KA_logo_v2

Studietur til Napoli

Napoli

Napoli er på en og samme tid en umåtelig fargerik og til dels vanskjøttet verdensby, Italias tredje største. Likedan er den både vital og fremtidsrettet, og samtidig fanget i sine egne fortellinger og myter om seg selv.

Napoli er en ganske annerledes by enn Firenze i nord, men også ulik Roma, selv om det kun er en time med hurtigtog som i dag skiller disse to byene fra hverandre. Napoli er en motsetningens by, og ikke minst, forskjellenes by. Her har rikdommen vært enorm og fattigdommen enda større. Når vi reiser til Napoli, er det nettopp noe av dette vi ønsker at dere skal oppleve, det helt unike syditalienske liv, temperament og kultur. Goethe omtalte Napoli, på sin italienske reise, som et «paradis befolket av djevler». Med andre ord er Napoli, i likhet med Roma, en verden for seg selv. Napoli var en gang Europas nest største by, og strekker seg utover et stort område, oppå fjellknauser og nedi dype daler. Vi kommer med andre ord til å gå mye. Husk derfor gode sko. Napoli er en ganske kaotisk by. Trafikken lever sitt eget liv, og det gjelder å ha øyne og ører med seg på ferd gjennom byen.

FREDAG: Vi tar toget fra Termini og ankommer Napoli Centrale sen formiddag. Derfra går vi til hotellet, som ligger svært sentralt plassert i byens eldste gresk-romerske kjerne. Så snart dere er innlosjert, møtes vi utenfor hotellet. Deretter begir vi oss ut på en vandring i Centro Storico, fortrinnsvis i Quartiere San Lorenzo. Vi rusler langs de tre såkalte decumani, et gatenett som er over 2 500 år gammelt, og blir bedre kjent med noen av de viktigste severdighetene i denne delen av byen, blant andre Cappella Sansevero, Duomo og Pio Monte della Misericordia (Caravaggio). Vi skal også innom de viktigste piazzaene i denne delen av byen. På kvelden spiser vi fellesmiddag på en sjømatrestaurant. Vi tar funicolaren opp til Vomero. Derfra går vi først ut til Castel Sant'Elmo og får et spektakulært panorama over byen og mot Vesuv, før vi rusler til spisestedet.

LØRDAG: Vi starter dagen med å gå til Caffè Gambrinus og opp i spanskekvarteret hvor vi stiger ned i det underjordiske Napoli. Visstnok rommer bykjernen i Napoli mellom 80 og 200 kilometer med underjordiske ganger, greske cisterner og romerske veier og teatre, tilfluktsrom og søppelsjakter, og vi tar turen ned i en av de mest imponerende gangene. Etter en pustepause og litt mat i området rundt Via Chiaia fortsetter vi til Piazza Plebiscito og kongepalasset, hvor havet omsider kommer til syne. Derfra går vi gjennom Quartiere Santa Lucia og ned til Castel dell'Ovo og sjøsiden. Deretter vil de som ønsker, kunne bli med videre på en tur langs sjøsiden, via dikterne Vergils og Leopardis gravsteder og muligens helt ut til tuppen av Posillipo om tid og krefter tillater det. Kvelden kan anbefales å tilbringe på et pizzeria, den napolitanske pizzaen er verdensberømt.

SØNDAG: Vi sjekker ut fra hotellet kl. 11, men kan la bagasjen stå på hotellet. Denne siste dagen tar vi nok en tur til det skjulte og kultiske Napoli, denne gangen for å besøke de døde. Vi går via det myteomspunne kvarteret Sanità opp til Capodimonte. I skrenten nedenfor lå de svært særegne og kunstferdige katakombene utenfor den gamle bykjernen. Om melkesyra ikke har tatt oss, rusler vi på veien hjem innom Il Cimitero delle Fontanelle, et svært særegent sted de aller fleste forlater i stillfaren ettertenksomhet.

Husk å ta med dere pass, slik at vi kan få sjekket dere inn på hotellet. Ellers er det som alltid greit å ha med seg studentkort, helsekort/reiseforsikring, bankkort og noen kontanter. Det kan også være lurt å ha med seg gode traskesko.

Merk at det kan komme endringer i programmet.


Hvor: Napoli

Når: 26. - 28. april 2024

Pris: Prisen for turen er 390 euro og inkluderer reise tur/retur, innkvartering i to netter, én fellesmiddag og inngangsbilletter til sentrale attraksjoner.