KA_logo_v2

Studenthistorier

Studenthistorier fra Barcelona

Her kan du lese om tidligere studenter ved Kulturakademiet sine erfaringer av å leve og studere i Barcelona

Harald Svartsund

Våren 2017, Filosofi, exfac og etikk

Hva slags forventninger hadde du til oppholdet i Barcelona?

Jeg var usikker på hva jeg skulle forvente! Men jeg gledet meg veldig mye. Har jobbet et halvt år veldig masse og hatt dette å se fram til. Nå gleder jeg meg bare til alt jeg skal oppleve og alt jeg skal lære!

Hva er førsteinntrykket ditt av Barcelona?

Helt fantastisk!! Vi har vært her snart to uker og det har regnet bare en dag! Resten har vært fantastisk vårvær og solskinn. Vet ikke om det er været som gjøre det men atmosfæren i byen er veldig annerledes. Det er så avslappa og folk er så hyggelige.

Hva er førsteinntrykket av studiet?

Jeg liker veldig godt det avslappa forholdet mellom skole og elev. Man er liksom mer en familie. Man går ut og spiser sammen med lærerne, gjør ting sammen og det er liksom ikke bare foreleser og elev.

Hva tror du du vil få ut av oppholdet?

Jeg håper på å bli flinkere i spansk! Får øvd mye når det er såpass mange som ikke snakker så godt engelsk. Det er spennende å bli nødt til å være litt utenfor sin egen comfort-sone i mange ulike sammenhenger!


Odin Bøe-Waal og Hallvard Enger Bjørgen

Høsten 2016, Filosofi, exfac og etikk

Hvordan fant dere ut om Kulturakademiet?

H: Jeg lette etter noe jeg kunne gjøre i et halvår, før jeg skal i militæret, så jeg søkte litt rundt og kom over Kulturakademiet. Fordi jeg har tatt spansk, falt valget lett på Barcelona. I tillegg har jeg hørt veldig mye bra om byen!
O: Jeg kom over det litt tilfeldig på Internett. Og så er jeg jo veldig nysgjerrig, veldig gira på å se verden og komme meg ut. Så jeg syntes det virket veldig appellerende med et halvår i Barcelona og så ta neste halvåret i Berlin!

Hva legger dere merke til av kulturforskjeller her i landet i forhold til i Norge?

H: Folk her er mye mer avslappa. Selv om byen i sentrum er full av turister og høyt tempo har byen generelt en rolig karakter. Folk stresser liksom ikke så mye.
O: Folk her har andre verdier. Det dreier seg litt mer om å nyte livet mens man har det. Ikke så mye stresse for framtiden. Folk tar ikke ting så tungt og er mye mer åpne.

Hva er det beste med Barcelona for dere?

H: Det er så mye her. Man har stranda rett ved sentrum, men så har man også gode turmuligheter i fjellhøydene rundt byen! Vi har vært oppe og gått med kollektivet flere ganger. Vi møtte til og med villsvin på turen! Men man er allikevel midt i byen!

Hvordan er det å bo i kollektiv?

O: Vi er jo en samling vidt forskjellige gutter! Så det er rart det går så bra som det går! Vi har det kjempefint sammen. Vi har hvert vårt eget liv, egen mat og sånn, men på slutten av dagen ender vi ofte opp i stua sammen for å se på film, prate osv.
H: Det er gøy å bo i kollektiv. Og alt det praktiske fungerer veldig bra. I begynnelsen hadde vi et strek-system, at folk fikk en strek når de gjorde noe som man ikke burde: la lysene/airconditionen stå på, ikke ta oppvask, den slags. Da ble det fort ganske klart hvem som måtte ta seg sammen litt. Og det funket fint!


Thea Wold

Årsstudent


En vanlig dag på vei til jobb hører senterleder ved Kulturakademiet i Barcelona, Håvard Enstad, noen snakke norsk på toget inn til sentrum, så når han snur seg ser han et kjent fjes. Thea, som var student ved Kulturakademiet for noen år siden men som nå har kommet tilbake til deilige Barcelona på utveksling. 

Hvordan endte du opp med å studere ved Kulturakademiet? Og hvorfor bestemte du deg for å ta et helt år?

Det siste året på videregående var jeg veldig usikker på hva jeg ville gjøre med livet mitt, men jeg var klar for å gjøre noe. Etter litt søking fant jeg Kulturakademiet, og det passet meg veldig fint; ikke bare fikk jeg oppleve en helt ny by, en ny kultur, bli kjent med nye mennesker og lære meg spansk, men jeg fikk også tatt fag som kunne være nyttige for meg i videre studier. Jeg bestemte meg for å ta årsstudiet fordi jeg ville lære meg spansk, men jeg så det også nyttig å ta fag som exphil og exfac som er obligatoriske fag ved universitetene i Norge. Jeg ble med engang også veldig glad i byen, det er vel derfor jeg er tilbake den dag i dag også!

Hvordan var de to semestrene? Var de forskjellige?

Semestrene var veldig like, den største forskjellen var så klart menneskene; vi var bare 6 stykker fra høstsemesteret som kom tilbake til våren med de nye studentene. Men stemningen var like god uansett! Det var også gøy å kjenne byen litt, andre semester visste vi allerede hvor vi likte oss og hvor vi skulle gå, og dette hjalp oss med å bli kjent med byen på en helt annen måte. En annen ganske stor forskjell var været. Første semesteret kom vi midt i en hetebølge og temperaturen holdt seg ganske høy helt til vi dro hjem. Etter jul kom vi tilbake til ordentlig Barcelona-vinter, det var noe annet å måtte gå i vinterjakke og vintersko, heldigvis kom sommeren ganske raskt, og det tok ikke lang tid før hele klassen møttes på stranden for å spille volleyball og generelt kose oss.

Hva var det beste ved oppholdet?

Det er vanskelig å velge, jeg hadde det så fint hele året. Men jeg må vel nevne alle jeg ble kjent med, jeg reiste uten å kjenne noen, men ble fort veldig glad i mange. Man blir ganske fort kjent når man blir plassert i en leilighet med fire ukjente personer! Studieturene til San Sebastian, Madrid og Granada var også utrolig morsomme og lærerike, og det var ikke et minus å få dra med så fine folk. Sånn ellers er Barcelona en utrolig fin by med utrolig mye å by på, ingen dager er like, og nå, selv om jeg har bodd her til sammen i snart to år har jeg fortsatt mye igjen på listen over hva jeg vil gjøre og hva jeg vil se.

Kan du nevne noen gode grunner for å studere ved Kulturakademiet?

For det første får man som sagt oppleve en av verdens beste byer, og en kultur hvertfall jeg liker veldig godt (“mañana mañana”, det er faktisk en greie!). For det andre blir man kjent med en haug med fine folk både fra Norge (klassen) og resten av verden (de 3 millionene med turister som besøker Barcelona hvert år, samt de 3 millionene som allerede bor her). For det tredje er studiet en fin overgang til høyere studier, da man får fag man kan ta med seg videre, blandet med mye morsomt som studieturer og fest og strand.

Har studiet her hjulpet deg noe med valget av hva du skal videre?

Jeg var i utgangspunktet veldig usikker på hva jeg faktisk ville gjøre med livet, og vinglet fortsatt fram og tilbake i løpet av siste semester på Kulturakademiet, men gjennom studiet og oppholdet i Barcelona fant jeg ut  at jeg hvertfall ville ut av Norge igjen. Faglig ble jeg mye mer interessert i kultur og språk, og det var et stort pluss for meg å få inkorporert lignende fag samt utenlandsopphold i videre studier.

Hvordan er tiden etter Kulturakademiet? Har du holdt kontakten med de andre studentene?

Jeg har fortsatt god kontakt med flere av de andre studentene, vi har alle gått hver vår retning, og nå befinner mange av oss på helt forskjellige steder i verden (Norge, Spania, England, Australia …). Dette gjør det selvfølgelig vanskeligere å holde kontakten, men vi har klart det til nå! Tiden etter Kulturakademiet har vært veldig spennende. Jeg begynte på bachelor i Internasjonal Markedsføring ved Handelshøyskolen BI i Oslo da jeg kom hjem, og går nå siste året av bacheloren ved ESADE Business School i Barcelona. Jeg har bare litt over en måned igjen av oppholdet, og kjenner det blir trist å dra fra denne byen, men det er nok ikke lenge til jeg kommer tilbake!