KA_logo_v2

Studenthistorier

Studenthistorier fra Berlin

Her kan du lese om tidligere studenter ved Kulturakademiet sine erfaringer med å leve og studere i Berlin!



Nora Mathilde Fjeldkåsa

Våren 2017, Årsstudenter



Jeg heter Nora og er elev ved Kulturakademiet i Berlin. Jeg tok første semesteret her i høst, og klarte ikke la vær å komme tilbake til denne fantastiske byen! Det er nå mars, og vi har vært her i litt over en måned. På denne måneden har vi rukket å bli godt kjent med både leiligheten og området, men senke skuldrene har vi derimot ikke gjort. Det er nemlig alltid noe nytt å oppleve i Berlin, så det gjelder å alltid være oppmerksom på ting som skjer rundt en, enten det er konserter, events, eller bare å prøve ut en ny kaffebar. 

Vi er fire jenter som deler leilighet i Choriner Strasse, og vi kunne ikke bedt om noe bedre! Det er sentralt, både nært sentrum og skolen. Hele nabolaget og bydelen er av “altbau”-stilen, som gjør det ekstra hyggelig å ta en lengre omvei hjem. I tillegg har alle vi alle fire kjøpt oss en sykkel, som gjør at vi kan sove litt lengre om morgenen, og se mer av Berlin enn hvis vi skulle sittet på S-bahnen hele dagen.

I leiligheten er vi 2 jenter på hvert rom, og vi deler alle kjøkken og bad. Å bo fire jenter sammen høres med det første litt kaotisk ut, men vi fant heldigvis fort ut hvordan vi skulle organisere oss, og hvordan vi opprettholder et godt klima ved å ta hensyn og si ifra om det er noe. Men først og fremst er det kjempe gøy og sosialt å bo på denne måten, og jeg tror vi får mye mer ut av oppholdet vårt enn om vi skulle bodd hver for oss. Leiligheten er heldigvis utstyrt med det aller meste vi trenger, og ettersom det fantes brødformer her, er de blitt tatt flittig i bruk av mesterbakeren Ingrid.

Da vi først kom i februar, var det midt i den kjente filmfestivalen Berlinale. Alle kinoene i Berlin hadde fullpakket program med både nye og gamle filmer. Heldigvis er det en smule billigere å dra på kino her enn hjemme i Norge, så dette tilbudet har vi prøvd å utnytte. For å teste tyskkunnskapene våre så vi nylig den nye filmen Der Junge Karl Marx, som også var relevant for temaet vi leser om i historie!

Dagene her går mest til å ha tysk- og historieundervisning. Heldigvis er timeplanen vår slik at tysk og historie er godt fordelt utover ukene, så vi unngår lange dager hvor vi er ferdig kl 16. Alle i klassen har havnet i forskjellige tysk-klasser og nivåer, ettersom noen har hatt tysk tidligere, og andre ikke. Undervisning er delt opp i to bolker (2x 90min), og vi bytter lærer fra første til andre bolk, noe som gjør undervisningen mer variert. Heldigvis fikk jeg starte på samme nivå som i høst, i tillegg fikk jeg den samme læreren, som jeg var veldig fornøyd med!

Ellers går det mye i café-sitting, markeder, felles middager, og sykkelturer. Hjemme i Norge meldes det om fortsatt snø, mens her har vi bar bakke og fuglene har startet å synge. Gleder meg til å kaste vinterkåpen!




Markus Nyhus

Høsten 2016, Filosofi, exfac og etikk



Studier ved Kulturakademiet er noe jeg helt klart vil anbefale alle og enhver. Selv hadde jeg et stort ønske om å komme meg ut i verden og oppleve nye ting etter 13 år på skolebenken, samtidig som jeg ønsket å ta fatt på studiene så fort som mulig. Ganske tilfeldig snublet jeg over Kulturakademiets hjemmesider, og etter litt research fant jeg fort ut at dette var et tilbud som passet meg godt. Her fikk jeg muligheten til å ta exphil, som jo er en obligatorisk del av universitets- og høgskolestudiene, samtidig som jeg fikk anledning til å bli kjent med et nytt land og en ny kultur. Valget falt til slutt på Berlin. Dette både fordi jeg ønsket å forbedre tyskferdighetene mine, men også fordi jeg hadde besøkt byen flere ganger tidligere og visste at det var et spennende og kult sted å være.

I løpet av semesteret i Berlin tar vi til sammen tre emner: Examen Philsophicum (exphil), Examen Facultatum (exfac) og Etikk, filosofi og livssyn. I tillegg får vi språkundervisning i tysk. All undervisning foregår på språkskolen GLS (German Language School) som ligger midt i Prenzlauer Berg. For øvrig et av Berlins hyggeligste områder etter min mening. Skolen er nokså stor, og har en egen campus med flere undervisningsbygg samt egen restaurant og hotell. Både skole og undervisning er av høy kvalitet. Man lærer masse og får mulighet til å bli kjent med folk fra hele verden. Selv om man blir gitt lekser og hjemmearbeid av lærerne, er det i stor grad opp til hver enkelt hvor mye man vil legge ned i språkarbeidet. Likevel er det verdt å nevne at man virkelig har en unik mulighet til å lære seg masse nytt på kort tid, en anledning det lønner seg å gripe.

Antall undervisningstimer per dag varierer, men de dagene vi har både språkundervisning og forelesninger, er vi på skolen fra kl 9-16, med 3 timer tyskundervisning før lunsj og 3 timer forelesning etter. Andre dager har vi kun forelesninger eller kun tyskundervisning. Personlig synes jeg studiene ved Kulturakademiet er svært spennende. Selv om jeg hadde en interesse for det faglige fra før, ble denne bare enda større etter studiestart. Det ble klart for meg hvor viktig filosofifaget egentlig er, uavhengig av hvilken retning man ønsker å gå videre. Jeg føler at studiet er like mye et dannelsesstudium som et studium av filosofien og dens historie. Man får virkelig en unik mulighet til å utvide horisonten og sette verden rundt seg i et nytt perspektiv.

Dette semesteret er vi til sammen 10 studenter her i Berlin, fordelt på 3 forskjellige leiligheter. På tross av at leilighetene ikke akkurat ligger vegg i vegg, så bor ingen av oss mer enn 30 minutter unna hverandre. Vi er alle bosatt innenfor enten Prenzlauer Berg eller Mitte, to områder som begge ligger svært sentralt i forhold til museer, kafeer, butikker, uteliv og andre fritidssysler. Vår leilighet ligger i et relativt rolig strøk, der man har muligheten til å kunne sette seg ned og nyte stillheten, samtidig som man har kort avstand til fart og spenning. Leiligheten er romslig og åpen, og også svært kunstnerisk utformet, da utleieren selv har studioet sitt noen etasjer under. Hva kjøkken og inventar angår, er nok enkelte løsninger mer estetiske enn praktiske, men det er vel en del av sjarmen, er det ikke? Vi trives i alle fall svært godt!

Jeg vil anbefale alle og enhver å dra hit til Berlin. Det er ikke uten grunn at byen blir kalt Europas New York; man ser og opplever nye ting hver eneste dag. Med kulturinnslag fra alle verdens hjørner og en historie så rik som få, har Berlin en helt særegen atmosfære. Det er en by man rett og slett bare må oppleve.