KA_logo_v2

Hvert semester arrangerer vi en tredagers vandring langs Via Francigena, pilgrimsruten som gikk fra nordligere deler av Europa, hovedsakelig Frankrike, til Roma. Den ble brukt av biskopen av Canterbury som i år 990 gikk fra Canterbury i England til Roma. På tilbakeveien skrev han ned sin reiserute. Høstsemesteret går vi fra Firenze til Siena, mens vårsemesteret vanligvis består av en tredagers marsj videre sydover fra Siena. Våren 2019 vil vi gå fra Firenze til Siena.

Vi bærer alt vi trenger på ryggen, så her gjelder det å pakke smart. Ha med gode sko (gjerne et ekstra par), klesskift og nødproviant. Vi lar de tyngste pensumbøkene bli igjen i Roma, og benytter heller tiden til diskusjoner og samtaler underveis. Filosofi er et tillatt tema, men vær påpasselig, blir det for mange avsporinger risikerer vi å havne helt på jordet. 

Firenze – Siena

Denne utflukten arrangeres normalt på høsten. Vi drar samlet med shuttlebuss fra Chiesa Nuova i Roma til Gambassi Terme (ikke langt fra Firenze), hvor vi starter vår vandring. Vi stopper på autogrill underveis for å få i oss litt mat og klargjøre dagen. Etter noen timers kjøring ankommer vi Gambassi Terme, hvor vi, etter en rask kopp kaffe for dem som trenger det, begynner vandringen mot San Gimignano. Dette er den korteste av etappene, på rett over 14 kilometer. Det betyr at, litt avhengig av formen, er vi fremme ved hotellet litt utpå ettermiddagen. Om været tillater er dette ofte et populært tidspunkt for en dukkert i bassenget. Hotellet heter Bellvedere, og ligger rett før siste bakke opp til San Gimignanos bymur. Etter en pust i bakken rusler vi opp i byen for å smake det som etter sigende er verdens beste is, se solnedgangen fra borgen og nyte et glass av den lokale hvitvinen før middag. 

Andre etappe går fra San Gimignano til den lille borgbyen Monteriggioni. Dette er en langt tøffere etappe enn første dag, men til gjengjeld kjent som en av de vakreste strekkene langs pilgrimsleden. Etter frokost på hotellet og rask proviantering i butikken over gaten, rusler vi gjennom San Gimignanos stille morgengater, og videre utover på andre siden av byen mot Monteriggioni. Dagens etappe er på nærmere 34 kilometer, og tar inklusiv pause, syv timer for fortroppen, fort opptil åtte-ni for de sårbente. Pass derfor på å gå i eget tempo. Det er selvfølgelig koselig å rusle med sine venner, filosoferende, men pass på ikke å havne fullstendig på jordet. Etappen er ikke veldig kupert, men noen bakker og åser skal bestiges. Underveis er det et par steder som innbyr til pause. Det er et vannstopp etter en to timers tid, og rundt halvveis er det en bar hvor vi kan få oss en matbit og en liten pust i bakken. Men det gjelder ikke å bli sittende for lenge og stivne, så vi rusler fort videre. Etter noen timer åpenbarer plutselig den lille borgbyen seg i horisonten, og målet for etappen synes så nær. Siste par hundre meterne kjennes turen i bena når bakken opp til Monteriggioni skal bestiges. Her oppe, på den lille byens ene plass, er en gylden anledning for en velfortjent øl, is, spritz, eller hva hjertet måtte begjære. Vi forsøker samle troppene før vi går de siste to kilometerne til hotellet. Hvor vi spiser middag og de fleste går tidlig til sengs. 

Siste dag er en mellomdistanse. Men ettersom vi allerede har unnagjort bakken opp til Monteriggioni, er det kun 18 kilometer igjen til Siena. Siena er en av nord-italias flotteste byer, så vi forsøker komme avgårde til 9.00, for å nå Sienas bymur til lunchtider, hvor vi er ca klokken 13.00. Vi spiser lunch, for så å besøke Sienas berømte rådhusplass, og rusle litt rundt i byen. Klokken 17.00 blir vi plukket opp av bussen som kjører oss tilbake til Roma og Chiesa Nuova. For de som vil er det selvfølgelig mulig å bli igjen, og legge et par feriedager her – det kan absolutt anbefales. Utflukten koster kr 3 200, noe som inkluderer to overnattinger, buss t/r Roma og middag på hotellet i Monteriggioni.


Siena – Radicofani

Denne utflukten arrangeres på våren. Vi drar samlet fra Chiesa Nuova i Roma søndag morgen med shuttlebuss som frakter oss helt til Siena. På veien stopper vi og spiser lunsj på Autogrill utenfor Montepulciano. Siden vi har en vandring foran oss og det allerede vil være litt ut på dagen, kommer vi ikke til å bruke mye tid i Siena, men vi tar oss tid til å besøke rådhusplassen og domkirkeplassen før vi legger ut på første etappe.

Første dagsmarsj er fra Siena og helt til Monteroni d'Arbia og Hotel Borgo Antico, dette er en etappe på vel 25 km.Andre dag vandrer vi fra Monteroni d'Arbia til San Quirico d'Orcia, som er vel 26 km. Her tar vi inn på et spahotell, for å være sikre på å kunne få gjenvunnet nok krefter til å ta fatt på siste etappe. Tredje dagsmarsj går til Radicofani. Dette er en etappe på over 32 km, så vær forberedt på at dette er en krevende rute. I Radicofani blir vi hentet og fraktet tilbake til Roma. Utflukten koster kr 3 100, noe som inkluderer to overnattinger og buss t/r Roma.