KA_logo_v2

Praktisk info om studieoppholdet i Barcelona

KULTURAKADEMIETS ANSATTE I BARCELONA

Håvard Enstad, senterleder, +34-679150754, enstadha@gmail.com

Thomas U. Peitersen, senterleder, thomaspeitersen@gmail.com

Mats Andreas Nielsen, foreleser, +47-95186413, mats@kulturakademiet.no

Det er fint om du gir disse numrene, mailadressene og de spanske numrene som du vil få av oss når du ankommer Barcelona til familien din hjemme, slik at de kan få tak i oss hvis det skulle være nødvendig.

KULTURAKADEMIETS HOVEDKONTOR

Sentraladministrasjonen, +4722438200, info@kulturakademiet.no

NLA HØGSKOLEN

Studiekonsulent ved NLA Høgskolen er Bjarte Søvde, 55540766, bjarte.sovde@nla.no

SEMINARI CONCILIAR DE BARCELONA

Undervisningen finner sted på Seminari i Carrer de la Diputació 231.

POST

Dersom du skal få tilsendt post, bruk adressen til senterleder Håvard. Sørg for at posten er behørig merket med ditt navn.

DEN NORSKE AMBASSADEN I SPANIA

Calle Caracas 25, 28010 Madrid; postadresse: Apartado de Correos 10391, 28080 Madrid, +34-914363840 (mandag-fredag kl. 10-13), emb.madrid@mfa.no

NØDNUMRE

Visa (for å sperre kort): +1-303 967 1096. Du kan også ringe banken din.

ANSAs og Trygg forsikrings døgnåpne alarmtelefon: +47-55171001

Sjømannskirkens døgnåpne beredskapstelefon: +47-95119181

Politi, ambulanse og brann: 112

Ambulanse: 061

Brann: 080

Det er fint om du lagrer aktuelle nødnumre på mobiltelefonen din.

KOMMUNIKASJONSPLATTFORM

Kulturakademiet benytter Mighty Networks som kommunikasjonsplattform. Appen kan lastes ned her.

HELSE OG LEGEVAKT I BARCELONA

Kontakt senterleder dersom det skulle oppstå noen helserelaterte problemer som du tenker at Kulturakademiet bør ha kjennskap til. Dette er spesielt viktig ved akutte skader. Senterlederen vil kunne hjelpe deg med å kontakte lege.

Det europeiske helsetrygdkortet ditt gir deg tilgang til tjenestene til det lokale helsevesenet. I de fleste tilfeller er dette gratis.

Må du til legevakten, det være seg for vanlig legetilsyn eller mer akutte situasjoner, kan du dra til CAP Manso, som er døgnåpen. Adresse er Carrer de Manso, 19, planta baixa, 08015 Barcelona, +34-935517283

Dersom du trenger å oppsøke et sykehus, kan du benytte deg av ett av disse:

Centre d’Urgències Perecamps, Avenida Drassanes 13-15, Raval, tlf. +34-934410600

Hospital Clinic, C/Villaroel 170, Eixample, +34-932275400

Hospital de Sant Pau, C/Sant Antoni Maria Claret 167, Eixample, +34-932919000

Ved ekstraordinære utgifter og bruk av tjenester som ikke er dekket av det europeiske helsetrygdkortet, bør du kontakte Tryg (ANSA) for å forhøre deg om de dekker utgiften. Må du legge ut for kostnader selv, er det svært viktig at du tar vare på kvitteringene slik at forsikringsselskapet ditt kan refundere disse utgiftene.

Ha alltid med deg reiseforsikringsdokumentet ditt, og husk å lagre nødnummeret til forsikringsselskapet på mobiltelefonen din.

POLITI OG SIKKERHET

Her er adressen til en politistasjon der du kan anmelde eventuelle tyverier:

Comisaria de Policia de Barcelona (Ciutat Vella), Carrer Nou de la Rambla, 76-80, +34-933062300. På spansk heter en anmeldelse denuncia.

DAGLIG SIKKERHET

Barcelona er en storby med alle de farer som hører med og enkelte mennesker uten gode hensikter. Ta derfor de forholdsreglene du kan for å ivareta din egen og andres daglige sikkerhet.

Som i alle storbyer er trafikken en trussel. Vær på vakt når du krysser gaten. Pass også på trafikken om natten.

Barcelona er stort sett en trygg by, med unntak av enkelte dårlige områder, men man bør allikevel ta sine strenge forholdsregler. For det første: Unngå de dårlige områdene som vårt personale vil informere deg om. Dersom du skal hjem til leiligheten på nattestid, etter at det er blitt mørkt, for eksempel fra et utested, er det veldig viktig at du ikke går alene. Det er spesielt viktig at jentene ikke går hjem alene, og det er fint om alle i gruppen kan ta et kollektivt ansvar for at alle skal komme seg trygt hjem. Husk å tenke litt på dette og planlegge hjemturen før du går ut på byen og før det eventuelt blir drukket alkohol. Ikke takk ja til tilbud fra fremmede om å følge deg hjem. Vær også skeptisk til tilbud om å bli kjørt eller fulgt hjem fra noen du bare kjenner litt og ikke vet om du kan stole på. Føler du deg utrygg, ta taxi hjem. Og ikke nøl med å kontakte senterleder Håvard/Andrew dersom du opplever situasjonen som utrygg og presset.

Hold alltid oppsyn med det du drikker når du er på et utested, slik at det ikke blir puttet noe i drinken din. Det er ikke tilrådelig å bli igjen alene ute på byen når de andre har gått hjem.

SIKKERHET

Kulturakademiet opererer med en beredskapsplan som iverksettes i tilfelle alvorlige hendelser på studiestedet. I en krisesituasjon skal alle studentene samles umiddelbart i leilighetene de bor i. Senterleder vil i en slik situasjon prøve å komme i kontakt med samtlige studenter. Det er derfor veldig viktig at du er tilgjengelig på telefon. Gi gjerne beskjed til senterleder om hvem som er i leiligheten og hvem som eventuelt mangler. Om noen av samboerne dine er savnet, er det fint om du via telefon kan hjelpe til med å forsøke å lokalisere dem. Følg situasjonen gjennom TV og Internett, og kontakt familie og foresatte så snart du er i trygghet og har gjort det du kan for å sikre andres trygghet.

Vi forutsetter at alle sjekker e-post daglig, helst både morgen og kveld, slik at vi er sikre på at hver og en får med seg viktig informasjon så fort som mulig.

Vi oppfordrer også alle studenter til å registrere seg på reiseregistring.no som ambassaden vil bruke for å kommunisere med norske statsborgere gjennom SMS/e-post/fasttelefon ved eventuelle kriser.

INFORMASJON TIL FAMILIE OG FORESATTE

Ved en krisesituasjon vil ambassaden etablere en alarmtelefon assistert av et kriseteam. Dette telefonnummeret blir kun etablert om krisen inntreffer, og det kan ta omlag én time å aktivere telefonnummeret. Telefonnummeret er 23952395 og er det nummeret familie og foresatte kan ringe for å få informasjon.

Telefonnummeret til UDs operasjonssenter, som er ansvarlig for norske ambassader i utlandet, er 23950000. Operasjonssenteret vil være best å kontakte da ansatte ved ambassaden i Spania mest sannsynlig vil være opptatt.

Ved en krise vil også Kulturakademiet snarest opprette et krise- og informasjonssenter som kan nås på telefon 22438200. Ansatte ved Kulturakademiet i Barcelona vil primært være opptatt med å håndtere situasjonen lokalt. For oppdatert informasjon er det derfor fint om du kan ringe 22438200 eller besøke følgende nettside som ikke er operativ nå, men som vil bli oppdatert kontinuerlig i en krisesituasjon: www.kulturakademiet.no/sikkerhet

VALUTA OG ØKONOMI

Spania bruker som kjent euro som valuta. Ha gjerne med nok euro hjemmefra til å klare deg noen dager. Når du er i Barcelona, er minibank den enkleste måten å skaffe seg euro på. Minibanker finner du nesten overalt, men husk at gebyrer kan påløpe, og også at noen kort har en sonebergensning, det kan derfor være lurt å forsikre seg om at kortet ditt kan brukes i utlandet.

TIPS: Det er ingen grunn til å trave rundt med lommene fulle av penger. Ta bare med deg pengene du trenger, og la kredittkortet om mulig ligge på et trygt sted hjemme i leiligheten. Selv i Barcelona er det lommetyver. Vær særlig oppmerksom på bussen, i metroen og andre steder der det kan være tett med folk. Vær også veldig på vakt når du tar ut penger fra minibank.

UTGIFTER UNDERVEIS

Før avreise med skal du normalt ha betalt administrasjonsgebyr, innkvartering, kursavgift, semesteravgift til høyskolen, forsikring og språkkurs. Informasjon om dette finner du på siden om kursavgift og studiestøtte. Det er viktig at du setter deg godt inn i, og følger nøye med på, hva du skal betale og registrere når - dette er du selv ansvarlig for. Og pass på å overholde akademias frister, de er ofte nådeløse.

Vi anbefaler alle studenter å gjøre en nøye vurdering av egen økonomi før oppholdet begynner. Dersom du ikke er forsiktig med forbruket ditt, kan det gå med en del penger. Husk at 20 kroner om dagen beløper seg til over 1 500 kr i løpet av hele oppholdet. En god regel er å bruke så lite penger som mulig til å begynne med og så heller kjøpe det du har lyst på etter hvert når du har orientert deg litt. Tenk også godt igjennom hvordan du ordner deg med mat og drikke, faste utgifter som det kan være lurt å holde lave. Det er lett å få dyre vaner i Barcelona.

UTFLUKTER

Dersom du skal være med på noen av helgeutfluktene eller gåturene, vil du få faktura for dette tilsendt et par uker før avreise. Inngangsbilletter og transport på de fleste utfluktene rundt omkring i Barcelona må du også som student dekke av egen lomme. En del av de kulturelle attraksjonene sørger vi for at dere får tilgang til enten gratis eller til redusert pris, men beregn noen ekstra euro i uken til dette.