KA_logo_v2

Studiesteder

Studer i Roma!

Studenter ved Kulturakademiet i Roma har verdens flotteste skolevei. Den slynger seg ikke bare gjennom trange gater og smug og over åpne og gjestfrie piazzaer, men også gjennom mer enn to tusen år med historie og utrolig byggekunst. For studenter på emnene exphil, exfac, idéhistorie og historie foregår undervisningen i Trastevere, blant annet i Casa di Santa Francesca Romana a Ponte Rotto, huset til hellige Francesca Romana ved den ødelagte broen, der Francesca, Romas skytshelgen, bodde på 1400-tallet.

Dette kan du studere i Roma

Filosofi, historie og kultur i Roma

Varighet: ett år

Studiepoeng: 60 (eksamen tas ved akkreditert høyskole)

Opptak: høst 2024

Pris: kr 77 800 (høst 2024) og kr 57 800 (vår 2025)

Filosofi og kultur i Roma

Varighet: ett semester

Studiepoeng: 30 (eksamen tas ved akkreditert høyskole)

Opptak: høst 2024 / vår 2025

Pris: kr 77 800 (høst 2024 / vår 2025)

Historie og kultur i Roma

Varighet: ett semester

Studiepoeng: 30 (eksamen tas ved akkreditert høyskole)

Opptak: vår 2025

Pris: kr 77 800 (vår 2025)

Kort om studiene

Kunne du tenke deg å studere i Italia? Vi gjør det mulig for deg å studere og ta italienskkurs i Roma. Mange ønsker seg et semester eller et år der de får reist og sett verden, og samtidig gjør noe fornuftig. Ved Kulturakademiet i Roma kan du studere italiensk i Italia og utforske fag som stiller de store spørsmålene. Melder du deg opp til høyskoleeksamen, noe vi hjelper deg med, får du studiepoeng som kan brukes i bachelorgraden din, og som kvalifiserer til studiestøtte fra Lånekassen. Du får også en pause fra hverdagslivet som kan brukes til å planlegge veien videre. Studiene gir nye perspektiver på utdanning og arbeidsliv, og er et springbrett inn i akademia, og for mange også til videre studier i utlandet. Gjennom å utforske filosofiske, idéhistoriske og samfunnsfaglige problemstillinger får du en inngang til en grunnleggende forståelse av mennesket og verden. Undervisningen er på norsk i alle emner, inkludert nybegynnerkurset i italiensk. Italienskkurs på høyere nivå arrangeres av språkskolen DILIT. Her kan du lese om de ulike formene for språkkurs du kan følge ved Kulturakademiet.

Om årsstudiet i filosofi, historie og kultur i Roma: Årsstudiet er sammensatt av semesterstudiet i filosofi og kultur (høst) og semesterstudiet i historie og kultur (vår). Emnene som inngår, er dermed exphil, exfac, modernitetens idéhistorie, historie fra ca. 300-1870 og italiensk. Du vil bli kjent med filosofihistorien; samfunnsvitenskapens historie, sentrale temaer og metoder; ideene som har styrt oss inn i moderne tid; historien fra antikken gjennom middelalderen og til inngangen til vår tid; samt utvikle ferdighetene dine i italiensk. Årsstudiet gir deg altså en innføring i filosofi, sosiologi, idéhistorie (inkl. psykologi og litteratur), historie og italiensk språk. Ved siden av undervisningen i de studiepoenggivende emnene kan du også delta på et tre ukers italienskkurs (ikke obligatorisk). Undervisningen i italiensk tilbys på flere nivåer. Nybegynnerkurset arrangeres av en av Kulturakademiets lærere og går på norsk og italiensk. Italienskkurs for de som allerede har noen forkunnskaper er i regi av den italienske språkskolen DILIT. Du blir plassert på akkurat det nivået som passer for deg for å tilegne deg den italiensken du trenger for å kunne gjøre deg forstått og mestre dagligdagse situasjoner i Italia.

Om semesterstudiet i filosofi og kultur i Roma: Semesteret består av emnene exphil (filosofi), exfac (samfunnsvitenskap), modernitetens idéhistorie og italiensk (valgfritt). I løpet av studiet i exphil og exfac vil du bli kjent med sentrale filosofiske, samfunnsfaglige og vitenskapelige problemstillinger. Du vil få kjennskap til tenkningen til klassiske filosofer som Platon, Aristoteles, Descartes, Hume, Kant og Hegel, mer moderne filosofer som Nietzsche og Sartre og samfunnsvitenskapelige pionerer som Durkheim og Weber. Studiet i modernitetens idéhistorie tar for seg modernitetens bærende ideer og omfatter lesning av tekster av skjønnlitterær, filosofisk og psykologisk art, deriblant tekster av Goethe, Dostojevskij, Thomas Mann, Descartes, Pascal, Kant, Nietzsche, Benjamin, Adorno, de Beauvoir og Foucault. Emnet i idéhistorie erstatter emnet i livssyn og etikk fra og med høsten 2019. Ved siden av undervisningen i de studiepoenggivende emnene kan du også delta på et tre ukers italienskkurs (ikke obligatorisk). Undervisningen i italiensk tilbys på flere nivåer. Nybegynnerkurset arrangeres av en av Kulturakademiets lærere og går på norsk og italiensk. Italienskkurs for de som allerede har noen forkunnskaper, er i regi av den italienske språkskolen DILIT. Du blir plassert på akkurat det nivået som passer for deg, så du kan tilegne deg den italiensken du trenger for å kunne gjøre deg forstått og mestre dagligdagse situasjoner i Italia.

Om semesterstudiet i historie og kultur i Roma: Historiestudiet gir en oversikt over historien fra ca. år 300 til 1870. Det tar for seg enkeltmennesker og deres påvirkning på ettertiden, store imperier og skjellsettende hendelser, men også hverdagslivet, små lokalsamfunn, trender og lange linjer i historien. Ved siden av studiene kan du også delta på et tre ukers italienskkurs (ikke obligatorisk). Undervisningen i italiensk tilbys på flere nivåer. Nybegynnerkurset arrangeres av en av Kulturakademiets lærere og går på norsk og italiensk. Italienskkurs for de som allerede har noen forkunnskaper, er i regi av den italienske språkskolen DILIT. Du blir plassert på akkurat det nivået som passer for deg, så du kan tilegne deg den italiensken du trenger for å kunne gjøre deg forstått og mestre dagligdagse situasjoner i Italia.

Studiene har en faglig, kulturell og sosial side som gjensidig forsterker hverandre og optimaliserer læringssituasjonen. Faglig har studiene forankring i studiestedet, Roma, når man studerer europeisk kulturhistorie og språk. Kulturelt blir en kjent med en ny kultur og dets språk og lærer å manøvrere i internasjonalt terreng. Utflukter med kulturelt og faglig innhold til museer, lokale institusjoner og kulturbyer i omegn skaper en dynamisk form for læring. Som student ved Kulturakademiet inngår du i et sosialt i fellesskap med mellom 40 og 80 studenter, som står i tett kontakt med senterledelsen og skolens fagpersoner, ikke bare i undervisningssituasjonen, men også i dagliglivet, på kulturelle utflukter og andre sosiale tilstelninger. Det oppstår en spesiell dynamikk når man befinner seg hjemmefra og bor og studerer sammen med mange andre i samme situasjon, og det kan gjøre studiene til en helt unik sosial opplevelse. For mange er det første gang de bor sammen med andre enn nærmeste familie. Det kan være krevende, og det setter definitivt ens særegenheter på prøve, men samtidig kan det være givende, særlig om man er modig og forsøker å forstå og utvikle solidaritet med de man møter og bor sammen med. Studier ved Kulturakademiet er liberal arts-studier. Les mer om hva det betyr her.

Aktiviteter og utflukter

Mange av kunst- og kulturhistoriens fremste severdigheter befinner seg ute i gatene i Roma, slik som Colosseum, Forum Romanum, alle kirkene, Bernini-skulpturene på piazzaene og Englebroen. Noe av det flotteste ved å bo i Roma er nettopp det å kunne bevege seg gatelangs og på piazzaene: sirkle mellom Piazza Navona, Pantheon, Trevi-fontenen, Piazza del Popolo, Spansketrappen, Campo dei Fiori og Trastevere — og alt dette kan oppleves samtidig som du skaffer deg en is på en av Romas mange gelateriaer, eller en kaffe eller aperitivo på en av piazzaens barer.

Midt i semesteret får du en friuke, hvilket gir deg mulighet til å se mer av Italia dersom du ønsker det. Dette er en gyllen anledning til å besøke for eksempel Amalfi-kysten, Toscana, Sicilia eller Sardinia. I ferieuken arrangerer Kulturakademiet en tre dagers vandring i Toscana.

Gjennom studieoppholdet arrangeres flere utflukter, både rundt i denne byen du etter hvert kommer til å bli godt kjent i, men det arrangeres også helgeutflukter til eksempelvis Firenze, Napoli, Verona og Venezia. Utfluktene rundt om i Roma by varierer litt fra semester til semester, og avhenger litt av hva de ansatte er opptatt av i perioden og hvilke ønsker studentene selv kommer med – men Kulturakademiet forsøker å ta dere med på de viktigste og mest interessante stedene byen kan smykke seg med. Vi drar også sammen på fellesmiddager, aperitivo, vinbarseminar og andre hyggelige samlinger. Vi forsøker lage et helhetlig utfluktsprogram, der dere blir kjent med både det historiske, kulturelle, og politiske Roma. Ved begynnelsen av høstsemesteret og avslutningen av vårsemesteret legges det også opp til en utflukt ut til en av Romas havnebyer, enten Anzio eller Ostia, for en dag på stranden. Les mer om aktiviteter og utflukter i Roma her.

Innkvartering

Som student innkvarteres du i nøye utvalgte, sjarmerende leiligheter i Centro Storico, Romas historiske sentrum, alle med relativ kort vei til skolen i Trastevere.

I hver leilighet bor det som regel mellom fire og seks studenter. Dersom du reiser sammen med noen du ønsker å bo med, er dette ikke noe problem, så lenge det gis beskjed god tid i forveien. Normalt bor dere to og to på rom sammen. Det er mulig både å reservere seg enerom, mot en ekstra avgift, og å ordne innkvartering selv. Les mer om innkvartering i Roma her.

Hvem passer studiene for?

Studiet egner seg særlig godt for studenter som ønsker en oversikt over temaer og tenkere som har dominert vestlig filosofi og samfunnsvitenskapelig tenkning. Det egner seg for studenter med en generell interesse for historie og de vitenskapelige og eksistensielle spørsmålene som har stått sentralt i Vesten de siste 2 500 år. Exphil og exfac er obligatorisk i mange bachelorutdanninger, så undervisning i disse emnene kan være spesielt interessant for studenter som sikter mot en bachelorgrad. For de som tar eksamen i historie, kan studiet inngå som halvårsstudium, emnegruppe og/eller som del av fordypningsfag i en lang rekke bachelorutdanninger ved høyskoler og universiteter. Det egner seg for studenter som ønsker å få en oversikt over verdenshistorien og et grep om historisk metode og tankesett. Kurset i italiensk på semesterstudiene er på alle nivåer og passer både for studenter uten forkunnskap og for studenter med noe eller mye forkunnskap. Semesterstudiet i italiensk passer for studenter som ønsker å mestre italiensk i hverdagslige situasjoner og i tekst, og for studenter som ønsker å studere videre ved lokale universiteter.