KA_logo_v2

Helsetjenester i Berlin

Helse og legevakt

Vi vil anbefale å ta det litt rolig den første tiden i Berlin for å akklimatisere deg. Alle de nye inntrykkene kan være en påkjenning for kroppen. Vær derfor nøye med å få nok søvn og å få i deg nok væske og mat. Etter hvert vil du kanskje få uante krefter.

Det europeiske helsetrygdkortet gir deg tilgang til tjenestene til det lokale helsevesenet. I de fleste tilfeller er dette gratis. Dersom du trenger medisinsk assistanse som ikke umiddelbart kan anses som dekket av den norske helsetrygden, er det viktig at du kontakter forsikringsselskapet ditt og får godkjent utgiftene som påløper i forkant. Må du legge ut for legekostnaden, er det svært viktig at du tar vare på kvitteringene slik at forsikringsselskapet ditt kan refundere utgiftene. Ha alltid med deg reiseforsikringsdokument, og husk å lagre nødnummeret til forsikringsselskapet.

ANSA har døgnåpen online legehjelp inkludert i medlemskapet. Ta kontakt på +47 55 17 90 09.

Dersom du trenger hjelp av vanlig lege, kan du gå til en hvilken som helst Hausarzt eller Allgemeinmediziner i Berlin. Med Helfokortet er du dekket av gesetzliche Versicherung, men du må fylle ut papirer. Da betaler du som regel ingenting. Har du privat forsikring, eller ønsker å betale selv, vil du som regel få time raskere. Vi kan anbefale dette legesenteret som ikke ligger så langt fra skolen. Hit kan du komme med akutte problemer uten time mandag-torsdag 7-18 og fredag 7-13 (ta med pass og Helfokort / forsikringspapirer). Men du må regne med ventetid. Senteret ligger i Stargader straße 69, 15 min gåavstand fra GLS.

Ellers kan du på Google maps finner du lege i nærheten av deg. Legene i Berlin snakker bra engelsk. På https://www.jameda.de/ kan du lese vurderinger, samt booke timer online. Det samme gjelder for tannlege og gynekolog. Om du trenger å gå til tannlegen, anbefaler vi norsktalende Herr Kretschmar i Prenzlauer Berg. OBS! På mange sentre kan man booke time online, men her kan den neste ledige timen være uker eller måneder fram i tid, så det er bedre å ringe eller trappe opp direkte i Sprechstunden, da leger er forpliktet til å hjelpe de som trenger det. Ta alltid med deg pass og det europeiske helseforsikringskortet, samt andre helseforsikringsbevis du måtte ha.

Dersom du trenger akutt hjelp, eller vanlige leger har stengt, drar du rett til døgnåpen legevakt (Notaufnahme eller Rettungsstelle på tysk). Her er ingen forhåndsregistrering nødvendig. Du må imidlertid belage deg på flere timers ventetid, alt uavhengig av hvor alvorlig skaden er. Ta alltid med pass og det europeiske reiseforsikringskortet. Ved akutte skader, ta også kontakt med senterleder umiddelbart.

Her er adressen til legevaktene i den delen av Berlin hvor skolen og leilighetene ligger:

- Charité Universitätsmedizin Berlin, Chariteplatz 1. 10117 Berlin tlf.: +49 – 30 45050

- Vivantes Klinikum Friedrichshain, Landsberger Allee 49, 10249 Berlin, tlf. + 49 30 130230

- Park Klinik Weißensee, Schönstraße 80, 13086 Berlin, +49 30 96283330