KA_logo_v2

Aktiviteter og utflukter i Berlin

Hvert semester arrangeres et sosialt og et kulturelt program i tillegg til det faglige. Sentralt på det sosiale programmet står aktivitetene i velkomstuken, fellesmiddager og vinbarturer i løpet av semesteret, dessuten fast idrettsdag på tirsdager der vi normalt spiller fotball, alternativt løper sammen i en av parkene. På det kulturelle programmet står byvandringer, besøk i lokale museer, kortere dagsutflukter ut av Berlin til for eksempel Potsdam samt besøk hos forskjellige norske og internasjonale institusjoner og organisasjoner. Vi arrangerer også vinbarseminarer, der vi diskuterer forskjellige aktuelle temaer.

Det arrangeres to studieturer (helgeutflukter) hvert semester, der mulige reisemål er blant annet München, Praha, Köln og Wien.

Midt i semesteret får studentene en friuke, hvilket gir en mulighet til å se mer av Tyskland dersom man ønsker det. Kulturakademiet er en gåskole og et av semesterets høydepunkter er gåturen i Toscana som blir arrangert i ferieuken. Studenter fra alle Kulturakademiets studiesteder samles for å gå mellom Firenze (Gambassi Terme) og Siena langs Via Francigena, den gamle pilgrimsruten fra Canterbury til Roma. Studenter i Berlin kan også gå tur i Sächsische Schweiz.

Det varierer litt fra semester til semester hvilke utflukter vi arrangerer. Blant utfluktene kan du ofte finne disse:

KINDLZentrum für zeitgenössische Kunst: Siden 2016 har KINDL - Senter for samtidskunst vist skiftende utstillinger av internasjonal samtidskunst. KINDL-bygningskomplekset – et tidligere bryggeribygg fra 1930 – har mer enn 1600 kvadratmeter med utstillingsareal, som brukes til temautstillinger og soloprosjekter. Spesielt Kesselhaus (kjelehuset) med sine 20 meter under taket, byr på rom for spennende kunstinstallasjoner. I det tidligere bryggeriet, serverer nå «Café Babette» besøkende blant seks enorme bryggepanner i blankt kobber – som tatt rett ut av en Wes Anderson-film. Bryggerier var en gang det største i Europa, og kjent som «Palast Berliner Bierkultur».

Neue Nationalgallerie: Det nyoppussede Neue Nationalgallerie, «det 20.århundrets galleri», viser kunst fra 1900-tallet. Museet var det siste verket til den internasjonalt anerkjente arkitekten Ludwig Mies van der Rohe, og ble åpnet i 1968. Med museets øvre sal i glass fullførte han sin mangeårige visjon om flytende, åpne rom. Med sitt ståltak og minimalistiske formspråk, regnes bygget som et ikon for modernismen. Opprinnelige lå bygget i utkanten av det som da var Vest-Berlin, men lå etter gjenforeningen midt i sentrum av byen. Galleriet utgjør i dag det såkalte Kulturforum på Potsdamer Platz, sammen med statsbiblioteket, kammermusikkhallen, Philharmonie, Gemäldegallerie, Kunstgewerbemuseum mm. I galleriets øvre sal vises gjerne separatutstillinger med kunstnere som Alexander Calder eller Gerhard Richter, mens underetasjen rommer en enorm samling moderne kunst.

Boros Foundation: Boros-samlingen er en privat samling samtidskunst med verker av internasjonale kunstnere fra 1990 til i dag. Skiftende deler av samlingen til Karen og Christian Boros utstilles for publikum over de 3000 kvadratmeterne i den tidligere riksbanebunkeren i Friedrichstraße 1, som også rommer parets takleilighet. Guidet tour i bunkeren må forhåndsbookes.

Tempelhofer Feld: Den gamle flyplassen er, med sine 386 hektar, verdens største grøntområde i en by. Mellom soloppgang og solnedgang kan man løpe, sykle, skate, vindskate, grille, gå på slack line, spise is, spille fotball eller bare ligge i gresset mellom de gamle rullebanene. Parken har en lang militær historie som paradeplass, Berlins første fotballklubb BFC Frankfurt spilte sine hjemmekamper her, og ble et viktig symbol med sin Luftbrücke under Berlinblokkaden i 1948/49. Siden 2010 har feltet fungert som rekreasjonssted for Berlinerne, en utbygging langs kanten ble nedstemt i en folkeavstemning i 2014, men hvem vet hva framtiden vil bringe.

Gallerier for samtidskunst: Kunstnere fra hele verden har etter andre verdenskrig vært med på å etablere Berlin som en av verdens viktigste byer for moderne kunst. Ut fra impulser fra andre kunstarter, som musikk og litteratur, og under innflytelse fra et rikt intellektuelt miljø utviklet det kreative Berlin seg til en ledende kunstscene. Særlig 60-. 80-, og 90-tallet (hhv. abstrakt ekspresjonisme, nyekspresjonisme og såkalt internasjonal samtidskunst) har vært viktige perioder i utviklingen av Berlin som kunstby. Fra 1990-tallet dukket det opp gallerier som fremdeles er aktuelle. Vi besøker noen av de viktigste galleriene som Max Hetzler, Nordenhake og Neugerriemschneider.

Schloss Sanssouci: Rett utenfor Berlin i Potsdam ligger Sanssouci som var sommerpalasset til Fredrik den stor. Slottet har et fantastisk parkanlegg og ligger i en spennende by. Perfekt mål for en halvdagsutflukt.

Museumsinsel: I Berlins Mitte besøker vi Museumsinsel, museumsøya, med sine til sammen fem museer. På utflukten vår tar vi dere med til Pergamon-museet for antikk kunst og Altes Museum med dets utstilling av romersk og gresk kunst og objekter. Det vil også være mulig å besøke Neues Museum med egyptiske og etruskiske arkeologiske objekter, Alte Nationalgalerie med 1800-tallsmalerier og Bode Museum med kunst fra bysantinsk periode til 1800.

Käthe Kollwitz Museum og Litteraturhaus: Käthe Kollwitz var en de viktigste tyske kunstnerne i det forrige århundret med sterkt emosjonelt ladede arbeider både innenfor naturalismen og ekspresjonismen. Vi besøker museet hennes og Litteraturhaus som ligger ved siden av hverandre i Kurfürstendamm.

Vandring i Grunewald: Vest i Berlin ligger Grunewald som er 4500 hektar skog. Vi besøker Jagdschloss Grunewald fra midten av 1500-tallet, går en tur i skogen og utforsker de fantastiske boligområdene rett ved som har talt blant andre Ingeborg Bachmann, Max Planck, Walter Benjamin og Engelbert Humperdinck blant sine beboere.

Andre mulige utflukter går til Sachsenhausen konsentrasjonsleir, Stasi-fengselet, sykkeltur langs muren, botanisk hage, padling i kanalen, Funkhaus, Staatsbibliothek, Gemäldegallerie, Jüdisches Museum, Beelitz Heilstätten, Berliner Unterwelten.