KA_logo_v2

Berlin: om oppholdet

Aktiviteter og utflukter i Berlin

Hvert semester arrangeres et sosialt og et kulturelt program i tillegg til det faglige. Sentralt på det sosiale programmet står aktivitetene i velkomstuken, fellesmiddager og vinbarturer i løpet av semesteret, dessuten fast idrettsdag på tirsdager der vi normalt spiller fotball, alternativt løper sammen i en av parkene. På det kulturelle programmet står byvandringer, besøk i lokale museer, kortere dagsutflukter ut av Berlin til for eksempel Potsdam samt besøk hos forskjellige norske og internasjonale institusjoner og organisasjoner. Vi arrangerer også vinbarseminarer, der vi diskuterer forskjellige aktuelle temaer.

Midt i semesteret får studentene en friuke, hvilket gir en mulighet til å se mer av Tyskland dersom en ønsker det. I ferieuken arrangerer Kulturakademiet også en tredagers gåtur i Toscana, langs Via Francigena, den gamle pilgrimsruten fra Canterbury til Roma, der man kan møte studenter fra Roma, Barcelona, Paris og Cambridge. Om høsten går vi fra Firenze til Siena, og om våren går vi normalt fra Siena og sørover gjennom Val d'Orcia.

Utfluktsprogram

Det varierer litt fra semester til semester hvilke utflukter vi arrangerer. Blant utfluktene kan du ofte finne disse:

Riksdagen: Vi besøker den tyske parlamentsbygningen med Norman Fosters glasskuppel fra 1999. Vi titter inn i forbundsdagen, og ser ellers på den rikt utsmykkede bygningen. Er man minst seks personer kan man bestille en guidet tur på norsk. Inngang i riksdagen krever legitimasjon i form av pass.

Gallerier for samtidskunst: Kunstnere fra hele verden har etter andre verdenskrig vært med på å etablere Berlin som en av verdens viktigste byer for moderne kunst. Ut fra impulser fra andre kunstarter, som musikk og litteratur, og under innflytelse fra et rikt intellektuelt miljø utviklet det kreative Berlin seg til en ledende kunstscene. Særlig 60-. 80-, og 90-tallet (hhv. abstrakt ekspresjonisme, nyekspresjonisme og såkalt internasjonal samtidskunst) har vært viktige perioder i utviklingen av Berlin som kunstby. Fra 1990-tallet dukket det opp gallerier som fremdeles er aktuelle. Vi besøker noen av de viktigste galleriene som Max Hetzler, Nordenhake og Neugerriemschneider.

Schloss Sanssouci: Rett utenfor Berlin i Potsdam ligger Sanssouci som var sommerpalasset til Fredrik den stor. Slottet har et fantastisk parkanlegg og ligger i en spennende by. Perfekt mål for en halvdagsutflukt.

Museumsinsel: I Berlins Mitte besøker vi Museumsinsel, museumsøya, med sine til sammen fem museer. På utflukten vår tar vi dere med til Pergamon-museet for antikk kunst og Altes Museum med dets utstilling av romersk og gresk kunst og objekter. Det vil også være mulig å besøke Neues Museum med egyptiske og etruskiske arkeologiske objekter, Alte Nationalgalerie med 1800-tallsmalerier og Bode Museum med kunst fra bysantinsk periode til 1800.

Berlin Unterwelten: Vi drar på utflukt under Berlin der Hitler igangsatte byggingen av gigantiske bunkere i 1940. I dag er det mulig å gå ned i disse og å bli vist rundt mellom 24. april og 31. oktober.

Käthe Kollwitz Museum og Litteraturhaus: Käthe Kollwitz var en de viktigste tyske kunstnerne i det forrige århundret med sterkt emosjonelt ladede arbeider både innenfor naturalismen og ekspresjonismen. Vi besøker museet hennes og Litteraturhaus som ligger ved siden av hverandre i Kurfürstendamm.

Vandring i Grunewald: Vest i Berlin ligger Grunewald som er 4500 hektar skog. Vi besøker Jagdschloss Grunewald fra midten av 1500-tallet, går en tur i skogen og utforsker de fantastiske boligområdene rett ved som har talt blant andre Ingeborg Bachmann, Max Planck, Walter Benjamin og Engelbert Humperdinck blant sine beboere.