KA_logo_v2

Helgeutflukt til Hamburg

Hanseatene hilser ikke med et vanlig «hallo», men sier «moin», og det til alle døgnets tider. Nordtyskeren, kjent for sin stoiske ro og ordknapphet, har mange likhetstrekk med nordlendingen. Her kan det nevnes at både Angela Merkel og Karl Lagerfeld er fra Hamburg. Den nordtyske «jo» er en fullstendig setning. Selv måkene som stjeler pommesen rett ut av hånden på turistene i Hafencity er mer talefør enn gjennomsnittshamburgeren. Dessuten hevder de (befokningen altså, ikke måkene, skjønt måkene nok vil være enig) at alt sør for elven Elbe er Nord-Italia. Hamburgboerne har mange ordtak, de fleste om været, kjent som Hamburger Schietwetter. Men hamburgerne er et stoisk folkeslag. For regner det egentlig før silden svømmer forbi i øyenhøyde, og kan man snakke om storm, før sauene ikke lenger har krøller? Heldigvis stråler himmelen aldri så vakkert grått som i Hamburg. Hamburg har to nasjonalretter som begge begynner på F og slutter på brötchen. Franzbrötchen, en blanding av kanelbolle og croissant, og Fischbrötchen, et hvitt rundstykke med en saftig fiskefilet mellom, spises både til frokost, lunsj og middag.

Hamburg, offisielt Freie und Hansestadt Hamburg, på folkemunne Hamburch, er Tysklands nest største by, og samtidig en delstat. Byen ligger der elvene Alster og Bille renner ut i Elbe, ca. 110 km fra Nordsjøen. Elvemunningen preger bybildet, med sine mange kanaler og broer. Hamburg er Europas nest største havneby, og blant verdens 20 største. På grunn av sin strategiske plassering, har Hamburg vært et naturlig samlepunkt for reisende inn og ut av havnen. Med over 90 konsulater, er Hamburg den nest største konsulatbyen etter New York. Hamburg ble også bokstavelig talt en port til verden, ved at mer enn fem millioner mennesker utvandret til Amerika fra havnen i Hamburg mellom 1850 og 1934.

Byen ved Elbe har bestått i mer enn 1000 år, og har en spennende og avvekslingsrik historie. På 800-tallet oppsto fiskelandsbyen Hammaburg, som ble utvidet med kjøpmannsbosetningen Neustadt i 1188. 7. mai 1189, dagen da Hamburgs borgere fikk tollfrihet for skipene sine, regnes som Hamburgs fødselsdag. Hamburg tilhørte Hansaforbundet i middelalderen, og var en fri riksstad under det tysk-romerske riket. Frem til Tysklands samling i 1871 var Hamburg en selvstendig stat, med egen regjering, valuta og sine egne handelsavtaler.

I dag er havnemetropolen en levende kulturby, med mer enn 40 teater- og konsertscener, 100 musikklubber, ca. 60 museer, omkring 280 musikkforlag og 200 musikkstudioer. Turister fra hele verden kommer for å beskue verdensarvene Speicherstadt og Kontorhuskvarteret, se på kunst i Hamburger Kunsthalle og konserter i det nybyggede Elbphilharmonie. Hamburg er også kjent for sine hippe bydeler St. Pauli og Schanzenviertel, som begge er strødd med kaffebarer, vintagebutikker og street art.


PROGRAM

FREDAG: Vi tar toget fra Berlin 10.30-tiden, og ankommer Hamburg hauptbahnhof snaut to timer senere, der vi går rett til hotellet. Etter at vi har sjekket inn og satt fra oss bagasjen, begir vi oss ganske snart ut på en byvandring forbi rådhuset, Nikolaikirken, og Deichstrasse med sine smale hus ved vannet, og ender opp i scenebydelen St.Pauli. Vi finner noe lunsj på veien. Dersom det er varmt nok, tar vi en tur på Strandpauli og drikker en øl eller limonade. Kl. 19. blir det middag på restaurant der i nærheten.

LØRDAG: Lørdag morgen spiser vi frokost sammen, enten på, eller i nærheten av hotellet og går sammen til Kunsthalle Hamburg, der vi skal bruke et par timer. Etter dette tar vi u-banen til en annen hipp bydel, nemlig Schanzenviertel, der vi kan spise lunsj og gå på loppemarkedet Flohschanze. Det blir felles middag.

SØNDAG: Søndag formiddag blir det mer moderne kunst, nærmere bestemt i Deichtorhallen, og om ettermiddagen blir det vandring i den ikoniske Speicherstadt, der Elbphilharmonien ligger. Vi spiser lunsj sammen, og deretter blir det fritid, før vi må gå fra hotellet til togstasjonen i 18-tiden.

Merk at det kan komme endringer i programmet.

Hvor: Hamburg, Tyskland

Når: 26. - 28. april

Pris: 390 euro og inkluderer reise tur/retur, innkvartering i to netter, én fellesmiddag og inngangsbilletter til sentrale attraksjoner.