KA_logo_v2

Helgeutflukt til Wien

«I Wien er gatene ikke asfaltert som i andre byer, men brolagt med kultur», skrev forfatteren og journalisten Karl Kraus.

Wien var Europas viktigste kultursentrum under habsburgmonarkiets (senere Østerrike-Ungarns) storhetstid. En rundgang i byen må allikevel starte ved Stephansdome, som ble påbegynt i 1137, året Wien betegnes som by for første gang. Med blandingen av praktfulle middelalderske gotiske bygg, barokke perler fra habsburgerne og jugendbygg fra fin de siècle står Wiens Innenstadt på UNESCOs verdensarvliste. Wien er en mer tradisjonell og praktfull by enn Berlin, men allikevel er den preget av en minst like stor blanding av folkeslag, språk og kulturer. Siden Wienerklassisimen har Wien vært verdens ledende musikkby innen klassisk, opera og ballett. Mozart, Beethoven, Wagner, Haydn, Schubert, Strauss, Brahms og Suppé – man kan nevne komponister i fleng! Dessuten begynte Conchita Wurst, verdens kanskje mest berømte drag queen, karrieren sin på byens lokale klubber.

Donaumetropolen kåres regelmessig til verdens beste by å bo i. Også zuagroaster (det wienerne kaller besøkerne) kan oppleve byen i wienervalstakt. Et varig minne fra den tyrkiske beleiringen er wienernes forkjærlighet for kaffe. I 2011 ble kaffehustradisjonen innlemmet i UNESCOs liste over immateriell kulturarv. Kaffehusene er et sted "hvor tid og sted blir konsumert, men bare kaffen havner på regningen". Det er blant annet på kaffehusene at Sigmund Freud skal ha formulert sin psykoanalyse. Om Paris er kjærlighetens by, så er Wien vemodets by. «I Wien har ingenting forandret seg på over hundre år, bare keiseren kommer ikke mer», skrev forfatteren Fritz Molden. Wien er byen for deg som er en svermer.


FREDAG: Vi flyr fra Berlin til Wien, hvor vi lander tidlig ettermiddag. Vi tar toget inn til sentrum og hotellet, der vi legger fra oss tingene våre, og så begir vi oss ut på sightseeing! Etter å ha sett Stefansdomen med katakombene og Prunksalen på nasjonalbiblioteket blir det tradisjonell østerriksk Schnitzel eller Käsespätzle på Figlmüller, Gmoakeller eller Die schöne Perle.

LØRDAG: Dagen for moderne kunst! Vi spiser frokost på hotellet før vi sammen begir oss til Wiens mest kjente kunstmuseum, Albertina. Etterpå sjekker vi ut de tradisjonelle Kaffeehausene på Franziskanerplatz. En Sachertorte og en wiener melange (Østerrikes svar på cappuccino) før det blir samtidskunst på Belvedere21! Om kvelden sjekker vi ut de hippe barene ved Donaukanal.

SØNDAG: Den store Hundertwasserdagen! Vi spiser frokost på hotellet og drar til Kunsthaus Wien, som er tegnet av den verdensberømte arkitekten Hunderwasser. Kunsthaus Wien huser verdens eneste permanente utstilling av hans verk. På veien går vi innom Hundertwasserhaus, et svært kjent bolighus han også har tegnet. Etterpå blir det fritid, før vi drar sammen til flyplassen og tilbake til Berlin, der sommeren er på vei.

Prisen for turen er kr 3 500 og inkluderer reise tur/retur, innkvartering i to netter, fellesmiddag og inngangsbilletter til sentrale attraksjoner.