KA_logo_v2

Praktisk informasjon om studieoppholdet i Paris

KULTURAKADEMIETS ANSATTE I PARIS

Ragnhild Sommer Tabet, senterleder. Kontaktperson for studenthenvendelser. +33-623812128, ragnhild@kulturakademiet.no

Ina Bjørbekk, studiekoordinator, kontaktperson for spørsmål om studentbolig og innkvartering samt øvrige studenthenvendelser. +33-630944367, ina@kulturakademiet.no

Anders Fjeld, foreleser, kontaktperson for spørsmål om exphil, exfac, idéhistorie. +33-666979922, anders@kulturakademiet.no

Andreas Kalsnes Modalsli, foreleser, kontaktperson for spørsmål om historie. +47-97688095, andreas@kulturakademiet.no

Det er fint om du gir denne kontaktinformasjonen til familien din hjemme, slik at de kan få tak i oss hvis det skulle være nødvendig.

KULTURAKADEMIETS HOVEDKONTOR

Sentraladministrasjonen, + 47-22438200, info@kulturakademiet.no

KULTURAKADEMIET I PARIS

15 rue des lions Saint Paul, 75004 Paris

NLA HØGSKOLEN

Studiekoordinator ved NLA Høgskolen er Bjarte Søvde, 55540766, bjarte.sovde@nla.no

HØGSKULEN I VOLDA

Sentralbord, +47-70075000

DEN NORSKE AMBASSADEN I PARIS

28 rue Bayard, 75008 Paris, +33-153670400, emb.paris@mfa.no

NØDNUMRE

ANSA, Trygg forsikrings døgnåpne alarmtelefon: +47-55171001

Gratis nødnummer: 112 (gjelder i hele Europa – uten retningsnummer, også fra norsk mobil)

Ambulanse i Frankrike (SAMU): 15 (uten retningsnummer, også fra norsk mobil)

Brannvesen i Frankrike (POMPIERS): 18 (uten retningsnummer, også fra norsk mobil)

Politiet i Frankrike: 17/112 (uten retningsnummer, også fra norsk mobil)

Urgences Dentaires : Hôpital Pitié Salpétrière, 0142161459

Urgences Œil : Hôpital Hôtel Dieu, 0142348356

Urgences ORL : Hôpital Lariboisière, 0149958068

Urgence Brulures : Hôpital Saint Louis, 0157276739

KOMMUNIKASJONSPLATTFORM

Kulturakademiet benytter Mighty Networks som kommunikasjonsplattform. Appen kan lastes ned her.

UNDERVISNING

Undervisningen foregår i Kulturakademiets lokaler som ligger sentralt i Le Marais, 15 rue des lions Saint Paul, 75004 Paris.

HELSE OG LEGEVAKT

Via ANSA studentforsikring har du tilgang til døgnåpen online legehjelp. Hit kan du henvende deg dersom du ønsker å snakke med en lege, men ikke trenger en fysisk undersøkelse, for eksempel dersom du trenger en legeerklæring.

Trenger du en fysisk legetime, har du et par alternativer å velge mellom. Det beste er å finne legetime via doctolib.fr, en applikasjon der du kan velge spesialitet, tid og sted.

Centre Municipal de Sante Bagnolet – 13 rue Sadi Carnot, 93170 Bagnolet
Mandag til fredag: kl. 8.30–19; lørdag: kl. 8.30–13
Médecine générale – 0156639100
Etter avtale eller drop-in om ledig; vanlig konsultasjon koster 25 euro.

Généraliste / norsktalende almennpraktiserende lege, dr. Jean-Luc VOURCH, 29 rue Danton, 99240 Malakoff, 0146560262

Généraliste et médicine d’urgence / norsktalende lege, allmennpraktiserende og akuttmedisin, dr. Mehdi-Noah AZI (for dr. Jean Luc FRITSCH fredager og lørdager fra kl. 12 til kl. 19) 17 place de l’Iris, 92400 Courbevoie (Paris La Défense), timebestilling 0147737312; mob. 0668602020

Dersom du må på sykehus, bør du raskest mulig ta kontakt med Tryg forsikring (ANSA). Ved ekstraordinære utgifter og bruk av tjenester som ikke er dekket av det europeiske helsetrygdkortet, vil forsikringen i mange tilfeller dekke utgiftene. Må du legge ut for kostnader knyttet til legebesøk eller medisiner, er det svært viktig at du tar vare på kvitteringene slik at forsikringsselskapet ditt kan refundere utgiftene.

Ha alltid med deg europeisk helsetrygdkort og forsikringsbevis, og husk å lagre nødnummeret til Tryg (ANSA) på mobiltelefonen din.

ANDRE PROBLEMER

Kom til oss så fort det lar seg gjøre dersom du har problemer eller noe du ønsker å ta opp med oss.

POLITI OG SIKKERHET

Eventuelle tyverier skal meldes til politistasjonen der hendelsen skjedde eller i nærheten av der du bor. For dere som bor i Bagnolet, er det Commisariat du 20eme, 3 rue Gatines, 75020 Paris.

En deklarasjon kan også gjøres digitalt.

De ansatte snakker ikke alltid like godt engelsk, så kontakt Ragnhild eller Ina ved behov for tolkehjelp.

DAGLIG SIKKERHET

Paris er en storby, ta derfor de forholdsreglene du kan for å ivareta din egen og andres daglige sikkerhet. Det viktigste tiltaket du kan gjøre for egen og andres sikkerhet, er å sørge for at ingen går alene hjem om natten.

Trafikken kan være kaotisk i Paris. Vær særlig på vakt når du krysser gaten og vær obs på sykkelstiene. Trafikanter respekterer ikke alltid lover og regler. Ikke forvent at biler stopper for deg, selv ikke på fotgjengerfelt.

KULTURAKADEMIETS BEREDSKAPSPLAN

Kulturakademiet opererer med en beredskapsplan som iverksettes i tilfelle alvorlige hendelser på studiestedet. I en krisesituasjon skal alle studentene samles umiddelbart i residensen de bor i. Senterleder vil i en slik situasjon prøve å komme i kontakt med samtlige studenter. Det er derfor veldig viktig at du er tilgjengelig på telefon. Gi gjerne beskjed til senterleder om hvem som er hjemme og hvem som eventuelt mangler. Om noen av samboerne dine er savnet, er det fint om du via telefon kan hjelpe til med å forsøke å lokalisere dem. Følg situasjonen gjennom TV og Internett, og kontakt familie og foresatte så snart du er i trygghet og har gjort det du kan for å sikre andres trygghet.

Vi forutsetter at alle sjekker e-post daglig, helst både morgen og kveld, slik at vi er sikre på at hver og en får med seg viktig informasjon så fort som mulig.

Vi oppfordrer også alle studenter til å registrere seg på reiseregistrering.no som ambassaden vil bruke for å kommunisere med norske statsborgere gjennom SMS/e-post/fasttelefon ved eventuelle kriser.

INFORMASJON TIL FAMILIE OG FORESATTE

Ved en krisesituasjon vil ambassaden etablere en alarmtelefon assistert av et kriseteam. Dette telefonnummeret blir kun etablert om krisen inntreffer, og det kan ta omlag én time å aktivere telefonnummeret. Telefonnummeret er +47-23952395. Det er dette nummeret familie og foresatte kan ringe for å få informasjon.

Telefonnummeret til UDs operasjonssenter, som er ansvarlig for norske ambassader i utlandet, er +47-23950000. Operasjonssenteret vil være best å kontakte da ansatte ved ambassaden i Frankrike mest sannsynlig vil være opptatt.

Ved en krise vil også Kulturakademiet snarest opprette et krise- og informasjonssenter som kan nås på telefon +47-22438200. Ansatte ved Kulturakademiet i Paris vil primært være opptatt med å håndtere situasjonen lokalt. For oppdatert informasjon er det derfor fint om du kan ringe +47-22438200 eller besøke følgende nettside som ikke er operativ nå, men som vil bli oppdatert kontinuerlig i en krisesituasjon: www.kulturakademiet.no/sikkerhet.

VALUTA OG ØKONOMI

Frankrike bruker som kjent euro som valuta. Ha gjerne med nok euro hjemmefra til å klare deg noen dager. Når du er i Paris, er minibank den enkleste måten å skaffe seg euro på. Minibanker finner du nesten overalt, men husk at gebyrer kan påløpe, og at noen kort har en sonebergensning. Det kan derfor være lurt å forsikre seg om at kortet ditt kan brukes i utlandet.

TIPS: Det er ingen grunn til å trave rundt med lommene fulle av penger. Ta bare med deg pengene du trenger, og la kredittkortet om mulig ligge på et trygt sted hjemme i leiligheten. Paris er ikke på noen som helst måte forskånet fra lommetyver. Vær særlig oppmerksom på bussen, i metroen og andre steder der det kan være tett med folk. Vær også veldig på vakt når du tar ut penger fra minibank. Det er ingen grunn til å ta ut penger i folkehavet ved de mest besøkte turistattraksjonene.

UTGIFTER UNDERVEIS

Før avreise med skal du normalt ha betalt administrasjonsgebyr, innkvartering, kursavgift, semesteravgift til høyskolen, forsikring og språkkurs. Informasjon om dette finner du på siden om kursavgift og studiestøtte. Det er viktig at du setter deg godt inn i, og følger nøye med på, hva du skal betale og registrere når - dette er du selv ansvarlig for. Og pass på å overholde akademias frister, de er ofte nådeløse.

Vi anbefaler alle studenter å gjøre en nøye vurdering av egen økonomi før oppholdet begynner. Dersom du ikke er forsiktig med forbruket ditt, kan det gå med en del penger. Husk at 20 kroner om dagen beløper seg til over 1 500 kr i løpet av hele oppholdet. En god regel er å bruke så lite penger som mulig til å begynne med, og heller kjøpe det du har lyst på etter hvert når du har orientert deg litt. Tenk også godt igjennom hvordan du ordner deg med mat og drikke, faste utgifter som det kan være lurt å holde lave. Det er lett å få dyre vaner i Paris.

Hvor mye penger du som student trenger i løpet av oppholdet, varierer stort fra person til person, men pass på at du har lagt til side litt ved avreise slik at du har nok til å klare deg gjennom de elleve ukene. Alt av løpende utgifter til mat, handling og kultur- og uteliv må du dekke selv, og de blir fort høye i en by som Paris. Paris er ikke i utgangspunktet hverken en veldig dyr eller veldig billig by, men det gjelder å kunne noen regler for ikke å plutselig finne deg ganske bunnskrapt. Noen områder og steder er en god del rimeligere enn andre, og turisttråkkene er sjeldent der du gjør de beste varpene. Her har imidlertid senterleder og forelesere mye å bidra med.

UTFLUKTER

Dersom du skal være med på noen av helgeutfluktene eller gåturen i høstferien, vil du få faktura for dette tilsendt et par uker før avreise. Inngangsbilletter og transport på de fleste utfluktene rundt omkring i Paris må du også som student dekke av egen lomme. En del av de historisk-kulturelle attraksjonene sørger vi for at dere får tilgang til enten gratis eller til redusert pris, men beregn noen ekstra euro i uken til dette.