KA_logo_v2

Gåtur i Toscana

Våren 2024 går pilegrimsvandringen fra Gambassi Terme/Firenze til Siena 25. - 27. mars.


Hvert semester arrangerer vi en tredagers vandring langs Via Francigena, pilgrimsruten som gikk fra nordligere deler av Europa, hovedsakelig Frankrike, til Roma. Den ble brukt av biskopen av Canterbury som i år 990 gikk fra Canterbury i England til Roma. På tilbakeveien skrev han ned sin reiserute. Vi har valgt ut en liten del av denne ruten, en fantastisk etappe som går fra Gambassi Terme, som er et bittelita sted utenfor Firenze, til Siena.

Vi bærer alt vi trenger på ryggen, så her gjelder det å pakke smart. Ha med gode sko (gjerne et ekstra par), klesskift og nødproviant. Vi lar de tyngste pensumbøkene bli igjen i Roma, og benytter heller tiden til diskusjoner og samtaler underveis. Filosofi er et tillatt tema, men vær påpasselig, blir det for mange avsporinger risikerer vi å havne helt på jordet.

Gambassi Terme – Siena

Utflukten arrangeres i ferieuken, fra søndag 8. til tirsdag 10. oktober. Vi drar samlet* med buss fra Piramide i Roma til Gambassi Terme (ikke langt fra Firenze), hvor vi starter vår vandring. Vi stopper på autogrill underveis for å få i oss litt mat og gjøre oss klare for dagen. Etter noen timers kjøring ankommer vi Gambassi Terme, hvor vi, etter en rask kopp kaffe for de som trenger det, begynner vandringen mot San Gimignano. Dette er den korteste av etappene, litt over 14 kilometer. Det betyr at, litt avhengig av formen, er vi fremme ved hotellet litt utpå ettermiddagen. Om været tillater er dette ofte et populært tidspunkt for en dukkert i bassenget. Hotellet heter Bellvedere**, og ligger rett før siste bakke opp til San Gimignanos bymur. Etter en pust i bakken rusler vi opp i byen for å smake det som etter sigende er verdens beste is, se solnedgangen fra borgen og nyte et glass av den lokale hvitvinen før middag.

Andre etappe går fra San Gimignano til den lille borgbyen Monteriggioni. Dette er en langt tøffere etappe enn dagen før, men til gjengjeld er den kjent som en av de vakreste strekkene langs pilgrimsleden. Etter frokost på hotellet og rask proviantering i butikken over gaten, rusler vi gjennom San Gimignanos stille morgengater og videre utover på den andre siden av byen mot Monteriggioni. Dagens etappe er på nærmere 34 kilometer, og inklusiv pause tar den rundt syv timer for fortroppen, og fort opptil åtte-ni for de sårbente. Pass derfor på å gå i eget tempo. Det er selvfølgelig koselig å rusle med vennene sine, filosoferende, men pass på ikke å havne fullstendig på jordet. Etappen er ikke veldig kupert, men noen bakker og åser skal bestiges. Underveis er det et par steder som innbyr til pause. Det er et vannstopp etter ca. to timer, og rundt halvveis er det en bar hvor vi kan få oss en matbit og en liten pust i bakken. Men det gjelder ikke å bli sittende for lenge og stivne, så vi vandrer fort videre. Etter noen timer åpenbarer plutselig den lille borgbyen seg i horisonten, og målet for etappen synes så nær.

Siste dag er en mellomdistanse. Men den starter tøft, med bakken opp til Monteriggioni. Siena er en av nord-Italias flotteste byer, så vi forsøker komme avgårde til 9.00, for å nå Sienas bymur til lunchtider, hvor vi er ca. klokken 14.00. Vi spiser lunsj, for så å besøke Sienas berømte rådhusplass og rusle litt rundt i byen. Ca. klokken 17.00 blir vi plukket opp av bussen som kjører oss tilbake til Roma og Piramide. For de som vil, er det selvfølgelig mulig å bli igjen og legge et par feriedager her – det kan absolutt anbefales.

Hvor: Toscana, Italia

Når: 25. - 27. mars 2024

Pris: Utflukten koster 390 euro, noe som inkluderer to overnattinger på fellesrom, to fellesmiddager og buss t/r Roma*.

* Studenter fra Paris må selv organisere både reise til Roma og nødvendig overnatting dagen før og etter gåturen.

** Hotellene vi bor på kan avvike fra det beskrevet, skulle det være nødvendig grunnet for eksempel gruppestørrelse eller tilgjengelighet i byene vi overnatter i.