KA_logo_v2

Paris: om oppholdet

Aktiviteter og utflukter i Paris

Aktiviteter og utflukter i Paris

Hvert semester arrangeres et sosialt og et kulturelt program i tillegg til det faglige. Sentralt på det sosiale programmet står aktivitetene i velkomstuken, fellesmiddager og vinbarturer i løpet av semesteret, dessuten regelmessige idrettsdager der vi kan spille fotball eller løpe sammen. På det kulturelle programmet står byvandringer, besøk til museer, slott og parker, samt besøk til forskjellige norske og internasjonale institusjoner og organisasjoner. Vi arrangerer også vinbarseminarer, hvor vi drikker vin og diskuterer ulike aktuelle temaer.

Midt i semesteret har studentene en friuke, hvilket gir en mulighet til å se mer av Frankrike dersom man ønsker det. Dette er en gyllen anledning til for eksempel å besøke Provence. I ferieuken arrangerer Kulturakademiet også en tredagers gåtur i Toscana, langs Via Francigena, den gamle pilgrimsruten fra Canterbury til Roma, der man kan møte studenter fra Roma, Barcelona, Berlin og Cambridge. Om høsten går vi fra Firenze til Siena, og om våren går vi normalt fra Siena og sørover gjennom Val d'Orcia.

Utflukter i Paris

Vi arrangerer en rekke utflukter i Paris hvert semester. Eksempler på utflukter og steder vi besøker i Paris, er Louvre, Versailles, Musée d'Orsay, katakombene, Le Marais, Sacre Coeur, UNESCO, OECD, Snøhetta og Cimetiere du Pere-Lachaise.

Allerede den første helgen planlegger vi å ta buss og bena fatt og prøve å få en god oversikt over byen som skal være «deres» i månedene som kommer.

LSI, skolen vi samarbeider med i Paris, har tilbud om franske filmer hver mandag ettermiddag, og en utflukt på onsdager. Vi prøver derfor å legge det meste av vårt program til torsdager.

Petit Palais er et lite palass som ligger på sørsida av Champs-Élysées i sidegaten Avenue Winston Churchill mot Seinen. I dag huser bygget Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris foruten skiftende utstillinger. Petit Palais er et av de mange symbolske byggene i Paris som ble bygget til verdensutstillingen i 1900.

En ettermiddag drar vi til Montmartre. Området rundt Montmartre var kjent som tilholdssted for byens kunstnere på 1800- og 1900-tallet. Her levde kunstnere og forfattere et til tider relativt utsvevende liv. Du finner Moulin Rouge, Le Chat Noir og andre cabareter etc. på Montmartre. I dag troner Sacré-Coeur, en stor basilika i romersk-bysantinsk stil, på toppen av Montmartre. Basilikaen er forholdsvis ny, den stod ferdig i 1914, men ble ikke innviet før i 1919, da første verdenskrig var slutt. På plassen foran Sacré-Coeur har man utsikt over hele Paris.

Vi planlegger en guidet tur til Musée d'Orsay. Museet holder til i en nedlagt jernbanestasjon, Gare d'Orsay, som ble bygd mellom 1898 og 1900 som jernbanestasjon til verdensutstillingen i 1900, og som tjente som stasjon for togene som gikk sør-vest frem til 1939. Museet huser verdens største samling av impresjonistisk og post-impresjonistisk kunst. Monet, Manet, Degas, Renoir, Cezanne, Seurat, Gauguin og Van Gogh er godt representert i utstillingene. Edvard Munch er representert med ett kunstverk, maleriet «Trær og hagemur i Åsgårdstrand», malt mellom 1902-04.

Ateliers des Lumieres er et gammelt støperi fra 1835 som i dag huser et unikt museum. Den store salen brukes til å prosjektere digital kunst. Vi kommer til å besøke deres nye prosjekt som er dedikert Monet, Renoir og Chagall. En annerledes og innovativ måte å oppleve kunst.

Cimetiére du Père Lachaise er den største og mest kjente kirkegården i Paris. Her finner du graven til mange kjente personer; Jim Morrison, Edith Piaf og Oscar Wilde, for å nevne noen.

Det norske arkitektkontoret Snøhetta har siden oppstarten i 1987 blitt et velrenommert internasjonalt arkitektkontor, og har nå åpnet eget kontor i Paris. De har allerede jobbet med flere store prosjekter i Frankrike, og har mange nye prosjekter på gang. Vi er så heldige å få besøke kontoret deres og høre mer om hvordan de har jobbet for å vinne store internasjonale arkitektkonkurranser og kunne stå bak flere av verdens mest kjente bygninger.

UNESCO er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (United Nation's Educational, Scientific and Cultural Organization). Vi har gleden av å få besøke den norske delegasjonen på UNESCO’s hovedkontor i Paris. De vil fortelle oss om UNESCO som organisasjon og deres arbeid på ulike fagområder. UNESCO ble dannet like etter andre verdenskrig, i 1945. Da møttes representanter fra 45 land i London for å etablere en organisasjon som kunne bidra til en varig fredskultur. UNESCO ble etablert i troen på at politiske og økonomiske avtaler ikke er nok for å skape varig fred. Fred må grunnes i menneskets moral og intellektuell solidaritet.

En helg ønsker Château de Versailles velkommen med musikk og fontener. Vi tar RER fra Paris til Versaille, og tar bena fatt for å oppleve det som i utgangspunktet ble bygget som en kongelig jaktresidens i 1624 av Louis 14., og som senere ble utgangspunktet for en av de mest kostbare og ekstravagante bygningsstrukturene i verden. Rundt 37 000 mål land ble ryddet for å gi plass til terrasser, gangveier, fontener, skulpturparker, og tusenvis av planter. Chateau de Versailles var sentrum for politisk makt i Frankrike fra 1682 da Louis 14. (solkongen) flyttet fra Paris, og frem til oktober 1789 da den kongelige familien ble tvunget til å flytte til hovedstaden ved begynnelsen av den franske revolusjon. I hagen kan vi også besøke Le Trianon, Le Petit Trianon og gården til Marie Antoinette (Le Hameau de la Reine). Ta med mat, drikke og utstyr til piknik, så spiser vi sammen i hagen!

Noen semestre besøker vi også OECD – organisasjonen for
økonomisk samarbeid og utvikling: OECD er en videreføring av OEEC (Organisation
for European Economic Co-operation), som ble opprettet i 1948 for å gjennomføre
Marshallhjelpen. OEEC ble erstattet av OECD i 1961, med USA og Canada som nye
medlemmer. OECD-kretsen består per juli 2018 av 36 land som kjennetegnes ved
velutviklet markedsøkonomi og demokrati samt et relativt høyt inntektsnivå.
Formålet for organisasjonen er stimulere økonomisk utvikling og verdenshandel.

Merk at det kan komme endringer i programmet fra semester til semester.