KA_logo_v2

Studenthistorier

Brev til kommende Kulturakademiet-studenter

Tidligere student, Peter, fikk en henvendelse fra en som kunne tenke seg å studere ved Kulturakademiet i Berlin, og som hadde noen spørsmål rundt studiet og oppholdet. Svaret publiserer vi her, for alle andre som lurer litt på hvordan studietilværelsen i Berlin kan være!



RE: Studere i Berlin med Kulturakademiet 


Hei!

Kult at du er interessert i å ta et semester i utlandet, og særlig Berlin! Det er en sinnsykt rå by.
Jeg har fått mulighet til å være en del av Kulturakademiet både som student, og som utenforstående, men i et kollektiv med Kulturakademiet-studenter. Derfor har jeg hatt mulighet til å se det sosiale miljøet med et innenfra- og et utenfra-perspektiv. Det er nemlig sånn at det fort blir skapt et lite norsk miljø bestående av Kulturakademiet-studentene. Man bor sammen med andre nordmenn som driver med akkurat det samme som deg, i tillegg til å møte resten på skolen nesten hver dag. Da er det som du sier viktig hva slags folk som er her. :) 


Et stikkord jeg føler beskriver Kulturakademiet godt, er mangfold. Det kommer folk fra forskjellige miljøer og kulturer, med forskjellig bakgrunn og alder (rundt 20-årene). I tillegg har vi vært heldige med at det ikke har vært så mange studenter i Berlin. En gruppe på 20 stykker er litt mer oversiktlig enn 60, og gjør også at sannsynligheten er mindre for å finne noen fra samme miljø som deg. Erfaringen jeg har med dette, er utelukkende positiv. Jeg tror man best lærer ting om seg selv når man får høre perspektiver på verden og livet man aldri har hørt før. Jeg må også berømme Kulturakademiet-studentene for å ha et utrolig spennende, byggende og søkende fokus. De fleste trives med refleksjon og diskusjon.

Det at Kulturakademiet er så dyrt, begrenser det flerkulturelle internt i gruppen. Alle de som er her i år, har foreldre med vestlig bakgrunn, og alle er "oppdratt" i sosiale miljøer som er preget av norsk ungdomskultur. Dette er et miljø jeg tror gjør folk litt latere, fordi vi er vant til at alt ordner seg til slutt, og de fleste er ikke vant til å jobbe hardt. Det er dog heller ikke nødvendig å jobbe så veldig hardt for å få gode resultater faglig, noe jeg kan skrive litt mer om senere. I tillegg er norske penger mye verdt i Berlin, utelukkende fordi vi får så mye penger sammenlignet med hva ting koster her. For eksempel koster en øl på butikken her rundt 10 kr, på bar rundt 30 kr og på klubb rundt 40 kr. Nordmenn i 20-årene er etter min erfaring drikkeglade mennesker, så det er en del festing og drikking involvert i mye av det sosiale samspillet der hele gruppen er representert, men det er ikke sånn at man må drikke for å være med og man kan alltids styre alkoholinntaket (med mindre man har drukket, og derfor har lyst til å drikke mer:)). Heldigvis bryr folk seg her om hverandre, og vi har ennå ikke hatt tilfeller hvor det har gått dårligere enn en litt kjip "dagen derpå". 


Faglig må jeg også berømme Kulturakademiet. Forelesningene var alltid verdt å få med seg, fordi både læringsmiljøet, læringsmetodene og det faglige innholdet er utrolig givende. Det å ha mulighet til å starte en akademisk utdannelse på en så myk måte gjør at man virkelige kan se nytten av det å lære, uten å bli overveldet av tunge lesestunder og mye arbeid. Personlig var mitt semester med exphil, exfac og REL150 (religion, etikk og livssyn) noe jeg kommer til å ta med meg videre resten av livet, og det har påvirket måten bevisstheten min persiperer verden på allerede. I tillegg har jeg lært begreper som gjør at jeg kan snakke om og tenke på verden på et dypere plan enn det jeg var i stand til tidligere. Det ble rett og slett enklere å beskrive verden med ord etter Kulturakademiet. I tillegg tilbys det tysk språkundervisning på en utrolig god tysk språkskole (GLS, German Language School), i samme lokaler som forelesningene foregår i.

Når det gjelder bomuligheter i Berlin, er det alltids noe å finne. Berlin er en stor by med sine 3,4 millioner innbyggere. Det kan likevel være vanskelig å finne en leilighet, fordi det ikke finnes noen god internasjonal nettside der botilbudet er samlet. I tillegg tror jeg det er veldig vanskelig å finne en leilighet med like god kvalitet som Kulturakademiet klarer å finne med sin kapital og kjennskap til lokalområdet. Dette semesteret er alle svært fornøyde med både beliggenhet og kvalitet på leiligheten de bor i. Det at man bor med Kulturakademiet, gjør at man fort kommer inn i det sosiale miljøet, men det gjør også at det kan være vanskelig å komme inn i andre miljøer som er her, rett og slett fordi det er så komfortabelt, enkelt og spennende å være en del av det lille norske Kulturakademiet-samfunnet i Berlin. 


Det er likevel lett å komme i kontakt med andre mennesker i Berlin. Den sosiale kulturen her er mye mer åpen enn den man kan finne noe sted i Norge. Det er egentlig mulig å gå bort til hvem som helst i denne byen og starte en samtale. I tillegg er det svært enkelt å bli kjent med de internasjonale språkstudentene som går på GLS. Hver mandag arrangeres det noe som heter "Stammtisch" på språkskolen, hvor mange av elevene møtes for å drikke øl og bli kjent med hverandre i uteområdet på skolen.


Berlin er en mulighetenes by, og jeg føler det eneste som setter begrensninger i denne byen, er kreativitetens rekkevidde. Det virker for meg som om ingen ideer i denne byen blir dømt, fordi det alltid vil være noen som synes ideen er god og som er villige til å investere i ideen, enten om det er å gå på kafé, sykle til Polen eller å starte et band og spille for folk i de titalls parkene som er i Berlin. Berlin er noe enhver burde oppleve, og Kulturakademiet gir en unik mulighet for den opplevelsen i en tid av livet hvor overskuddet er stort nok til å takle alt Berlin har å tilby.


Dette er kun en beskrivelse basert på min erfaring av byen, Kulturakademiet og fra daglige samtaler med andre Kulturakademiet-studenter, men jeg håper den kan gi deg et slags bilde.


Med vennlig hilsen
Peter


Har du noen spørsmål om studiet i Berlin kan du gjerne kontakte Peter på mail til peter.fagernes1@gmail.com eller telefon +47 908 11 447.