KA_logo_v2

Praktisk informasjon om studieoppholdet i Berlin

KULTURAKADEMIETS ANSATTE I BERLIN

Gina Tandberg, senterleder i Berlin, +49-(0)15202176083, ginartandberg@gmail.com

Eirik Høyer Leivestad, foreleser, +47-91576153, eirik.leivestad@gmail.com

Det er fint om du gir denne kontaktinformasjonen til familien din hjemme, slik at de kan få tak i oss hvis det skulle være nødvendig.

KULTURAKADEMIETS HOVEDKONTOR

Sentraladministrasjonen, + 47-22438200, info@kulturakademiet.no

GLS CAMPUS

Her er adressen til GLS Campus, Kulturakademiets campus i Berlin: GLS Campus, Kastanienallee 82, 10435 Berlin

Dersom du skal få tilsendt POST, er det best å bruke adressen til leiligheten. Sørg for at posten er behørig merket med ditt navn og at du har angitt adressen din på postkassen. Pakker og særlig verdifulle pakker bør imidlertid sendes med et privat transportselskap. Vi anbefaler DHL eller lignende.

NLA HØGSKOLEN

Studiekoordinator ved NLA Høgskolen er Bjarte Søvde, +47-55540766, bjarte.sovde@nla.no

DEN NORSKE AMBASSADEN I BERLIN

Königlich Norwegische Botschaft, Rauchstr. 1, 10787 Berlin, +49-030-505058600, emb.berlin@mfa.no, mandag-fredag kl. 9–12 (konsulærarbeid)

NØDNUMRE

Ambassadens nødnummer utenom åpningstid: +0049-030 50 50 58 600

Visa (for å sperre kort): 001-303 967 1096. Du kan også ringe banken din.

Mastercard (for å sperre kort): 001-636 722 7111. Du kan også ringe banken din.

Politi: 110. Ambulanse og brann: 112

ANSAs og Trygg forsikrings døgnåpne alarmtelefon: +47-55171001

Sjømannskirkens døgnåpne beredskapstelefon: +47-95119181

Du må gjerne lagre aktuelle nødnumre på mobiltelefonen din.

KOMMUNIKASJONSPLATTFORM

Kulturakademiet benytter Mighty Networks som kommunikasjonsplattform. Appen kan lastes ned her.

HELSE OG LEGEVAKT I BERLIN

Vi vil anbefale å ta det litt rolig den første tiden i Berlin for å akklimatisere deg. Alle de nye inntrykkene kan være en påkjenning for kroppen. Vær derfor nøye med å få nok søvn og å få i deg nok væske og mat. Etter hvert vil du kanskje få uante krefter.

Det europeiske helsetrygdkortet gir deg tilgang til tjenestene til det lokale helsevesenet. I de fleste tilfeller er dette gratis. Dersom du trenger medisinsk assistanse som ikke umiddelbart kan anses som dekket av den norske helsetrygden, er det viktig at du kontakter forsikringsselskapet ditt og får godkjent utgiftene som påløper i forkant. Må du legge ut for legekostnaden, er det svært viktig at du tar vare på kvitteringene slik at forsikringsselskapet ditt kan refundere utgiftene. Ha alltid med deg reiseforsikringsdokument, og husk å lagre nødnummeret til forsikringsselskapet.

ANSA har døgnåpen online legehjelp inkludert i medlemskapet. Ta kontakt på +47 55 17 90 09.

Dersom du trenger hjelp av vanlig lege, kan du gå til en hvilken som helst Hausarzt eller Allgemeinmediziner i Berlin. Med Helfokortet er du dekket av gesetzliche Versicherung, men du må fylle ut papirer. Da betaler du som regel ingenting. Har du privat forsikring, eller ønsker å betale selv, vil du som regel få time raskere. Vi kan anbefale dette legesenteret som ikke ligger så langt fra skolen. Hit kan du komme med akutte problemer uten time mandag-torsdag 7-18 og fredag 7-13 (ta med pass og Helfokort / forsikringspapirer). Men du må regne med ventetid. Senteret ligger i Stargader straße 69, 15 min gåavstand fra GLS.

Ellers kan du på Google maps finner du lege i nærheten av deg. Legene i Berlin snakker bra engelsk. På https://www.jameda.de/ kan du lese vurderinger, samt booke timer online. Det samme gjelder for tannlege og gynekolog. Om du trenger å gå til tannlegen, anbefaler vi norsktalende Herr Kretschmar i Prenzlauer Berg. OBS! På mange sentre kan man booke time online, men her kan den neste ledige timen være uker eller måneder fram i tid, så det er bedre å ringe eller trappe opp direkte i Sprechstunden, da leger er forpliktet til å hjelpe de som trenger det. Ta alltid med deg pass og det europeiske helseforsikringskortet, samt andre helseforsikringsbevis du måtte ha.

Dersom du trenger akutt hjelp, eller vanlige leger har stengt, drar du rett til døgnåpen legevakt (Notaufnahme eller Rettungsstelle på tysk). Her er ingen forhåndsregistrering nødvendig. Du må imidlertid belage deg på flere timers ventetid, alt uavhengig av hvor alvorlig skaden er. Ta alltid med pass og det europeiske reiseforsikringskortet. Ved akutte skader, ta også kontakt med senterleder umiddelbart.

Her er adressen til legevaktene i den delen av Berlin hvor skolen og leilighetene ligger:

Charité Universitätsmedizin Berlin, Chariteplatz 1, 10117 Berlin, +49-3045050

Vivantes Klinikum Friedrichshain, Landsberger Allee 49, 10249 Berlin, +49-30130230

Park Klinik Weißensee, Schönstraße 80, 13086 Berlin, +49-3096283330

Les mer om helsetjenester her.

POLITI OG SIKKERHET

Her er adressen til politistasjonen som ligger nærmest skolen, der du kan anmelde eventuelle tyverier eller få annen assistanse:

Polizeidirektion 1 Abschnitt 15, Eberswalder Strasse 6-9, 10437 Berlin, +49-304664115701

Kontakt senterleder Gina ved behov for hjelp.

DAGLIG SIKKERHET

Berlin oppleves som en trygg by, både på dagtid og nattestid. Det er imidlertid viktig aldri å glemme at det allikevel er en storby med alle de farer som hører med og enkelte mennesker uten gode hensikter. Ta derfor de forholdsreglene du kan for å ivareta din egen og andres daglige sikkerhet.

Trafikken kan være en trussel. Vær særlig på vakt når du krysser gaten. Pass også på trafikken om natten.

Berlin er stort sett en trygg by, men man bør allikevel ta sine forholdsregler. Dersom du skal hjem til leiligheten på nattestid, etter at det er blitt mørkt, for eksempel fra et utested, er det veldig viktig at du ikke går alene. Det er spesielt viktig at jentene ikke går hjem alene, og det er fint om alle i gruppen kan ta et kollektivt ansvar for at alle skal komme seg trygt hjem. Husk å tenke litt på dette og planlegge hjemturen før du går ut på byen og før det eventuelt blir drukket alkohol. Ikke takk ja til tilbud fra fremmede om å følge deg hjem. Vær også skeptisk til tilbud om å bli kjørt eller fulgt hjem fra noen du bare kjenner litt og ikke vet om du kan stole på. Føler du deg utrygg, ta taxi hjem. Og ikke nøl med å kontakte senterleder dersom du opplever situasjonen som utrygg og presset.

SIKKERHET

Kulturakademiet opererer med en beredskapsplan som iverksettes i tilfelle alvorlige hendelser på studiestedet. I en krisesituasjon skal alle studentene samles umiddelbart i leilighetene de bor i. Senterleder vil i en slik situasjon prøve å komme i kontakt med samtlige studenter. Det er derfor veldig viktig at du er tilgjengelig på telefon. Gi gjerne beskjed til senterleder om hvem som er i leiligheten og hvem som eventuelt mangler. Om noen av samboerne dine er savnet, er det fint om du via telefon kan hjelpe til med å forsøke å lokalisere dem. Følg situasjonen gjennom TV og Internett, og kontakt familie og foresatte så snart du er i trygghet og har gjort det du kan for å sikre andres trygghet.

Vi forutsetter at alle sjekker e-post daglig, helst både morgen og kveld, slik at vi er sikre på at hver og en får med seg viktig informasjon så fort som mulig.

Vi oppfordrer også alle studenter til å registrere seg på reiseregistrering.no som ambassaden vil bruke for å kommunisere med norske statsborgere gjennom SMS/e-post/fasttelefon ved eventuelle kriser.

INFORMASJON TIL FAMILIE OG FORESATTE

Ved en krisesituasjon vil ambassaden etablere en alarmtelefon assistert av et kriseteam. Dette telefonnummeret blir kun etablert om krisen inntreffer, og det kan ta omlag én time å aktivere telefonnummeret. Telefonnummeret er +47 23 95 23 95 og er det nummeret familie og foresatte kan ringe for å få informasjon.

Telefonnummeret til UDs operasjonssenter, som er ansvarlig for norske ambassader i utlandet, er +47 23 95 00 00. Operasjonssenteret vil være best å kontakte da ansatte ved ambassaden i Tyskland mest sannsynlig vil være opptatt.

Ved en krise vil også Kulturakademiet snarest opprette et krise- og informasjonssenter som kan nås på telefon +47 22438200. Ansatte ved Kulturakademiet i Berlin vil primært være opptatt med å håndtere situasjonen lokalt. For oppdatert informasjon er det derfor fint om du kan ringe +47 22438200 eller besøke følgende nettside som ikke er operativ nå, men som vil bli oppdatert kontinuerlig i en krisesituasjon: www.kulturakademiet.no/sikkerhet

VALUTA OG ØKONOMI

Tyskland bruker som kjent euro som valuta. Ha gjerne med nok euro hjemmefra til å klare deg noen dager. Når du er i Berlin, er minibank den enkleste måten å skaffe seg euro på. Minibanker finner du nesten overalt, men husk at gebyrer kan påløpe, og også at noen kort har en sonebergensning, det kan derfor være lurt å forsikre seg om at kortet ditt kan brukes i utlandet.

Ikke alle steder i Berlin tar betalingskort, så ha alltid med litt cash.

TIPS: Det er imidlertid ingen grunn til å trave rundt med lommene fulle av penger. Ta bare med deg pengene du trenger, og la kredittkortet om mulig ligge på et trygt sted hjemme i leiligheten. Selv i Berlin er det lommetyver. Vær særlig oppmerksom på bussen, i metroen og andre steder der det kan være tett med folk. Vær også på vakt når du tar ut penger fra minibank.

UTGIFTER UNDERVEIS

Før avreise med skal du normalt ha betalt administrasjonsgebyr, innkvartering, kursavgift, semesteravgift til høyskolen, forsikring og språkkurs. Informasjon om dette finner du på siden om kursavgift og studiestøtte. Det er viktig at du setter deg godt inn i og følger nøye med på hva du skal betale og registrere når, du selv er ansvarlige for at mye her. Pass på å overholde akademias frister, de er ofte nådeløse.

Vi anbefaler alle studenter å gjøre en nøye vurdering av egen økonomi før oppholdet begynner. Dersom du ikke er forsiktig med forbruket ditt, kan det gå med en del penger. Husk at 20 kroner om dagen beløper seg til over 1 500 kr i løpet av hele oppholdet. En god regel er å bruke så lite penger som mulig til å begynne med og så heller kjøpe det du har lyst på etter hvert når du har orientert deg litt. Tenk også godt igjennom hvordan du ordner deg med mat og drikke, faste utgifter som det kan være lurt å holde lave. Det er lett å få dyre vaner i Berlin.

Hvor mye penger du som student trenger i løpet av oppholdet varierer stort fra person til person, men pass på at du har lagt til side litt ved avreise slik at du har nok til å klare deg gjennom de elleve ukene. Alt av løpende utgifter til mat, handling og kultur- og uteliv må du dekke selv, og de blir fort høye i en by som Berlin. Byen er ikke i utgangspunktet verken veldig dyr eller veldig billig, men det gjelder å kunne noen regler for ikke å plutselig finne deg ganske bunnskrapt. Her har imidlertid senterleder og forelesere mye å bidra med.

UTFLUKTER

Dersom du skal være med på noen av helgeutfluktene eller gåturen i høstferien, vil du få faktura for dette tilsendt et par uker før avreise. Inngangsbilletter og transport på de fleste utfluktene rundt omkring i Berlin må du også som student dekke av egen lomme. En del av de historisk-kulturelle attraksjonene sørger vi for at dere får tilgang til enten gratis eller til redusert pris, men beregn noen ekstra euro i uken til dette.