Hvert semester arrangeres et sosialt og et kulturelt program i tillegg til det faglige. Sentralt på det sosiale programmet står aktivitetene i velkomstuken, fellesmiddager og vinbarturer i løpet av semesteret, dessuten fast idrettsdag på tirsdager der vi normalt spiller fotball, alternativt løper sammen i en av parkene. På det kulturelle programmet står byvandringer, besøk i lokale museer, kortere dagsutflukter ut av Roma til f.eks. Ostia Antica, Anzio og Tivoli samt besøk hos forskjellige norske og internasjonale institusjoner og organisasjoner. Vi arrangerer også vinbarseminarer, der vi diskuterer forskjellige aktuelle temaer, og utflukter av typen "Templer og fotball", der vi først besøker og snakker litt om Herkules- og Portunus-templene i Forum Boarium tvers over elven for skolen, før vi spiller fotball på Circus Maximus, den gamle hippodromen som vi bruker som fotballbane.
Mange av kunst- og kulturhistoriens fremste severdigheter befinner seg ute i gatene i Roma, slik som Colosseum, Forum Romanum, alle kirkene, Bernini-skulpturene på piazzaene og Englebroen. Noe av det fineste ved å bo i Roma, er nettopp det å kunne bevege seg gatelangs og på piazzaene, å sirkle mellom Piazza Navona, Pantheon, Trevi-fontenen, Piazza del Popolo, Spansketrappen, Campo dei Fiori og Trastevere, og alt dette kan oppleves samtidig som du skaffer deg en is på en av Romas mange gelateriaer eller med en kaffe eller aperitivo på en av piazzaens barer.
Midt i semesteret får studentene en friuke, hvilket gir en mulighet til å se mer av Italia dersom en ønsker det. Dette er en gyllen anledning til for eksempel å besøke Amalfi-kysten, Toscana, Sicilia eller Sardinia. I ferieuken arrangerer Kulturakademiet også en tredagers gåtur i Toscana, langs Via Francigena, den gamle pilgrimsruten fra Canterbury til Roma, der man kan møte studenter fra Barcelona, Berlin, Paris og Cambridge. Om høsten går vi fra Firenze til Siena, og om våren går vi normalt fra Siena og sørover gjennom Val d'Orcia.
Utflukter i Roma
Her finner du en oversikt over steder vi planlegger å besøke i løpet av høstsemesteret. Tanken bak utfluktsprogrammet er å gi dere en innføring i hva Roma både har vært, men også er. Derfor forsøker vi å starte i den eldste antikken, og avslutter med det moderne Roma.
Våren 2023 går helgeutfluktene til Milano og Napoli. I tillegg gjennomfører vi en rekke dagsutflukter gjennom semesteret.
Forum Romanum og Palatin: I løpet av vår første uke i Roma tar vi turen til Forum Romanum og Palatin. Dette området var sentrum for det antikke Roma, her foregikk all handel, her lå deres templer, og ikke minst de etterhvert gigantiske keiserpalassene.
Peterskirken og Borgo: I velkomstuken tar vi turen til sentrum av pavenes Roma. Vi starter med Peterskirken og forsøker å forstå hvilken mytologisk propaganda og maktstruktur som ligger til grunn for dette enorme byggverket. Deretter tar vi turen gjennom det området som engang ble kalt Borgo, bort til Castel Sant'Angelo.
Basilica San Clemente: Å besøke denne kirken er en lagvis vandring ned i Romas historie. Vi starter på dagens gateplan i en kirke fra 1200-tallet, så går vi trappene ned til kirken denne er bygget oppå, fra 300-tallet, for deretter å bevege oss enda et plan, og enda noen hundre år ned i historien, i en domus fra 100-tallet, som også skal ha huset de første kristne og ikke minst, et Mithras-alter.
Palazzo Barberini: Vi besøker et av Romas aller nydeligste museer, med en fantastisk samling, og spennende kontemporære utstillinger. Dette galleriet er imidlertid ikke er så voldsomt besøkt som mange andre attraksjoner i byen.
Galleria Borghese: Romas kanskje vakreste museum og en helt unik samling av kunst i én av Romas store parker.
Kapitol og de kapitolinske museene: Dette er en vandring over Kapitol-høyden i et forsøk på å forstå det politiske Roma, helt fra antikken og frem til i dag, hvordan denne byen er konstruert på myten om seg selv. Vi avslutter med et besøk i de rikholdige kunstsamlingene de kapitolinske museene huser.
Testaccio og Garbatella: En annen side av Roma.
Palazzo Braschi: Museo di Roma (Romas museum), som dekker byens historie fra middelalderen og frem til 1800-tallet.
Ostia Antica og Stella Polare: Vi kombinerer kunnskap og hygge, kultur og avslapning. Vi tar en elektriske toglinjen utover mot Ostia, Romas gamle havneby. Første stopp er Ostia Antica, det utgravde område der havnebyen lå i antikken. Etter en rundtur her fortsetter de som vil videre ut med toget til stranden som heter Stella Polare og tilbringer ettermiddagen her.
Maxxi/Macro: en tur på et av Romas museer for moderne kunst.
Finner vi tid, og har dere lyst, er dette også mulige utflukter:
Via Appia og Catacombe di San Callisto: Vi vandrer ut på det som en gang var den romerske landsbygden, der kjerrene som fraktet vin inn til byen trillet. Vi vandrer ut over den appiske vei, og tar turen innom katakombene der romerne begravde sine døde i ganger under jorden. På vei tilbake rusler vi gjennom den store Parco della Caffarella.
Tivoli og Villa Adriana: Vi tar bussen ut til byen Tivoli hvor vi besøker Villa Adriana, det gigantiske område keiser Hadrian i sin tid fikk anlagt, som idag er delvis utgravd. Deretter drar vi opp i Tivoli by hvor vi spiser lunch og besøker Villa d'Este med sine fantastiske haver og fontener.
Pigneto: Vi tar turen ut i et område som er ganske annerledes en Centro Storico. Uttrykket sier at Roma ble ikke bygget på en dag, men det er imidlertid noe du kan få følelsen av her.