KA_logo_v2

Praktisk informasjon om studieoppholdet i Roma

KULTURAKADEMIETS ANSATTE I ROMA

Ida Frette, senterleder. Kontaktperson for studenthenvendelser. +39-3519781543, ida@kulturakademiet.no

Tiril Østby, studiekoordinator. Kontaktperson for spørsmål om studentbolig og innkvartering samt øvrige studenthenvendelser. Kontaktinfo oppdateres ila. juli.

Sigrid Albert Rikheim, foreleser. Kontaktperson for spørsmål om exphil, exfac, idéhistorie og historie. +47-90992589, sigrid@kulturakademiet.no

Victoria Tømmeraas Berg, foreleser. +47-48159413, victoria@kulturakademiet.no

Vigdis Evang, foreleser. vigdis.evang@gmail.com

Andreas Kalsnes Modalsli, foreleser, +47-97688095, amodalsli@gmail.com (i permisjon høsten 2024)

Det er fint om du gir denne kontaktinformasjonen til familien din hjemme, slik at de kan få tak i oss hvis det skulle være nødvendig.

KULTURAKADEMIETS HOVEDKONTOR

Sentraladministrasjonen, +47-22438200, info@kulturakademiet.no

KULTURAKADEMIETS KONTOR I ROMA

Via di San Francesco di Sales 81a, Roma

DEN NORSKE AMBASSADEN I ROMA

Via delle Terme Deciane 7, 00153 Roma; +39-0645238100; +47-23952900; emb.rome@mfa.no

Åpningstider: 10.30–12.30 unntatt lørdag, søndag og onsdag (stengt)

NØDNUMRE

Ambassadens nødnummer utenom åpningstid: +39-3929094788

ANSAs og Trygg forsikrings døgnåpne alarmtelefon: +47-55171001

Sjømannskirkens døgnåpne beredskapstelefon: +47-95119181

Sjømannsprest for Italia (Sverre Tofte): +47-91849802

Nasjonalt nødnummer i Italia: 112

Politi: 113

Brann: 115

Ambulanse: 118

Du må gjerne lagre aktuelle nødnumre på mobiltelefonen din.

KOMMUNIKASJONSPLATTFORM

Kulturakademiet benytter Mighty Networks som kommunikasjonsplattform. Appen kan lastes ned her.

UNDERVISNING

Undervisningen foregår på Casa Internazionale delle Donne i Trastevere, adresse er Via della Lungara 19 eller på Casa Santa Francesca Romana a Ponte Rotto i Via dei Vascellari 61.

HELSE OG LEGEVAKT I ROMA

Via ANSA studentforsikring har du tilgang til døgnåpen online legehjelp. Hit kan du henvende deg dersom du ønsker å snakke med en lege, men ikke trenger en fysisk undersøkelse, for eksempel dersom du trenger en legeerklæring. Du kan også kontakte fastlegen din for en online-konsultasjon.

Trenger du en fysisk legetime, har du et par alternativer å velge mellom. Du kan kontakte Hildegunn Røer, en norsk lege i Roma, eller henvende deg direkte til en av legevaktene i byen. Se under for kontaktinformasjonen til dr. Røer. For å finne din nærmeste legevakt kan du Google "Guardia medica Roma". Det finnes legevakt for turister og utlendinger i Via Emilio Morosino 30 i Trastevere og i Via Antonio Canova 19, like ved Piazza del Popolo. Her snakker de engelsk.

Det europeiske helsetrygdkortet ditt gir deg tilgang til tjenestene til det lokale helsevesenet, inkludert legevakt. I de fleste tilfeller er dette gratis. Hjemmebesøk av, eller konsultasjon hos, skandinavisk lege vil typisk ligge på en pris rundt 1000–2000 kr.

Norsk lege i Roma: dr. Hildegunn Røer, Via del Babuino, +39-330855288, doctor.roeritaly@gmail.com

Dersom du må på sykehus, bør du raskest mulig ta kontakt med Tryg forsikring (ANSA). Ved ekstraordinære utgifter og bruk av tjenester som ikke er dekket av det europeiske helsetrygdkortet vil forsikringen i mange tilfeller dekke utgiftene. Må du legge ut for kostnader knyttet til legebesøk eller medisiner, er det svært viktig at du tar vare på kvitteringene slik at forsikringsselskapet ditt kan refundere utgiftene.

Ha alltid med deg europeisk helsetrygdkort og forsikringsbevis og husk å lagre nødnummeret til Tryg (ANSA) på mobiltelefonen din.

Les mer om helsetjenester her.

DAGLIG SIKKERHET

Roma er en storby med alle de farer som hører med og enkelte mennesker uten gode hensikter. Ta derfor de forholdsreglene du kan for å ivareta din egen og andres daglige sikkerhet.

Som i alle storbyer er trafikken en trussel. Vær på vakt når du krysser gaten. Pass også på trafikken om natten.

Roma er stort sett en trygg by, med unntak av enkelte dårlige områder, men man bør allikevel ta sine strenge forholdsregler. Dersom du skal hjem til leiligheten på nattestid, etter at det er blitt mørkt, for eksempel fra et utested, er det veldig viktig at du ikke går alene. Det er spesielt viktig at jentene ikke går hjem alene, og det er fint om alle i gruppen kan ta et kollektivt ansvar for at alle skal komme seg trygt hjem. Husk å tenke litt på dette og planlegge hjemturen før du går ut på byen og før det eventuelt blir drukket alkohol. Ikke takk ja til tilbud fra fremmede om å følge deg hjem. Vær også skeptisk til tilbud om å bli kjørt eller fulgt hjem fra noen du bare kjenner litt og ikke vet om du kan stole på. Føler du deg utrygg, ta taxi hjem. Og ikke nøl med å kontakte senterleder dersom du opplever situasjonen som utrygg og presset.

Hold alltid oppsyn med det du drikker når du er på et utested, slik at det ikke blir puttet noe i drinken din. Det er ikke tilrådelig å bli igjen alene ute på byen når de andre har gått hjem.

SIKKERHET

Kulturakademiet opererer med en beredskapsplan som iverksettes i tilfelle alvorlige hendelser på studiestedet. I en krisesituasjon skal alle studentene samles umiddelbart i leilighetene de bor i. Senterleder vil i en slik situasjon prøve å komme i kontakt med samtlige studenter. Det er derfor veldig viktig at du er tilgjengelig på telefon. Gi gjerne beskjed til senterleder om hvem som er i leiligheten og hvem som eventuelt mangler. Om noen av samboerne dine er savnet, er det fint om du via telefon kan hjelpe til med å forsøke å lokalisere dem. Følg situasjonen gjennom TV og Internett, og kontakt familie og foresatte så snart du er i trygghet og har gjort det du kan for å sikre andres trygghet.

Vi forutsetter at alle sjekker e-post daglig, helst både morgen og kveld, slik at vi er sikre på at hver og en får med seg viktig informasjon så fort som mulig.

Vi oppfordrer også alle studenter til å registrere seg på reiseregistring.no som ambassaden vil bruke for å kommunisere med norske statsborgere gjennom SMS/e-post/fasttelefon ved eventuelle kriser.

INFORMASJON TIL FAMILIE OG FORESATTE

Ved en krisesituasjon vil ambassaden etablere en alarmtelefon assistert av et kriseteam. Dette telefonnummeret blir kun etablert om krisen inntreffer, og det kan ta omlag én time å aktivere telefonnummeret. Telefonnummeret er 23952395 og er det nummeret familie og foresatte kan ringe for å få informasjon.

Telefonnummeret til UDs operasjonssenter, som er ansvarlig for norske ambassader i utlandet, er 23950000. Operasjonssenteret vil være best å kontakte da ansatte ved ambassaden i Roma mest sannsynlig vil være opptatt.

Ved en krise vil også Kulturakademiet snarest opprette et krise- og informasjonssenter som kan nås på telefon 22438200. Ansatte ved Kulturakademiet i Roma vil primært være opptatt med å håndtere situasjonen lokalt. For oppdatert informasjon er det derfor fint om du kan ringe 22438200 eller besøke følgende nettside som ikke er operativ nå, men som vil bli oppdatert kontinuerlig i en krisesituasjon: www.kulturakademiet.no/sikkerhet

VALUTA OG ØKONOMI

Italia bruker som kjent euro som valuta. Ha gjerne med nok euro hjemmefra til å klare deg noen dager. Når du er i Roma, er minibank den enkleste måten å skaffe seg euro på. Minibanker finner du nesten overalt, men husk at gebyrer kan påløpe, og at noen kort har en sonebegrensning. Det kan derfor være lurt å forsikre seg om at kortet ditt kan brukes i utlandet.

TIPS: Det er ingen grunn til å trave rundt med lommene fulle av penger. Ta bare med deg pengene du trenger, og la kredittkortet ditt ligge på et trygt sted hjemme i leiligheten hvis du har mulighet for det. Selv i Roma er det lommetyver. Vær særlig oppmerksom på bussen, i metroen og andre steder der det kan være tett med folk. Vær også veldig på vakt når du tar ut penger fra minibank. Det er ingen grunn til å ta ut penger i folkehavet ved Fontana di Trevi.

UTGIFTER UNDERVEIS

Før avreise med skal du normalt ha betalt administrasjonsgebyr, innkvartering, kursavgift, semesteravgift til høyskolen, forsikring og språkkurs. Informasjon om dette finner du på siden om kursavgift og studiestøtte. Det er viktig at du setter deg godt inn i, og følger nøye med på, hva du skal betale og registrere når – dette er du selv ansvarlig for. Og pass på å overholde akademias frister, de er ofte nådeløse.

Vi anbefaler alle studenter å gjøre en nøye vurdering av egen økonomi før oppholdet begynner. Dersom du ikke er forsiktig med forbruket ditt, kan det gå med en del penger. Husk at 20 kroner om dagen beløper seg til over 1500 kr i løpet av hele oppholdet. En god regel er å bruke så lite penger som mulig til å begynne med, og heller kjøpe det du har lyst på etter hvert, når du har orientert deg litt. Tenk også godt igjennom hvordan du ordner deg med mat og drikke - det er faste utgifter som det kan være lurt å holde lave. Det er lett å få dyre vaner i Roma.

Hvor mye penger du som student trenger i løpet av oppholdet, varierer fra person til person, men pass på at du har lagt til side litt ved avreise slik at du har nok til å klare deg gjennom de elleve ukene. Alt av løpende utgifter til mat, handling og kultur- og uteliv må du dekke selv, og de blir fort høye i en by som Roma. Roma er ikke i utgangspunktet ikke en hverken veldig dyr eller veldig billig by, men det gjelder å være oppmerksom på forbruk, så du ikke plutselig er blakk. Noen områder og steder er en god del rimeligere enn andre, og turisttråkkene er sjeldent der du gjør de beste varpene. Her har imidlertid senterleder og forelesere mye å bidra med.

UTFLUKTER

Dersom du skal være med på noen av studieturene eller gåturen i høstferien eller påskeferien, vil du få faktura for dette tilsendt et par uker før avreise. Inngangsbilletter og transport på de fleste utfluktene rundt omkring i Roma må du også som student dekke av egen lomme. En del av de kulturelle attraksjonene sørger vi for at dere får tilgang til, enten gratis eller til redusert pris, men beregn noen ekstra euro i uken til dette.