KA_logo_v2

Helgeutflukt til Warszawa

“Whoever yearns for an aristocratic sensibility, let him switch on the great light of Warsaw.”, skriver forfatteren Cynthia Ozick, og bryter med det vi kan ha av forestillinger om Warszawa som en grå og kjedelig by. Warszawa beskrives ofte som «heltemodig» (miasto bohaterskie), og assosieres med fuglen føniks, da den reiste seg fra asken etter ruinene av andre verdenskrig. Befolkningen gikk sammen, og gjenoppbygget hele gamlebyen til sin gamle prakt i rekordfart. Den står nå på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Warszawa ble grunnlagt på slutten av 1200-tallet, men var en fiskelandsby allerede fra 900-tallet. Byen skal etter myten ha blitt grunnlagt av den fattige fiskeren Wars, som forelsker seg i havfruen Sawa, som han gifter seg med. Havfruemotivet tas opp i Warszawas våpenskjold, der havfruebruden har blitt til en krigsgudinne, med sverdet hevet. I 1596 flyttet kong Sigismund III Vasa Polens hovedstad fra Kraków til Warszawa. Historisk står den jødiske gjettoen og oppstanden i sentrum, noe som kommer til syne på flere fantastiske og interaktive museer. Også verdens smaleste hus står i Warszawa – Keret House er bare 92 vm på sitt smaleste.

Byen skrøt av å være Europas største byggeplass etter Sovjetunionens fall, noe som resulterte i en rekke nye bygg, kjøpesentre, høyhus og parker. Den er, ved siden av Frankfurt, London, Rotterdam og Paris en av de høyeste byene i Europa. Bybildet er allikevel preget av typisk sosialistisk realisme. Sentralt ruver det Kulturpalasset på 234 meter, som sto ferdig i 1955, og var en gave fra Stalin. Dette blander den prangende sovjetiske byggestilen, med dekorative, tradisjonelle polske elementer, og kan samtidig minne om Empire State building i NY.

Dagens Warszawa er en dynamisk og variert by på begge sider av elven Wisla. I tillegg til å være Polens hovedstad, er den også et kulturelt, politisk og økonomisk sentrum. Fra den tradisjonelle gamlebyen, til hipsterbydelen Praga, har Warszawa variert arkitektur og flair å by på. Byen har i de siste årene utviklet seg til en pulserende metropol, og er en viktig studentby, med 200 000 studerende hvert år.

PROGRAM

FREDAG: Vi tar toget fra Berlin litt før kl. 10 på fredag, og er framme i Warszawa litt over tre. Vi går rett til hotellet for å sjekke inn, og trasker gjennom byen (her vil man kunne kjøpe seg noe å spise om man er veldig sulten), til stedet vi skal på kokkekurs, for å lære å lage piroger, en tradisjonell polsk dumpling. Kurset er ferdig i 20-tiden, og etterpå vil det være mulighet for å sjekke ut en polsk bar, men det anbefales å gå tidlig i sengs, for å ha nok energi til resten av helgen.

LØRDAG: Vi starter tidlig på lørdag. Etter frokost på hotellet, går vi sammen til kultur- og vitenskapspalasset, der vi skal opp i tårnet, for å få utsikt over byen. Etterpå drar vi til Polin museum for jødisk historie. Det er mulighet for lunsj på en tradisjonell «melkebar», en kantine for billig polsk mat. Om ettermiddagen tar vi turen over elven til den hippe bydelen Praga, kjent for sin gatekunst. På den gamle vodkafabrikken Koneser, blir det en omvisning på vodkamuseet med vodkasmaking. Det blir muligheter for felles middag i en av restaurantene der om ønskelig.

SØNDAG: På søndag må vi sjekke ut av hotellet før frokost, men kan sette fra oss koffertene i resepsjonen. Vi tar en tur på Museum of modern art, før vi beveger oss videre til en sauna Wisla, der vi får varmet oss opp med utsikt mot Wisla. Etter saunaen, reiser vi tilbake til hotellet, for å hente koffertene og kjøpt med oss mat til toget hjem.

NB: Det er kaldt i Warszawa i februar, så pakk flere lag med ull og varme sko!

Merk at det kan bli endringer i programmet.

Hvor: Warszawa, Polen

Når: 23. - 25. februar 2024

Pris: 390 euro og inkluderer reise tur/retur, innkvartering i to netter, én fellesmiddag og inngangsbilletter til sentrale attraksjoner.