KA_logo_v2

Studenthistorier

Studenthistorier fra Roma

Her kan du lese noen av de tidligere studentene ved Kulturakademiet sine opplevelser og tanker om å leve og studere i Roma!




Håvard Sørskog Øien

Våren 2017, Historie



Hvordan har de første ukene som student i Roma vært?

Først og fremst synes jeg at de første ukene har gått ekstremt fort. Det har vært mange nye inntrykk å ta inn, men det har gått veldig fint. Jeg har ikke rukket å kjede meg ennå, noe som kanskje ikke er så rart når man bor i en by som Roma. Når man er helt ny i en stor by, er det naturligvis mye nytt å se, dette har medført en god del gange rundt i byens kriker og kroker. Oppsummert kan jeg si at de første ukene har vært mer overveldende enn jeg hadde forventa, men på en god måte.


Hva er det du synes er mest spennende med fagene?

Her nede har jeg fagkombinasjonen historie og italiensk. Jeg interesserer meg for historie, og tenkte at det kunne vært gøy å studere det på høgskolenivå. Hittil har det vært veldig spennende. Spesielt synes jeg det er fint å kunne lære om alt i fra middelalderen til den franske revolusjonen. Det å få en god oversikt gjør det mulig å se sammenhenger i historien på en måte som jeg ikke hadde mulighet til tidligere. Undervisningen i italiensk har hittil vært bra. Jeg er glad i å lære nye språk, og prøver å plukke opp så mye jeg kan når jeg er rundt omkring. Allikevel er det utfordrende å lære seg et nytt språk. Derfor tror jeg noe av det lureste man kan gjøre er å gå ut av komfortsonen og bare snakke i vei. I starten vil man naturligvis ha en del feil i språket, men for min del funker det bra å snakke masse.


Hvordan har overgangen fra videregående til høyskole vært?

Jeg har tilbrakt et år i Forsvaret mellom jeg slutta på videregående og startet på Kulturakademiet. Tross dette, synes jeg overgangen har vært veldig smidig. En av grunnene til at jeg valgte å studere ved Kulturakademiet, var at jeg tenkte at det ville være en fin overgang til videre studier på universitet eller høgskole. Da jeg startet å jobbe med historiefaget før jeg dro til Roma, var jeg litt bekymret for at jeg kanskje ikke var godt nok forberedt. Etter at undervisningen kom i gang i Roma, følte jeg at jeg hang med fra første forelesning. Jeg tror at forprogrammet man jobber med før avreise skal ha en del av takken for dette.


Hvordan er det å være student i en annen by, i et annet land?

Personlig synes jeg det er veldig gøy å studere i utlandet, og spesielt i en så unik by som Roma. Det kan virke litt uvant for mange i starten, det å skulle bo i en fremmed by og studere der. Dette følte jeg ikke noe særlig på selv. Kulturakademiet legger ned en stor jobb i å finne fine leiligheter som ligger veldig sentralt plassert. Jeg hadde aldri bodd i kollektiv før jeg kom til Roma, men det har gått over all forventning så langt. Hele gruppa består av hyggelige og utadvendte studenter, så det er veldig lett å komme godt overens. Jeg dro ned hit uten å kjenne noen av de andre studentene. Det har vært en fordel i mitt tilfelle, da jeg var nødt til å bli kjent med de andre fra dag én. Jeg trives veldig godt, og jeg tror det øker motivasjonen for å studere når man bor i en så vakker by som Roma.


Hva har vært de fineste opplevelsene hittil?

Det er egentlig veldig vanskelig å peke på en eller to konkrete opplevelser som har skilt seg ut. Jeg synes hver dag er en ny opplevelse her nede. Når jeg går og legger meg om kvelden, gleder jeg meg allerede til neste dag. Man vet aldri hva dagene vil bringe, og det er bare å være åpen for inntrykk og impulser. Jeg liker veldig godt bare det å rusle rundt i byen og se på alt det som finnes rundt omkring. Jeg tror jeg med sikkerhet kan si at det er veldig mye man burde se her i Roma. Det tar tid, men jeg oppdager stadig mer av byen dag for dag. Vi har hatt en utflukt til Napoli. Det var utrolig spennende å se denne eldgamle byen, og ikke minst katakombene under byen. Opplegget i Napoli var innholdsrikt og spennende. I tillegg tilbrakte vi en halv dag av utflukten i Pompeii. Slike opplevelser vil jeg garantert ha med meg hele livet!


Hva synes du om liberal arts-forelesningene?

Liberal arts var virkelig noe helt nytt for meg. Under øktene satt vi i en stor ring i klasserommet og snakket sammen. Jeg synes det var spennende å høre alle mine medstudenters meninger om forskjellige temaer og aktuelle problemstillinger. Det var lærerikt å diskutere med hverandre, og det å sette seg inn i andres meninger likte jeg også.


Vil du anbefale Kulturakademiet til andre? 

Jeg vil i aller høyeste grad anbefale Kulturakademiet til andre. Det er en helt spesiell sjanse man har til å studere høyskolefag samtidig som man kan bo i en europeisk storby. Man kan jo se på det som en blanding av å reise og studere. Det kommer til å bli vemodig å forlate denne gjengen når den tid kommer, men jeg er sikker på at jeg kommer til å se mange av dem igjen senere. Studerer man ved Kulturakademiet, lærer man mye faglig, men enda mer om seg selv. Derfor tror jeg Kulturakademiet kan passe særlig godt dersom man har lyst til å bli mer selvstendig og moden, men også hvis du ikke er helt sikker på hva du har lyst til å gjøre etter videregående. Roma er et studiested som kan anbefales på det høyeste, og jeg kommer uten tvil til å returnere hit etter jeg er ferdig med studiet.




Ida Thorenfeldt

Våren 2017, Filosofi, exfac og etikk



Hvordan er det å bo og studere i en annen by?

Å studere og bo i en annen by er veldig lærerikt og spennende! Ved å bo i en fremmed by over en lengre periode har jeg blitt bedre kjent med byen og alt den har å tilby. Dessuten er det å studere i utlandet er en ekstremt god erfaring å ta med seg. Det vil gi deg et bredere perspektiv og samtidig en mulighet til å finne ut av hva du vil gjøre videre i fremtiden.


Er det noen gode grunner til å studere ved Kulturakademiet?

Kulturakademiet gir deg en unik mulighet til å bli kjent med en ny by og en annerledes kultur. Forelesningene er interessante og lærerne er veldig gode. Kulturakademiet legger opp til at du skal bli ordentlig kjent med byen du bor i, og tilbyr derfor samtlige utflukter og begivenheter. Jeg har blitt kjent med Roma på en helt unik måte takket være Kulturakademiet!


Hvordan er det å lære om en annen kultur?

Det er kjempekult å lære om en helt ny kultur. Det er noe helt annet å bo et sted over lengre tid enn å være på ferie. Som student ved Kulturakademiet får vi lære ting om kulturen, historien og selve byen som vi ellers ikke hadde fått med oss.


Hvordan er det å være en del av Kulturakademi-gjengen?

Kulturakademi-gjengen er en veldig imøtekommende gjeng. Vi er alle opptatt å få mest ut av oppholdet og vi finner derfor på mye moro. Det er mye latter, fine opplevelser og alle er alltid inkludert!


Hvordan er det å bli tatt med på utflukter osv.?

Utflukter til museer, kirker, parker og andre byer er noe av det beste med oppholdet. Utfluktene er alltid spennende og relevante. Vi lærer masse av både lærere og senterleder, og de gir oss en unik mulighet til å oppleve historien og kunsten til byen man befinner seg i!


Hva er det beste du har opplevd hittil?

Det er vanskelig å peke ut en ting. Syns oppholdet generelt har vært veldig bra med fine opplevelser og jeg gleder meg til flere.




Harald Blichenfeldt Bjerke

Høsten 2016, Filosofi, exfac og etikk



Hvordan har de første ukene som student i Roma vært?

De har vært travle, innholdsrike og spennende, alt annet enn kjedelig. Det har vært prøvende å etablere seg i en ny by og å sette seg inn i et nytt studie. Det er første gang jeg bor i en storby og jeg er ikke vant med å gå så mye hver dag. Men tross høyt aktivitetsnivå og nye rutiner, synes jeg det har gått veldig bra. Det har vært en positiv utfordring å finne ut av hvordan jeg kan organisere hverdagen min best mulig i forhold til studier og fritid. Jeg lærer å tenke fremover og planlegge hvordan jeg skal få lest nok. Jeg har ikke opplevd det som et ork fordi det har vært mer spennende å studere enn noen gang!


Hva er det du synes er meste spennende med faget?

I filosofi så langt, har alle tenkerne noe ulikt og interessant å komme med. Deres idéer har stor verdi og gjelder til en viss grad også i dag. Hver gang vi går inn på en ny filosof, har man inntrykk av at han sitter med løsningen, men så kommer det stadig nye innfallsvinkler og kritikker. Man kan hente ut det beste fra hver av dem og alle ideene har en viss relevans for meg. Det er engasjerende og aktuelt for meg som individ å reflektere over problemstillingene som blir presentert. Det som gjør faget veldig interessant, er at disse filosofene har satt ord på og formulert tanker jeg har undret meg over, om verden, naturen, selve mennesket og vår bevissthet. Noen har kommet med banebrytende spørsmål jeg ikke tidligere har forestilt meg.


Hvordan har overgangen fra videregående til høyskole vært?

Uken før jeg dro tenkte jeg at det blir mye å ta inn, men i det jeg var på Gardermoen, på vei til Roma, var den tanken borte. Overgangen har ikke vært overveldende og det har gått greit. Kulturakademiet sørget for at det gikk lett ved å tilrettelegge veldig bra, både det faglige, leilighetene og det sosiale, noe som er en stor fordel. Jeg tror det kan være lurt å være godt forberedt ved å sette seg inn i forprogrammet, så man vet hva som møter en når undervisningen starter.


Hvordan opplever du det å være student i en annen by, i et annet land?

Det er frigjørende å starte på nytt i et annet land. Jeg kjente ingen og hadde ingen tildelt rolle fra før, noe man har hjemme. Her startet jeg med blanke ark hvor jeg kan skape min rolle og velge min plass i fellesskapet. I større grad enn hjemme, er jeg på vei til å utvikle min egen identitet. Det er veldig spennende å være student her og jeg har det gøy hele tiden. Det er uvant å bo sammen med andre, men man kommer fort inn i det og det blir rutiner og vane. Jeg har nesten glemt hverdagen der hjemme og tenker ikke mye på Norge og livet mitt der. Man er så opptatt av det som skjer rundt en, fordi jeg trives så godt her.


Hva har vært de fineste opplevelsene hittil?

Det er veldig mange. Hver eneste dag gir sterke inntrykk. Det har vært berikende å bli kjent med de ulike menneskene i gruppa, som kommer fra forskjellige bakgrunner og som alle gir noe unikt til fellesskapet. Vi kommer veldig godt overens og har det gøy sammen. Vi har av og til heftige diskusjoner, som har vært givende fordi man blir kjent med hverandre på en ærlig måte. Utfluktene i regi av Kulturakademiet har vært veldig bra og opplevelsesrike, noe jeg kommer til å huske. Det å stå på toppen av klokketårnet til domkirken i Firenze, med fantastisk utsikt og fine samtaler med medstudenter, er sterke sanseopplevelser man ikke opplever hver dag. Denne typen situasjoner skjer ofte her i Roma.


Hva synes du om Liberal arts forelesningene?

For meg var de mer inkluderende filosofiske samtaler, fremfor en typisk forelesning. Jeg synes måten det ble gjort på, hvor vi fikk muligheten til å tenke høyt og dele våre tanker, var interessant, det var en slags tankelek. Det var usedvanlig mange som våget å dele sine egne tanker, som varierte veldig fra person til person. Temaene går godt overens med pensumet og det var verdt å snakke om.


Vil du anbefale Kulturakademiet til andre, og eventuelt, hvorfor?

Jeg vil definitivt anbefale det til andre fordi det er utrolig spennende. Jeg anbefaler det fordi det krever at man må gå utenfor sin komfortsone, noe som var på tide etter videregående. Jeg kommer til å sitte igjen med mange gode minner og nye venner herfra, pluss at Roma er en veldig fin by. Jeg kan også nevne at det faglige har vært interessant og lagt opp på en moden måte, hvor man lærer å ta ansvar for seg selv på en positiv måte. Her er jeg min egen herre, hvor ansvar kommer med frihet, friheten til å gjøre også dårlige valg og se konsekvensene av det, noe jeg lærer mye av.




Karen Alterhaug Bjøntegaard

Våren 2016, Årsstudent


Hvordan er det å bo og studere i en annen by?

Det er utrolig lærerikt og en artig erfaring å ha med seg. Det å komme til en ny by, å måtte tilpasse seg og å lære å leve etter andre forhold enn hva man er vant til, er en viktig opplevelse. Jeg er glad for at jeg dro og fikk oppleve en annen kultur, også med tanke på landet jeg er oppvokst i. En blir kjent med nye sider ved seg selv når en kommer i situasjoner en kanskje ikke hadde opplevd om man ikke hadde reist.


Er det noen gode grunner til å studere ved Kulturakademiet?

Kulturakademiet representerer en veldig fin overgang til høyere utdanning, samtidig som en faglig lærer mye som er greit å ha med seg uansett hva en skal gjøre videre. Hvis en reiser ut for første gang, blir en tatt veldig godt vare på. Dersom det oppstår problemer, er det alltid noen en kan be om hjelp eller veiledning hos og dette er greit i alle typer situasjoner. Ellers gjør foreleserne ved Kulturakademiet stoffet levende. Det er en fin tanke å ha en balanse mellom studier, opplevelser og kultur.


Hvordan er det å være en del av Kulturakademi-gjengen?

En kommer fort inn i en gjeng som er i samme situasjon som en selv. En blir raskt kjent med nye mennesker siden en bor og studerer sammen. Det er til enhver tid noen en kan gjøre ting sammen med eller samarbeide faglig med. Det føles trygt å flytte sammen med folk som er i samme situasjon som en selv. En har alltid noen å dele opplevelser med. Vi finner på mye gøy og det er artig å være sammen og utforske byen, kulturen og maten. Gjennom Kulturakademiet har jeg fått noen kjempegode venner som jeg skal holde kontakten med senere også. Alle i bofellesskapet mitt skal flytte til Trondheim og studere der!


Hvordan er det å bli tatt med på utflukter osv.?

Det er kjempegreit. Det er så mye å se og oppleve her, så det er bra at en får gjort noe gjennom Kulturakademiet, så kan en se andre ting på egenhånd i tillegg. Det er fint å ha norsk “guide” med på turene som snakker ens eget språk. Dette er veldig lærerikt og utfluktene i regi av Kulturakademiet er supre. Vi får gode tips av de ansatte som gjør det opplevelsesrikt å være her og vi får mye ut av oppholdet.