KA_logo_v2

Triolektisk fotball

Kulturakademiet er stolte ambassadører for og arrangører av triolektisk fotball, en noe underspilt gren i fotballverdenen. 

Triolektisk fotball ble oppfunnet av den danske situasjonisten Asger Jorn på begynnelsen av 1960-tallet, basert på tanker han gjorde seg om samfunnet. Resultatet ble et fotballspill som skal spilles av tre lag på en bane med tre mål. Det hele handler om forsvar og å inngå allianser, snarere enn om angrep. Etter sigende har spillet utspring i Jorns ideer om en ikke-voldelig utvikling av verden, hans marxistiske inspirasjon og ikke minst et ønske om å rokke ved den generelle forestillingen om fotball. 

Under den kalde krigen ønsket Jorn å innføre en tredje maktposisjon som kunne oppheve konfrontasjonen mellom øst og vest. Han sammenlignet denne ideen med fotballspillet: To lag som spiller mot hverandre, spiller aggressivt, men setter man et tredje lag og et tredje mål på banen, oppstår det en skiftende balanse som fremmer evnen til hele tiden å tenke nytt og orientere seg i samarbeid og allianser. 

Triolektisk fotball spilles på en sekskantet bane, hvor hver av sidene er 30 meter lange. Man spiller med 3 mål og seks spillere på hvert lag. Reglene er tilpasset størrelsen på banen, som er 1/3 av den originale.   

Regler

  • Tre lag spiller samtidig, med én ball
  • Laget som besitter ballen, spiller mot de andre
  • Hvert lag består av 3 eller 6 spillere
  • En kamp har tre omganger, som hver varer i 8 minutter
  • Vinneren er det lag som slipper inn færrest mål, det vil si som har lavest score mot seg. 
  • Utover rødt og gult kort kan det gis blått kort: 2 minutters utvisning