over tre dager kommer vi til å gå i underkant av 50 km, og dekke noen av de fineste utsiktene, toppene og juvene i naturreservatet. Det er et kupert landskap som krever både gode sko, gode knær, en viss grunnkondisjon. Heldigvis trenger vi bare å bære med oss dagssekkene. Det er også en fordel å ikke ha høydeskrekk. Til gjengjeld får du en helt uforglemmelig tur i et eventyrlig landskap, som vi ikke har maken til i Norge.

Beskrivelse av utflukt:

Utflukten arrangeres i påskeferieuken, fra mandag 25. til onsdag 27. mars. Vi tar toget til Bad Schandau. Etter å ha satt fra oss bagasjen på hotellet, spenner vi på oss dagstursekkene, og legger ut på første vandretur. Den første etappen er den korteste, på ca 12,5 km. Vi tar en buss opp til Ostrauer Mühle, og går derfra innom

Nasser Grund, Hohe Liebe, Falkenstein og til Schrammsteinbaude, der vi kan ta bussen eller gå en halvtime ned igjen til Bad Schandau, der vi vil være tilbake i fem-tiden. Det blir tid til å dusje, og kanskje ta en kald hveteøl, før det blir felles middag, før vi går tidlig til seng, for å være klar for lørdagens lange etappe.

Lørdag begynner vi med frokost på hotellet tidlig, før vi legge ut på turens lengste etappe, på rundt 18 km (med mulighet for avkortning). Vi begynner med å ta den historiske Kirnitzschtalbanen – en gul trikk som ser ut som tatt rett ut av en Wes Anderson-film. Denne dagen skal vi innom Beuthenfall, Lichtenhainer Wasserfall, Kuhstall, Kleiner Winterberg, Grosser Winterberg (med café), Kipphorn, Schmilka, kleine Bastei, Schrammsteine og Schrammsteinbaude. Dette innebærer ca. 8 timer med pauser. Vi ender opp ved Schrammsteinbaude, og ta bussen tilbake til Bad Schandau derfra. Om noen blir for sårbente, er det mulig å ta en buss fra Schmilka (litt under 2/3) istedenfor å gå tilbake. Felles middag på, eller i nærheten av hotellet om kvelden.

Søndag begynner vi også tidlig, for å rekke en ordentlig vandreetappe før vi skal toge hjem om kvelden. Denne dagen tar vi bussen til Schrammsteinbaude, og går via Schrammsteine, Affensteine, Frienstein, Idagrotte, og tilbake. Etappen er på ca. 15 km, og vi vil være tilbake ved hotellet ca kl. 17. Det vil bli mulig å kjøpe med seg noe mat til toget hjem. Vi er tilbake i Berlin i 21-tiden om kvelden.

Når: 25 – 27.03 2024

Hvor: I sandsteinfjellene i Sachsen, på grensen til Tsjekkia, også kjent som Sächsische Schweiz.

Pris: Utflukten koster 390 euro, noe som inkluderer to overnattinger, to fellesmiddager og tog t/r Berlin.